Címlapsztori Sztárok

Cipő művészetét körülölelte az elmúlás, a halálát is megérezte: „Kell, hogy legyen valami a földi léten túl…”

Idén tíz éve, hogy a Republic legendás frontembere távozott e világból, de a slágereiben ma is tovább él. Cipő megérezte tragikusan korai halálát.

Olyan sok esemény történt az életében, hogy az a majdnem 48 év valójában kétszer annyinak számított. Tudott arról, hogy egészség­ügyi problémái vannak: krónikus szívritmuszavara végigkísérte az életét, ami azon a tíz évvel ezelőtti hideg, februári napon infarktushoz vezetett. A mentősök a helyszínen küzdöttek az életéért, majd amikor sikerült stabilizálni az állapotát, kórházba szállították. A betegágyánál különös dolog történt. A szerettei együtt imádkoztak érte. A feleségéért, Zsuzsáért és két ikerlányáért, Petráért és Rékáért rajongó Cipő évekkel korábban beleszeretett egy másik nőbe, akivel boldog kapcsolatban élt, annak ellenére, hogy gyermekei anyjától sem vált el.

Sírja zarándokhely lett

Akkoriban még nem volt divat a mozaikcsalád kifejezés, de ahogyan éltek, arról most elismerően beszélnének a pszichológusok. Nem volt viszály, ellenségeskedés, Cipő felesége, barátnője és húga felváltva jártak be az énekeshez a kórházba, támogatták egymást, annak reményé­ben, hogy a sztár felépül, és minden jóra fordul. A nők, akik fontosak voltak Cipő életében, példaértékűen osztoztak a szeretetben, majd később a gyászban, hiszen a mélyaltatásból nem ébredt fel. Március 1-én elhunyt.

Misztikusnak látta a világot

Az énekes érezte, hogy nem lesz hosszú élete, amit a dalaiban is többször megénekelt. „Nagy kő zuhan, átrepült a szívemen, segíts, hogy szép legyen, ha egyszer földet ér. Nagy kő zuhan, ez volt az életem, ahonnan érkezett, oda egyszer visszatér” – így szólt a szép szerzemény, ami alátámasztja Cipő az élettel és a halállal kapcsolatos gondolatait is.

„Számtalan misztikus történet volt az eddigi életemben, amire nem találtam magyarázatot. Az ember előre megérez történéseket, találkozásokat, innentől számomra természetes, hogy misztikusnak látom a világot. Sokkal több annál, hogy sétálgatunk a földön. Azt gondolom, biztos van valami az életen túl” – vallotta egy interjúban.

Koncz Zsuzsát igaz barátjának tartotta

Megedzette a szerelmi csalódás

Cipő Ungváron született, de Kisvárdán gyerekeskedett, és apró, iskolai színpadokon kezdte a zenei pályafutását. Vékony srác bakancsban, rojtos farmerban, a nyakában piros kendővel. Miközben amatőr zenekarával járta az országot, hihetetlen közönségszeretetre tett szert, ami megsokszorozódott, miután a Republic frontemberévé vált. Később azt mesélte, bármi történt is az életében, ő mindig csak egy kisvárdai srác maradt. Őrizte a gyerekkori emlékeit, és sokat is mesélt róluk:

„Szerettem óvodába járni, annak ellenére, hogy a közös játékokban nem nagyon vettem részt, mert féltettem a tiszta ruhámat. Inkább felmásztam a bejáratnál egy létrára, ott vártam az anyukámat. Az óvoda mellett volt egy lánygimnázium, a kerítésen keresztül figyeltem a lányokat.”

Cipőt a dalszövegeiben inspirálta a szerelem. A magánéleti boldogságát és a szomorúságát is érezhettük a dalain. A zeneszerzés terá­piásan hathatott rá, segítette őt egy reménytelen szerelemből való továbblépésben is. A Madárjós vakáción című dalt például Tóth Krisztina kortárs költőnőhöz írta, akibe szerelmes volt. „Ez volt az első alkalom, amikor a szerelemben nagy fájdalmat éreztem. Később rájöttem, hasznos volt, megedzett” – fogalmazott az énekes.

Megjelenik édesanyja álmaiban

Bódi László eredetileg focistának készült, de egy csukló­sérülés után választania kellett a labda és a zongora között. Ő az utóbbi mellett döntött. A gimiben Cipőfűző néven alapított zenekart, emiatt ragadt rá a beceneve. Dalszövegeivel már tizenévesen is diákköltő díjat nyert. Kiemelkedett az akkori fiatal tehetségek sorából, nem sokkal később már olyan neves művészek is méltatták, mint Bródy János és Koncz Zsuzsa. Az énekesnő nagyon jó barátja volt Cipőnek, és a mai napig szívesen beszél róla.

A Szállj el kismadár című sláger minden Republic-koncerten elhangzott

„Barátok és munkatársak voltunk. Cipőt szokatlanul erős viszony kötötte az elmúláshoz, ez végigvonul az egész életművén, szinte minden dalában hol nyíltan, hol rejtve, de szót ejt róla. Szabad, szuverén lélek volt. Mi – egy darabig még itt lévők, akik ismerhettük őt –, ha szomorúan is, tudomásul vettük az akaratát, sok szeretettel és megértéssel emlékezünk rá. Közülünk való volt” – fogalmazott egy tavalyi interjúban Koncz Zsuzsa.

A legendás előadót nem feledi a közönség sem: Cipő kistarcsai sírja a mai napig zarándokhely, virágok és mécsesek díszítik. A családjának is nagyon fáj a korai elvesztése. Az énekes édesanyja, Gizi néni tavaly egy tévéműsorban mesélt arról, hogy szinte minden éjjel a fiával álmodik, üzeneteket kap tőle, ami nagyon sokat segít neki a hétköznapok túlélésében.

„Nem vagy egyedül. Itt vagyok behúzódva a bokrokba, és innen nézem az embereket” – súgta álmában az anyukájának Cipő.

Forrás: Index, Képmás magazin, Best, Borsonline

Fotó: Steindl Gabriella, Olajos Piroska, Dfp, Archív

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete