Címlapsztori Sztárok

Lovas Rozi: „A gyereknevelésben az ösztöneimre hallgatok”

A népszerű színésznő nemcsak a szakmájában, hanem a magánéletében is teljességre törekszik. Férjével, a forgatókönyvíró, rendező Horváth János Antallal a legnagyobb egyetértésben és szeretetben nevelik a kisfiukat és a kislányukat.

Lovas Rozi kisfia, János Misa májusban lesz négyéves, kislánya, Izabella Mária pedig nemrégiben ünnepelte második születésnapját.

„Bár lényeges számomra a szakmai kiteljesedés, elsősorban édesanya vagyok, a családi összhang és a harmónia megteremtése a legfontosabb. Mindig a gyerekeket tartjuk szem előtt és zsonglőrködünk a feladatok között. Amelyek kevésbé fontosak, azokra nemet mondunk, arra koncentrálunk, amelyek inspirálnak és hozzáadnak valamit az életünkhöz. Ha sikerül megteremtenünk az egyensúlyt, az egy jó állapot, de nem könnyű, néha picit túl van feszítve a húr. Az átgondolt tervezés viszont sokat segít. A férjemmel együtt szoktunk megbeszélni mindent, figyelve mindenki igényére” – árulja el a színésznő, akin sokat változtatott az anyaság.

Misa és Iza néha feszegetik a határaikat

Súrlódások néha előfordulnak

„Az idő fogalma teljesen más jelentéssel bír, már minden a gyerekeinkről szól. Könnyebben mondok nemet egy-egy feladatra és szigorúbban rangsorolok. A jövőképem szintén átrendeződött. Minden más értelmet nyert, beleértve az aprónak tűnő részleteket is. Már tudatosabb szintre emelkedtek a mit eszünk és hova megyünk kérdésekre adott válaszok.” Rozi a gyereknevelésben az ösztöneire hallgat.

„Amikor megérkezik egy újszülött, nem tudsz alapelveket követni, legalábbis én nem tudtam, sokkal inkább azt figyeltem, mire van szükségük, és a férjemmel a megérzéseinkre próbáltunk hagyatkozni. Tapasztalataink szerint a rendszerben való gondolkodás megkönnyíti az életünket, persze a gyerekek feszegetik a határokat rendesen. Súrlódások előfordulnak, de próbáljuk megteremteni a biztonságos légkört, és segíteni abban, hogy megtalálják a helyüket a világban. Nekem sokkal könnyebb, amióta megtanultam, mire mennyi idő szükséges. Legyen szó egy átöltözésről, amit annyi idő alatt kell megcsinálni, hogy mindenki megőrizze a türelmét. Két kicsi gyerekkel adódnak izgalmas, feszített helyzetek, amikor mindenki mást akar, mint ami éppen történik. Ilyenkor azt a határt próbáljuk megtalálni, amikor óvatosan és szeretettel lehet mindenkit a saját belátására bírni, és elmagyarázni a gyerekeknek, miért éppen az a jó, amit csinálunk.”

Misa és Iza nagyon jó testvérek

A férjével közös séta mindig remek program

Rozi azt meséli, szeretnek együtt tornázni, kirándulni, de akár a reggelikészítés is remekül elindítja a napot. „Hiszek a figyelem erejében, ha meghallgatjuk és odafigyelünk egymásra, nagyszerű pillanatokat tudunk szerezni a családtagjainknak” – mondja.

A színésznő gyerekei bár különböző egyéniségek, nagyon jó testvérek. „Misa és Iza szerencsére hamar összeértek, már tudnak együtt játszani, összetartóak, sőt már ellenünk is kötnek szövetséget – meséli nevetve az édesanya. – Másfajta egyéniségek, ugyanakkor abban is hiszek, hogy mivel szeretetteljes közegben élnek, a példák által tanulnak. Áldásnak tartom, hogy megélhetjük a többgenerációs összetartozást. A gyerekeink megtapasztalhatják, hogy mindenhol szeretetben és odafigyelésben van részük, amely majd az alapvető motor lesz a személyiségükben.”

Kettesben is elszöknek a férjével

Az RTL-en szombat esténként látható Gólkirályság sorozat főszereplője az anyaság mellett azt is fontosnak tartja, hogy saját magával is rendben legyen, és a férjével is töltsenek kettesben időt.

„Az útravalókat, amelyeket a szüleimtől kaptam: a család mint egység, a szeretet fontossága, az együtt étkezés, a főzés, az ünneplés, a természet és az állatok szeretete, mind-mind olyan értékek, amelyeket a gyerekkoromból hoztam, és a mi életünkben is fontosnak tartok. Tudatosan figyelek arra is, hogy legyenek olyan pillanatok, amikor kiértékeljük, mi történik velünk, a belefektetett munkát, és ezekben a momentumokban nyugodtan megdicsérhetjük magunkat. Akkor jó a családunknak, ha egészben vagyok magammal, és a helyükre tudom tenni az élet történéseit.”

Rozi szerint férjével azért is működnek jól együtt, mert olykor elszöknek otthonról. „A családomból töltődöm, de azt is fontosnak tartom, hogy a férjemmel kettesben is legyünk. Próbáljuk a rendszereket tartani az életünkben, amelybe a randik is beletartoznak: a közös főzés, egy séta a Duna-parton, egy dzsesszkoncert, vagy egyszerűen leülünk beszélgetni. Ezek a dolgok nagyon sokat tudnak tölteni a kapcsolatunkon. De olykor az is elég, ha egy húzós időszak után egy pillanatra lassítunk, és megfogjuk egymást kezét.”

„Hiányzik az éneklés”

Tizenkét évig énekelt a zenekarában, ám tavaly feloszlottak. „Megvolt a búcsúkoncertünk, amit nagyon sajnáltam, de mivel rengeteg a feladat, már nem tudtam időt szakítani rá. Hiányzik az élő koncert varázsa. A zene fontos része volt a gyerekkoromnak, egy olyan szegmense az életemnek, amely által jobban megértem a világot” – árulja el Rozi. A színésznő egyébként nem unatkozik: a Radnóti Színházban és a saját társulatában, a LOUPE Színházi Társulásban is játszik, emellett jelenleg két nagyjátékfilmet forgat. Április 6-tól pedig a Gólkirályság 2. évadában láthatják a tévénézők.

Szöveg: Somlai-Kiss Tímea

Fotó: Rtl, privát

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete