Címlapsztori Sztár

Alain Delon, a kétarcú szívtipró: a vásznon lehengerlő tehetség, a magánéletében egoista zsarnok

Fénykorában nők milliói rajongtak a tehetséges francia filmsztárért. Zűrös kapcsolatai és hatalmas egója miatt azonban mindig ellentmondásos volt a megítélése. Még a temetése körül sem történt ez másként.

Nem akart olyan állami temetést, mint barátjának, Jean-Paul Belmondónak volt, így csak szűk családi és baráti körben kísérték utolsó útjára Alain Delont, akit a franciaországi birtokán, Douchyban helyeztek örök nyugalomra augusztus 24-én. A 88 éves korában elhunyt színész végső kívánságát a gyerekei nem teljesítették, imádott belga juhász kutyáját, Loubót nem altatták el és nem temették mellé. Az állatvédők részéről felháborodást keltett, hogy Delon képes lett volna elaltattatni egy egészséges élőlényt. A család engedett a külső nyomásnak, és megkegyelmeztek az ebnek. Loubót a Brigitte Bardot Alapítvány vette a gondjaiba.

A lánya kitartott mellette

Lánya, Anouchka volt a kedvenc gyereke

De milyen embert takar egy ilyen furcsa és igencsak vitatható kívánság? Minden bizonnyal Alain Delon személyiségét két külön részre kell választani: a filmvásznon lehengerlő tehetség, a magánéletében viszont egoista és zsarnoki. A háta mögött a kétarcú szívtiprónak is hívták. Ma már tudjuk, hogy gyerekei is nehezen viselték a sztár szeszélyeit, idős korában pedig már csak a lánya, Anouchka állt igazán mellette. A temetés persze összehozta az egymással is folyamatosan vitázó családtagokat, de a hagyatéki tárgyalás okozhat még kellemetlen perceket egyesek számára.

Delonnak 200 millió euróra becsült vagyona volt, aminek egy részére az utolsó élettársa, Hiromi Rollin is igényt tart. A japán származású nőt azonban a színész három gyereke, Anthony (59) Anouchka (33) és Alain-Fabien Delon (29) ki akarja zárni az örökségből, mondván, csak kihasználta és manipulálta a megromlott egészségi állapotú, négy évvel ezelőtt súlyos agyvérzésen átesett édesapjukat. Az asszonyt a temetésre sem hívták meg, pedig Delon 1989-ben egy filmforgatáson ismerte meg Rollint, akivel bár hivatalosan nem kötött házasságot, de 2023 nyaráig egy párként éltek a színész franciaországi birtokán. A kapcsolatnak Delon gyerekei vetettek véget, amikor az asszonyt erőszakkal kilakoltatták apjuk házából.

Csirkefogónak tartotta magát

A kékszemű szívtipró rengeteg hálával tartozott a gyengébbik nemnek.

„A nőknek köszönhetem, hogy színész lettem. 21 évesen megismerkedtem egy Zizi nevű hölggyel, rajta keresztül találkoztam a színésznő Brigitte Auberrel, aki elvitt Cannes-ba, és bemutatott egy rendezőnek. A rendező felesége szerelmes lett belém, és addig rágta a férje fülét, amíg bele nem rakott az Amikor a nő zavarba jön című filmjébe. Ez volt az első filmes munkám” – nyilatkozta Delon néhány évvel ezelőtt, majd hozzátette, ha 1957-ben nem kapja meg azt a kis filmszerepet, ma valószínűleg Párizs leghírhedtebb bűnözője lenne.

„Csirkefogó típus voltam. Az 50-es évek közepén egy barátommal laktunk együtt Párizs vöröslámpás negyedében, volt mellette egy bár, ahová nehézfiúk és rosszlányok jártak. Rövid időn belül egy tucat lány akart dolgozni nekem, akik mind belém voltak esve. Nem sokon múlt, hogy tényleg egy strici legyen belőlem” – vallotta be nevetve.

Gyönyörű pár voltak. Romy Schneider volt az egyik nagy szerelme

Sokat gondolt az elmúlásra

Sármos megjelenését nemcsak a filmvásznon kamatoztatta, de a magánéletében is. Ágyában sűrűn váltották egymást színésznők, énekesnők és modellek, de saját bevallása szerint csak három nőt szeretett őszinte szerelemmel: első feleségét, Nathalie Delont, a színésznő Romy Schneidert és a tragikus sorsú élettársát, Mireille Darcot. Egyiküknek sem volt könnyű élete Delon mellett. A gengszterfilmek ellenállhatatlanul jóképű főszereplője a maffiakapcsolatairól is hírhedt volt. Fénykorában alvilági figurákkal barátkozott, és több fegyvert is tartott az otthonában. A mai napig rejtély, hogyan halt meg az a három testőre, akik korábban terhelő vallomást tettek a színészre egy párizsi bíróságon. Még a szándékos emberölés is szóba került, de a gyilkosságokat nem tudták Delonra bizonyítani.

A gyanúba keveredett filmsztár hírnevének azonban ezek az esetek nem ártottak, sőt inkább használtak. A színész nálunk az 1964-ben bemutatott A fekete tulipán című filmmel lett népszerű, majd A párduc, a Borsalino és a Zorro című alkotásokkal aratott óriási sikert. Kétségtelen, hogy Alain Delon szupersztár volt Európában, de Holly­woodot nem sikerült meghódítania. Egy rövid ideig Amerikába is áttelepült, ám a karrierje ott léket kapott, és sietve visszatért a vén kontinensre. A 80-as években aztán filmrendezőként is bemutatkozott, és abban a szakmában is sikeres lett. Élete utolsó éveiben visszavonultan élt a birtokán, és az eutanázia elkötelezett híveként arról beszélt, hogy szeretné megválasztani a halála időpontját. Idős emberként sokat gondolt az elmúlásra, hiszen egykori barátai és szerelmei már rég itt hagyták őt. Végül természetes módon, augusztus 18-án, a saját otthonában hunyt el a  családja körében.

Puli kutyát kapott Magyarországon

Friderikusz Sándor meghívására kétszer is járt Budapesten. A műsorvezető egy fekete pulival lepte meg Delont, aki magával vitte az állatot Franciaországba, és lányának, Anouchkának ajándékozta. Az eb már nem él. A Delon család birtokán a többi házi kedvenc mellé temették el az erdőben.

Fotó: Getty images, profimedia