Címlapsztori Sztárok

A mindennapok már nehezek, de Baranyi László nem adja fel: „Megfogadtam, hogy száz évig élek”

Az ország kedvenc nagypapájáról aggasztó hírek érkeztek: a 96 éves színművész nincs jól. Sajnos nemcsak az ő egészsége rendült meg, felesége, Klára asszony is gyengélkedik. A változékony időjárás megviseli a szervezetüket.

Bírósági tárgyaláson vagyok. Kérlek, hívjál holnap – mondta Baranyi László, amikor a hogyléte felől érdeklődtem. Később kiderült, az idős művésznek hosszú évek óta tart egy bírósági pere. „Futok a saját pénzem után, legalább egymillió-kétszázezer forintot szeretnék visszakapni. A  történet hosszú, egy bécsi üdülési jogról van szó. A lényeg, hogy kapzsi, szélhámos emberek becsaptak. Nem egyedül vagyok károsult, csak én a rendőrségen is feljelentést tettem. A feleségem a lelkemre kötötte, nehogy felizgassam magam a tárgyaláson, mert nem ér az egész annyit. A bírónő kedvesen meghallgatott, remélem, hogy hamarosan ítélet is születik” – mondja a színművész, akinek a bíróságig sem volt könnyű eljutnia.

A lovira járó nagypapát játszotta a Família Kft. sorozatban (Fotó: Szegő Erika)

„A lábam gyenge, már csak lassan tudok menni. Botot nem akarok használni, mert úgy érzem, akkor kezdődne csak meg az igazi leépülés. Pszichésen rosszul hatna rám, ha erőtlennek látnám magam. Néhány éve még fekvőtámaszokat csináltam, de amióta bejött a Covid, engem is elér mindenféle nyavalya. Persze lehet, hogy ez már a korral jár, de nem akarok tudomást venni arról, hogy elmúlt az idő felettem.”

Egy csinos nő elcsavarta a fejét

Laci bácsi az örök optimizmusáról és a jókedvéről volt híres, ezért is szokatlan, hogy most nem olyan vicces.

„Amikor kisüt a nap, a feleségemmel, Klárával nekünk is jobb kedvünk van. Csak ezek az állandó frontok mindkettőnket nagyon megviselnek. Hol hideg, hol meleg, ki érti ezt? Az én időmben kiszámíthatóbb volt az időjárás. Az én kis drágám már 86 éves, persze, hogy neki is ingadozik a vérnyomása. Olyan szép házasságban élünk, hogy nem is tudom szavakkal elmondani. 28 éves fiatalember voltam, amikor kinéztem magamnak. Akkor ő még szinte csitrinek számított. Nem rögtön lettünk egymáséi, tíz évet vártam rá, mire az enyém lett”árulja el Laci bácsi.

Összetartó családja van

Klára asszony az 50-es, 60-as években táncdalénekesnő volt, Végh Kati néven ismerheti a korabeli közönség. Akkor búcsúzott el a színpadtól, amikor megszületett a lányuk, Zsuzsi.

Feleségével, lányukkal és unokájukkal, Kamillával

„Hálás vagyok a feleségemnek, hogy megajándékozott egy gyermekkel. Nagyon szerettünk volna még egyet, de már az első szülés is sok komplikációval járt, a feleségem majdnem meghalt, miközben világra hozta Zsuzsikát. Többé nem kísértettük a sorsot.”

A házaspár 53 éves lánya egy alapítványi iskolában zenetanárnő. Sajnos évekkel ezelőtt megözvegyült, így egyedül nevelte fel a gyermekét, Kamillát. „A 19 éves unokánk a mi kis büszkeségünk. A Metropolitan Egyetemre jár, kommunikáció és média szakon tanul. Ő is nagyon elfoglalt, de mindig meglátogat minket. A nyarakat rendszeresen együtt töltjük az ábrahámhegyi víkendházunkban, de télen is hetente-kéthetente találkozunk. Nagyon összetartó család vagyunk.”

Nem hagyja veszni a pénzt

A házaspár nem főz magára, a zuglói önkormányzat gondoskodik róluk. A futár mindennap házhoz viszi az ebédet.

Dzsupin Ibolya gyakori vendég náluk

„Én a korom miatt ingyen kapom, Klára naponta 750 forintot fizet. Nagyon ízletes, nincs túlsózva, túlcukrozva, odafigyelnek az egészségünkre.”

Laci bácsi hétköznapjai a régi fényképek rendezgetésével telnek. Millió emlék jön elő, amikor a fotóalbumokat lapozgatja. „Jó visszagondolni a fiatalságomra, az egykori kollégáimra. A koronavírus-járvány sokak életét tönkretette. Mindenkit túléltem.”

Szerencsére a második családjával, a Família Kft. sztárjaival nem szakadt meg a kapcsolata. „A 90-es években szinte mindennap forgattunk a stúdióban. A mai napig tudunk egymásról, időnként személyesen is találkozunk. A Hajnalkát játszó Dzsupin Ibolyával a legszorosabb a kapcsolatom, ő a lakásunkon is többször meglátogatott. De a Spáh ikrek is aranyosak, mostanra ők is családos férfiak. Kárász Zénó pedig teljesen ősz lett, jól áll neki a nagy szakáll” – mesél az egykori szereplőkről Laci bácsi, aki nem szereti, ha művész úrnak szólítják.

„Jólesik, amikor felismernek az utcán, de sosem kérkedtem azzal, hogy színész vagyok. Nagyon szerettem színpadon játszani és a tévében szerepelni. Szép életem volt, és remélem, még az is lesz! Úgy döntöttem, most már meg akarom érni a száz évet. Amikor ugyanis betöltöm, százezer forintot kapok a kormánytól. Nem hagyom veszni a pénzt, legyen inkább nálam, mint náluk!” – zárja a beszélgetésünket szellemesen.

Rajongókból fogadott unokák

Egy időben sok levelet kapott a rajongóktól. „A Família Kft. olyan népszerű volt, hogy a tévénézők rendszeresen írtak nekem. Két tündéri lánnyal, Szilvikével és Virággal évtizedek óta tartom a kapcsolatot, a fogadott unokáimként gondolok rájuk. Időközben már ők is felnőttek, nekik is lett gyerekük, a családi eseményekre rendszeresen meghívnak” – mondja a színész, akit boldoggá tesz, hogy a  lányok gyerekeinek ő a tiszteletbeli dédpapája.

fotó: Olajos Piroska, Szegő Erika

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete