Címlapsztori Sztárok

Novodomszky Éva: „Nekem is hihetetlen, hogy van egy felnőtt fiam”

Nemrég 18 éves lett a Duna népszerű műsorvezetőjének elsőszülött fia. Éva küzd az anyai elengedéssel, de boldog, mert tudja, hogy Cristiano élete egyik legfontosabb állomásához érkezett. Szerencsére a kisebbik fiú még az anyukájával maradt.

Mintha csak tegnap lett volna, amikor Évával és nagyobbik fiával vonatokat nézegettünk egy terepasztalon. Olaszul és magyarul felváltva karattyoló, mindenért lelkesedő óvodás van előttem. A minap elképedtem, amikor a közösségi oldalon megláttam egy fotót a gimnáziumi ballagásáról. Édesanyja is úgy érzi, egy pillanat volt az elmúlt 18 év, és kicsit küzd a könnyeivel, mert úgy tűnik, Cristiano ősszel kirepül a szülői házból.

Egyre több ideje jut magára

„Különös érzés belegondolni, hogy felneveltem egy gyereket – tűnődik Novodomszky Éva. – Ráadásul ő tényleg felnőtt! Érett gondolkodású, felelősségteljes, lehet rá számítani. Amikor hazaérek a bevásárlásból, már szalad is ki, hogy ne nekem kelljen becipelnem a szatyrokat. Ámulattal figyeltem, hozzám képest milyen lazán vette az érettségi és a nyelvvizsga kihívásait, és nagyon örülök, hogy kész terve van az életre. Néhány éve komolyan foglalkozik a zenével, és Pécsre szeretne menni modern zeneszerző szakra. Most izgulunk, hogy sikerüljön a felvételi.”

Ha így lesz, Éva nagyobbik fia ténylegesen elköltözik otthonról, kollégiumba vagy albérletbe megy. Az Almárium műsorvezetője egyelőre szoktatja magát a gondolathoz. „Annak idején én is imádtam kollégista lenni, akkor nyílt ki számomra a világ. Az a tudat, hogy most Cristiano számára is a legjobb évek jönnek, komoly vigaszt jelent, ha a szeptembertől köztünk várható távolságra gondolok – meséli. – Persze az is sokat számít, hogy az öccse, Marco velem marad. Igaz, már rajta is tapasztalom a leválás első jeleit. 13 éves, és állandóan alkudozik, hadd maradjon itt vagy ott tovább, mert a többieknek is megengedik. Nem sürget már, hogy menjek érte, és ez így van jól. Azt hiszem, fiús anyuka létemre egészségesen kezelem az önállósodásukat, képes vagyok meglátni a helyzet előnyeit. Egyre több a szabadidőm, és rengeteg programot szervezek a barátnőimmel. Szeretünk együtt kirándulni, vagy csak úgy beülni egy kávéra munka után” – árulja el.

Pizzériában is dolgozik

Egy nőnek minél nagyobbak a gyerekei, annál több lehetősége van arra, hogy a számára fontos dolgokban kiteljesedjen. Éva az elmúlt években nem tétlenkedett: amellett, hogy a Duna Almárium című műsorának háziasszonya, okleveles pék lett, és gyermekei édesapjával, Salvóval pizzériát nyitottak Dabason.

„Mindez alaposan átformálta az életemet, hiszen részt veszek az operatív munkában – meséli. – A pizzériával járó kreatív munkát nagyon élvezem. Most például a virágládákat festettem át, és növényeket ültettem a teraszon. A benti rész falra festett olajfája pedig az egyik barátnőm keze munkáját dicséri. Szerencsés vagyok, mert támogató barátok vesznek körül, akikre bármikor számíthatok. Salvo és én eleve olyanok vagyunk, ha a család jóllétéről és boldogulásáról van szó, elmegyünk a falig. Sőt, ha már ott vagyunk, toljuk a falat, de ilyen társasággal körülvéve maximális az érzelmi biztonság. Persze ezért tenni kell, de ez valahogy az én személyiségemből természetesen fakad. ­Óriási igényem van arra, hogy a gyerekkori barátaimmal tartsam a kapcsolatot, időről időre találkozzunk, és ahol tudjuk, toljuk egymás szekerét. Szerencsére ezt a szemléletet sikerült továbbadnunk a gyerekeinknek is. Nálunk mindig nagy a jövés-menés. Szentendrén például gyakori, hogy akár Cristiano, akár Marco csak úgy hazajön a baráti társaságával, és főzök nekik valamit. Megtisztelőnek érzem, hogy együtt bandázhatok velük a teraszon.”

Sokat jár haza az anyukájához

Éva – gyakran a gyerekeivel együtt – a mai napig nagyon sokat jár haza a szülővárosába, Szarvasra. Ilyenkor az édesanyja főz rájuk, együtt vásárol be a barátnőivel és a Körös partján sétál. Mint mondja, a gyökerei és a természet közelsége, bármi történjék is, egyensúlyt teremt a lelkében. Szerencsésnek érzi magát, hogy kiegyensúlyozott alkat, de belül nagyon sokat boncolgatja az élete történéseit, és sok figyelmet fordít az emberi kapcsolataira.

„Nagyon érdekel a pszichológia, elemző típus vagyok, nem ítélkezem másokról, inkább próbálom megérteni, ki hogyan érez, miért viselkedik úgy, ahogy. Hiszek abban, mindenkinek megvan a maga megoldókulcsa, meg lehet találni, hogyan beszéljük meg a dolgokat, hogy a helyzet ne menjen rossz irányba. Jó csillagzat alatt születtem, támogató embereket vonzok magamhoz, a mérgező kapcsolatok elkerülnek. Persze olykor észreveszem, hogy valakinek több energiát, figyelmet adok, mint kellene, és olyankor visszaveszek. A jó kapcsolatok titka az adok-kapok egyensúlya.”

A képernyőn is ezermester

A Duna délutáni magazinműsorában, az Almáriumban nyári leállás van, a műsor válogató adásokkal jelentkezik, és ősszel találkozhatunk újra Novodomszky Évával Kautzky Armand oldalán. A műsorvezető a képernyőn sem retten meg a kihívásoktól. Nemrégiben például azt láthattuk, ahogyan megtanul bánni az epoxigyantával. Azt ígéri, továbbra is sok meglepetésre számíthatunk az adásokban.

Fotó: Dfp/ Máté Krisztián, Privát

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete