Címlapsztori Sztárok

Kulisszatitkok az 55 éves Mézga családról: Hufnágel Pisti a rendező egykori ovis társa volt

Kevés rajzolt családot imádott úgy felnőtt és gyerek, mint Mézgáékat, vagyis Gézát, Paulát, Aladárt, Krisztát és Blökit. Ki ne emlékezne az olyan aranyköpésekre, mint az „Egy forintért megmondom”, „Kapcs ford!”, vagy a legendás sóhajra: „Miért nem a Hufnágel Pistihez mentem feleségül?”

1. Hazánkban a Mézga család volt az első televízióra gyártott 25 perces családi rajzfilmsorozat, melyből összesen három évad készült, 1968-ban, 1972-ben, majd ’77-ben, mindegyik 13 epizóddal.

2. Az Üzenet a jövőből – A Mézga család különös kalandjai című széria első epizódját 1970. január 11-én, vasárnap 19.30-kor sugározta a Magyar Televízió, az Esti mese után és a Híradó előtt. Nehéz szülés volt, ugyanis már 1968-ban beharangozták a Mézgát a nézőknek: az év karácsonyára ígérték, méghozzá havi folytatásokban. Aztán ezt módosították 1969 harmadik negyedévére, amiből végül 1970 eleje lett, és heti folytatás.

3. A gyártás során „Rímhányó” Romhányi többször is elmondta, hogy Mézga Géza egyik mintaképe a Kabos Gyula által a fekete-fehér filmekben legtöbbször megformált ügyefogyott kispolgár volt.

4. Az első négy rész ’68-ban elkészült. Ezt bemutatták a tévé vezetőségének, akik berendelték a folytatást. Csakhogy a pénz elfogyott. Ekkor jött a képbe egy francia producer, Georges De La Grandière, aki épp Pesten járt, megnézte az anyagot, és annyira megtetszett neki, hogy előleggel pótolta a gyártáshoz szükséges összeget, cserébe a francia forgalmazás jogaiért.

5. Ternovszky Béla és Nepp József rendezte a sorozatot, utóbbi írta is. Bár nagyon sok mindent Nepp József hozott, a végleges formához, a figurákhoz a másik szerző, Romhányi József szóbeli poénjai sokat tettek hozzá. Ilyen volt például, hogy Aladár mindig nyögjön be valami kis bölcsességet. Onnantól kezdve ezek az okosságok a figura részévé váltak. Deák Tamás szerezte mindhárom sorozat főcím- és aláfestő zenéjét.

6. A valódi Hufnágel Pistit Nepp József gyerekkorában ismerte. „Először a családot találtuk ki.
A flegma kamaszlány, a zsörtölődő szomszéd, a pipogya férj – mindannyiunk által ismert figurák. Hufnágel Pistivel együtt jártam óvodába. Azóta nem találkoztunk, de a film után több Hufnágeltől is kaptam levelet” – nyilatkozta a rendező 1988-ban.

7. Nepp József és Romhányi József egy évig írta a második évad cselekményeit, a Mézga Aladár különös kalandjait. Egy epizód hozzávetőlegesen nyolc-tízezer rajzból áll. Ezt elkészíteni aprólékos, hosszú és igen fárasztó munka volt.

8. Harkányi Endre színművész kölcsönözte a hangját a családfőnek, Mézga Gézának. „Nem mi jelentkeztünk, hanem minket kértek fel a szinkronra, én pedig szívesen mentem, hiszen kellett a kiegészítő kereset. Hozzáteszem, ennek ellenére méltatlanul keveset kaptam. Jó, ha 500 forintot óránként, de ettől függetlenül szerettem azt a munkát. Akkor még a hangunkat előre felvették, a karaktereket csak utána animálták, ami nagyon érdekes volt” – emlékezett vissza a színész, aki azt is bevallotta, nem gondolta volna, hogy Mézga Géza ennyire meghatározza majd a pályafutását.

9. Az első két szériában a zongoraművész, akkor még gyerekszínész Némethy Attila szinkronizálta Aladárt, s Lükének csúfolták néha a suliban. „Annyiban hasonlítok Aladárra, hogy nálunk én vagyok a család technikai szakembere. Én csinálom meg a biztosítékot, igaz, hogy én is csapom ki. Különben nem hasonlítok Aladárra, ő ugyanis higgadt, ezt pedig rólam nem lehet elmondani. Mégis az iskolában mindenki csak Lükének becéz, vagy legjobb esetben Aladárnak szólít. Kibírom. Csak aztán az Aladár névnapot is ünnepeljék meg velem!” – viccelődött 1970-ben.

10. Geszti Péter a harmadik évadban csatlakozott a csapathoz Aladárként. „Hetedikes vagy nyolcadikos voltam, amikor megkaptam Aladár szerepét. A lüke fiút alakítani nem volt olyan menő akkoriban, de azért nagy dolognak számított.”

11. Paulának Győri Ilona adta a hangját, MZ/X Somogyvári Rudolf, Blöki Szabó Ottó, Máris szomszéd pedig Tomanek Nándor, majd Bárdy György hangján szólalt meg. A harmadik, Vakáción a Mézga család széria mesélője Gálvölgyi János volt.

12. Mézgáék nemcsak Magyarországot hódították meg, a sorozatot Bulgáriában, Olaszországban, Franciaországban, Csehországban, Németországban, Kubában és Szlovákiá­ban is óriási sikerrel sugározták. Mézga Gézát az olaszoknál Sandor Mezilnek hívták, a szlovákoknál Gejza Miazga néven futott, a cseheknél pedig Pepe Smolík lett. A csehek minden nevet átírtak, így lett Krisztából Tyna, Aladárból Ládínek, Blökiből pedig Zoro. Németországban Aladárt Archibaldnak hívták. A macskát Olaszországban nevezték át, a Maffia név valahogy nem cseng jól Itáliában, így belőle Grinfia lett.

13. Földessy Margit kölcsönözte Kriszta hangját. „Fantasztikus időszak volt, hiszen még főiskolás sem voltam, de már dolgozhattam a szakmában. Imádtam Kriszta bőrébe bújni, és kényeskedő személyisége ellenére a karakterét is. Sokan nem tudják, de Nepp József Kriszta hosszú táncos lábait és copfjait rólam mintázta a rajzokban. Azt mondta, fontos számára, hogy egyezzünk a karakterrel. Én pedig nagyon boldog voltam ettől.”

14. 2015-ben egy prágai színház a legmenőbb cseh sztárszínészekkel állította színpadra Mézgáék legújabb történetét. A darab hatalmas siker volt Csehországban.

15. A titokzatos Hufnágel az utolsó évad A fekete arany című részében feltűnik egy pillanatra, ám a fejét és nyakát kendő, míg arcát fekete festék fedi. Paula egykori udvarlója mindenkit foglalkoztatott, és nemcsak azért, mert az összes rész végén felemlegette őt a családanya, hanem azért is, mert kíváncsi volt gyermek és felnőtt, valóban más lett volna-e mellette az élet. A kérdésre a rajzfilmsorozat befejező részében adta meg a választ Paula: „Hufnágel Pistinek ugyan 12 gazdag nagybácsija volt, de most már kezdem belátni, hogy unatkoztam volna mellette.”

Szöveg: Szabó Csaba

Fotó: A Mézga család Romhányi József és Nepp József nyomán – Írta: Rigó Béla, Illusztrálta: Ternovszky Béla, Csákovics Lajos, Weigert Miklós

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete