Címlapsztori Sztárok

Starsky és Hutch, azaz Paul Michael Glaser és David Soul: Drámaian alakult a két zsaru sorsa a sorozat után

Emlékeznek még a népszerű nyomozópárosra? Hihetetlen, de a szőke Hutchot és a fekete hajú Starskyt játszó színész is idén lett 80 éves! A krimisorozat befejezése óta sok minden történt velük: egyikük AIDS-ben veszítette el a feleségét, a másik ötször nősült, és börtönbe is került.

Bár a Starsky és Hutch a hetvenes évek második felében futott Amerikában, hazánkba csak néhány év késéssel jutott el. Akkor viszont rendkívül népszerű lett, a magyar nézőket is lenyűgözte a jókora, tűzpiros Ford Gran Torinóval száguldozó rendőrpáros. A 92 ötvenperces epizódból álló széria tette sztárrá a címszereplő nyomozókat alakító két sármos színészt, a Hutchot játszó ­David ­Soult, ­Starsky szerepében pedig Paul ­Michael Glasert. A két férfi között remek ­munkakapcsolat alakult ki, és miközben a történet szerint folyton froclizták egymást, a való életben is közeli jó barátok lettek. Szoros viszonyuk a mai napig kitart, időnként nyilvánosan is megjelennek együtt. A sorozat készítői a kitalált történetekbe amúgy beépítették két valódi New York-i zsaru szokatlan, de sikeres nyomozási módszereit is. Előtte többször elkísérték őket napi járőrözéseikre, hogy a képernyőn látott esetek minél hitelesebbek legyenek.

Ma is jó barátok

Kerek születésnapot ünnepeltek

A széria forgatásának kezdetén Soul és Glaser még nem töltötte be a harmincat – ma viszont már bőven nagypapakorban vannak, mindketten idén ünnepelték a 80. születésnapjukat. A sötét hajú színészt a magyar nézők a Harmadik műszak című sorozatban is láthatták, és játszott a Minden végzet nehéz című vígjátékban. Emellett rendezőként is nevet szerzett magának, többek közt készített filmet Arnold Schwarzeneggerrel, és rendezett epizódokat a Miami Vice című sorozatban. Bár az elmúlt egy-két évben nem filmezett, nem zárja ki, hogy még vállal munkát.

Ha épp nem adódik forgatás, Glaser akkor sem unatkozik, ugyanis szenvedélyesen fest, szóló kiállítása is volt az alkotásaiból pár éve, és létrehozott egy galériát. Emellett sokat ír, és nagyon szeret golfozni.

A forgatáson is mindig bohóckodtak

Súlyos gyászt kellett feldolgoznia

A magánéletében viszont megrázó tragédiákkal kellett szembenéznie. Nagy szerelem fűzte első feleségéhez, Elizabethhez, akit nem sokkal a Starsky és Hutch befejezése után vett el. Első gyermekük születésekor a kismama sok vért vesztett, ezért vérátömlesztést kapott – és megfertőződött az AIDS-et okozó HIV-vírussal. Akkoriban, 1981-ben még keveset tudtak erről a betegségről. A végzetes baj csak évekkel később derült ki, amikor az asszony és a kislányuk, Ariel rejtélyes betegségtől kezdtek szenvedni. Elizabeth a szoptatással ugyanis a kicsinek is átadta a vírust. Az akkor még nem gyógyítható AIDS hétéves korában megölte a házaspár kislányát, 1994-ben pedig Glaser felesége is meghalt a betegségben, alig 47 évesen. A színész egyedül maradt az akkor kilencéves kisfiukkal, Jake-kel, aki szintén HIV-fertőzött volt. Ő szerencsére nem betegedett meg, és ma is jól van.

Paul és imádott első felesége, Elizabeth

A színész később újranősült, de tizenöt éve elvált második feleségétől, Tracy Barone-tól – úgy tudni, azóta egyedül él. A párnak egy közös lánya született, Zoe.

Bántalmazás, alkoholizmus, kóma

Ami sorozatbeli kollégáját illeti, a hirtelenszőke nyomozót játszó David Soul szerelmi élete igazán kalandosan alakult. A ma szintén 80 éves színész öt alkalommal nősült, a Starsky és Hutch forgatása alatt pedig évekig nyitott kapcsolatban élt egy színésznővel, aki szintén játszott a krimiszériá­ban. Románcai többsége munka közben szövődött, általában feleséget is a kolléganői közül választott. Legutóbb 2010-ben nősült meg, jelenlegi párjával, Helen Snell-lel húsz éve szerettek egymásba egy színpadi produkció munkálatai közben, Angliában élnek. Soul hatgyerekes apa, öt fia és egy lánya van. Harmadik házasságában, a 80-as években olyan súlyos drámák játszódtak le, hogy a színész börtönbe is került, miután részegen bántalmazta várandós feleségét. Később terápiára ment az alkoholizmusa miatt.

David és jelenlegi felesége, Helen Snell

Tíz éve visszavonult a filmezéstől, de előadásokban még szerepelt azóta. Az egészsége nem az igazi. 2017-ben egy csípőműtét alatti altatásból nem ébredt fel, és hetekig intenzív osztályon kezelték kómás állapotban. Az orvosok már kis híján lemondtak róla, és egy időre kerekesszékbe kényszerült. Azóta tüdőrákkal műtötték és COPD-vel, krónikus tüdőbetegséggel küzd, ami nem csoda – ötven éven át napi három csomag cigarettát szívott el. De azt mondja, igazi harcos, és a felesége, akit imád, mindig segít neki talpra állni.

Szöveg: Bognár Kriszta

fotó: Gettyimages, profimedia

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete