Címlapsztori Sztárok

Farkasházi Réka: „Amikor a kislányom elmosolyodik, kisüt a nap”

Vidám lurkókat szeret látni maga körül, ezért akár az ország legtávolabbi településeire is elmegy koncertezni. A színésznő izgatottan készült május utolsó vasárnapjára: a gyerekeinek házi süteményt sütött, a közönségnek pedig fülbemászó dalait adta elő.

A cserfes ötéves Tamara huncut mosolyával azonnal levesz minket a lábunkról. Bár Réka kislányával először találkoztunk, nagyon gyorsan feloldódott a fotózáson, és úgy tűnt, mintha ezer éve jó barátok lennénk.

„Szerencsés vagyok. Tamara közvetlen, és nagy szeretettel fordul az emberek felé. Azt szoktam mondani, amikor a kislányom elmosolyodik, kisüt a nap. Az ő kis lénye óriási ajándék a családunknak. Egy igazi szeretetbomba” – árulja el az édesanya.

Kilencven lépésre lakik a szüleitől

A színésznő számára a családja a legfontosabb. Férjével, Sárközy Bencével három gyereket nevelnek.

„Boldog vagyok, mert nagyon szép életünk van. Én már fiatal lányként tudtam, hogy többgyermekes anyuka akarok lenni. Szerencsés vagyok, mert megtaláltam azt a férfit, aki idestova harminc éve a párom. Bencével gimnazistaként ismerkedtünk meg, és azóta elválaszthatatlanok vagyunk. Nagy adomány az élettől, hogy együtt nőttünk fel, és mindketten úgy változtunk, hogy közben a házasságunk mélyebb, szorosabb lett. Lelkileg, testileg és intellektuálisan is összetartozunk. A környezetünkben sokan csodájára járnak, ahogyan élünk, de nekünk így természetes. Szeretek főzni, sütni. Átlagos anyuka vagyok: mosok, takarítok, a gyerekeknek segítek, ha kérik. Három évvel ezelőtt a nyugdíjas szüleimet is felköltöztettem Ceglédről. Leszámoltuk, 90 lépésre lakunk egymástól, tehát papucsban is simán át tudunk sétálni. Olyan jó a közelemben tudni őket, érezni az energiájukat! Szeretem, amikor átjön hozzánk a család: a nagyszülők, az unokatestvérek, a nagynénik, együtt főzünk, közösen ebédelünk, beszélgetünk. Nem kellenek nagy dolgok, hogy jól érezzük magunkat. Vegyünk elő egy papírlapot, és hajtogassunk csákót a nagypapával. Van egy tenyérnyi telkünk, a férjem megszállott hobbikertész, a gyerekek pedig nagyon élvezték, amikor Bence megmutatta nekik, melyik növény ehető, és meg is kóstolhatták a friss zsályát, a bazsalikomot és a rozmaringot. A férjemmel azt szoktuk mondani, mi szeretünk otthon lenni, nem kell nekünk csilivili helyekre járni, hogy boldogok legyünk.”

Családi kiránduláson

Tamarával jár hintázni

Réka azt meséli, óriási logisztikai bravúr a családi életét és a karrierjét összeegyeztetni. Színházban játszik és televíziós műsorokban szerepel, a Tintanyúl nevű zenekarával koncertezik, miközben a gyerekeiről gondoskodik.

„A 19 éves nagyfiunk, Benjamin egyetemista. Az ELTE-n tanul, de közben versenyszerűen vízilabdázik. A középső gyerekünk, a 14 éves Rebeka szeptembertől gimnazista lesz, és röplabdázik. A kicsi pedig még ovis. Minden reggel én indítom el őket az óvodába, iskolába. Hosszú évek óta megtalálható anyuka vagyok a játszótéren. Benjaminnal kezdtem, aztán Rebeka, most Tamarával járok hintázni. Fontosnak tartom, hogy sokat beszélgessek a gyerekeimmel, hogy ismerjem a személyiségüket, a gondolataikat, a vágyaikat.” Az ötéves Tamara csak ritkán kíséri el a híres édesanyját a koncertjeire, ennek pedig az az oka, hogy Réka olyankor dolgozik.

„A kislányom mindig nagyon szeretne velem jönni, és a színpadon énekelni, de nekem a közönségre kell figyelnem, az ő szórakoztatásukat tartom szem előtt. Imádom, amikor több generáció együtt van jelen. A nagymama felveszi a szép gyöngyös nyakláncát, és elhozza az unokáját. Az évek során kialakult egy szokás, a Szellőtánc dalunk alatt megfogjuk egymás kezét, és körtáncot járunk. Óvodáskoromban ez még természetes volt, hogy így táncoltunk, szeretném ezt a szép hagyományt megőrizni. Hihetetlen erős hatása van, ahogy idegenek megfogják egymás kezét, számomra életerő-elixír.”

Halász Judit méltó utódjának tartják

Az idősebb generáció Halász Judit slágerein nőtt fel. A mostani gyerekek Farkasházi Réka dalait éneklik. A színésznő az első gyermeke, Benjamin születése után döntött úgy, hogy megszólítja a legkisebbeket. Ez idáig nyolc gyereklemeze jelent, az Átrium Színházban pedig a Varázsnagymama című zenés előadásban látható. Halász Judit méltó utódjának tarják.

„Zavarba jövök, amikor a Kossuth-díjas művésznőhöz hasonlítanak. Számomra óriási példakép. Szeretnék 80 évesen olyan energiával, ízléssel, finomsággal kiállni a gyerekek elé, ahogy Halász Judit teszi a mai napig. Gyerekeknek zenélni felelősség. Nagyon pici falvakban, településeken is koncertezem, mert fontosnak tartom elvinni a kultúrát, megszerettetni a zenés verseket, gyerekdalokat. Tudom, hogy nehéz világban élünk, éppen ezért egészséges lelkű, mosolygós gyerekeket szeretnék látni magam körül.”

Társasjátékozni hívja a sztárokat

A Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar Társasjáték címmel zenés podcastot indít a YouTube-on. „Elismert előadókat hívunk meg, a gyerekkorukról mesélnek, és ráadásként közösen elénekeljük valamelyik dalunkat. Gyermeknap környékén tesszük fel az első adást a csatornánkra. Kiss Tibi, Dolák-Saly Róbert, Beck Zoli, Puskás Peti, Malek Andrea, Mező Misi és Lábas Viki is a vendégek között lesz” – árulja el Réka.

Fotó: Rózsa Erika, Privát

Smink és haj: Szabó Lilla • Stylist: Bendes Bianka • Ruha: C&A, Reserved, Van Graaf

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete