Címlapsztori Sztár

Stoh Andrással való viszonyáról vallott Tilla: „Soha nem voltunk szoros barátok”

Harmincéves televíziós múlttal a háta mögött azt gondolhatnánk, hogy a műsorvezetőt már nem lehet meglepni, ám az Ázsia Expressz még neki is feladta a leckét. Laza humora és kifogyhatatlan energiája jól jött a Fülöp-szigeteken is.

Az elmúlt években többször is felmerült a neve a produkció kapcsán, de idén érezte először úgy, hogy nekivág a realitynek.

„Életem legnehezebb tévéműsora volt, nagyon megterhelő, ugyanakkor hatalmas kaland. A műsor nem arról szól, hogy jól érezzék magukat a versenyzők, hanem hogy nagy megpróbáltatásokon vegyenek részt. Rengeteget mentünk, másztunk, cipekedtünk, feladatokat oldottunk meg, fogytam is öt kilót, cserébe viszont csokibarnán jöttem haza” – meséli Tilla.

Szinte hippiként éltek Stohl Andrással

A legtöbb embert megváltoztatja egy ilyen nehéz verseny, jobban megismeri önmagát, de a műsorvezetőt nem lepte meg, hogyan reagál a legszélsőségesebb helyzetekben.

„Az emberekhez való viszonyom stabil: pozitív életszemléletű vagyok és csapatjátékos. A  hülyeség és a humor mellett szeretek a többiekre figyelni, és szeretettel közelítek, nem vagyok olyan típus, aki mások fölé kerekedne. Az alapfeltevés azonban csak megerősödött bennem, hogy az emberek elementárisan jók, hiszen idegenek fogadtak be, szállást és ételt adtak, stoppolásnál felvettek, útbaigazítottak, ez nagy élmény volt. Persze ahhoz, hogy ezt megtapasztaljuk, le kellett menni egy másik szintre” – mondja a műsorvezető, aki remek párost alkotott Stohl Andrással.

„Nem volt pénzünk, ki voltunk szolgáltatva, kérnünk kellett, a drága párommal azon nevettünk, hogy minek dolgozunk, hiszen hippiként is el lehet élni. Bucival vezettünk már közösen műsort, ismertük és szerettük egymást, de soha nem voltunk szoros barátok. Nem járok vele vadászni, ő pedig nem jön velem SUP-ozni. Szerencsés helyzet, hogy amit gondoltunk egymásról, az beigazolódott, hiszen bajban ismerszik meg az ember. Andris vészhelyzetben is jó fej volt. Amikor előugrott belőle az élsportoló énje, könnyen le tudtam lazítani, de ő is jól hatott rám.”

Felkészült az őszre a családjával

Tilla a Sztárban Sztár All Stars és a Mega­sztár műsorvezetőjeként is képernyőn lesz. „A munka előtt, augusztusban még szerveztünk egy nagy családi nyaralást a gyerekekkel, Barcelonába utaztunk, majd átmentünk Madridba. Jó volt együtt töltődni, felkészültünk az őszre és az új kihívásokra. A nyaraláson is aktív vagyok, de a családnak vannak olyan tagjai, akik szeretnek lazítani. Most én is le tudtam nyugodni, napoztam a tengerparton” – árulja el nevetve.

Szívfacsaró volt látni a szegénységet

Megpróbáltatásból nem volt hiány, azonban a legnehezebb mégis az volt, hogy távol volt a szeretteitől. „A kígyók, bogarak nem zavartak, Manilában viszont megrázó volt látni, hogy rengeteg család az utcán él. Szívfacsaró volt, amikor az éjszaka közepén egy tízéves kislány ételt kért tőlem. Ilyen szinten még nem találtam szembe magam a szegénységgel. A legnagyobb kihívás mégis a távolság volt. Ennyire messze a családomtól még nem voltam. Szeretek itthon lenni, a feleségemmel 27 év házasság után is nagyon élvezem az együtt töltött időt. Nem vagyok vándor típus, aki folyton jön-megy.”

Kriszta 27 éve a felesége

Tillának a műsorvezetés mellett saját műsora van, illetve rendez is.

„A művészet és a kultúra is az életem része, szeretem a műsor- és filmkészítést, ezek nélkül hiányérzetem lenne. Szilveszterkor lesz harminc éve, hogy tévézek, de még ilyen sok év elteltével sem érzem azt, hogy egy műsorban papaként totyognék, hanem ugyanazzal a lendülettel dolgozom, mint fiatalon. 53 éves koromra még mindig tele vagyok energiával, és nem áll szándékomban lassítani. Nem kell idő előtt megöregedni, de bele sem kell őrülni, hogy múlik az idő. Mindenkinek lesznek ráncai és ősz hajszálai, a hízás ellen pedig lehet tenni. Sportolok, itthon is tornázom, súlyzózok, bringázom, és a kutyánkkal, Dubival is sokat sétálok. Többnyire kifejezetten fiatalnak és frissnek érzem magam, de szerencsére olyan korban élünk, amikor sok minden adott ahhoz, hogy az ember kortalannak érezze magát.”

A fiai lassan elköltöznek otthonról

Feleségével, Krisztával három fiukat a legnagyobb egyetértésben nevelik. „Ahogy minden szülőnek, nekem is voltak elképzeléseim arról, mi lesz majd a gyerekeinkből, milyen szakmát választanak, és milyen hobbit űznek szívesen. Meg kellett tanulnom elengedni ezeket a gondolatokat, hiszen nem feltétlenül úgy alakulnak a dolgok, ahogyan mi elterveztük. Nem is nyomasztom őket ilyenekkel; olykor kedvesen kérdezgetem, mondok ezt-azt, de sosem erőltettem rájuk semmit. A gyereknevelésben az adott pillanatban kell jól dönteni, és persze egy rendszert, keretet adni, amelyben élnek. Ebben sosem voltam túl jó, de az anyukájuk igen. Nem vagyok szigorú szülő, viszont nagyon hiszek abban, hogy a viselkedésminta kulcsfontosságú. Sokkal erősebb hatással van a gyerekekre az, amit tőlünk látnak, mint amit mondunk nekik. A gyerekek alapvetően úgy vannak beprogramozva, hogy bármit csinálnak, óhatatlanul utánozzák a szüleiket, ezt látom a saját gyerekeimen is” – meséli a műsorvezető, akinek két nagyobbik fia, Andor és Simon már nagykorúak, Félix pedig idén ünnepli a 16. születésnapját.

„A két nagy már felnőtt, jönnek-mennek, próbálgatják a szárnyaikat. Andor Amszterdamban járt egyetemre, Simon hol itthon, hol a szerelménél alszik, egyedül a kicsi lakik még teljesen a családi fészekben. Mivel az egész egy folyamat, nem visel meg, hogy szépen lassan kirepülnek. Nagyon jó látni, ahogy fejlődnek és haladnak előre az életükben. Okos kis felnőttek lettek, nyitottan gondolkodnak a világról, ami jó visszaigazolás.”

Filmet csinált az alkoholizmusról

Október végén jelenik meg új játékfilmje, az És mi van Tomival?, amely az alkoholizmust járja körbe. Korábban Tilla amolyan „buliivó” volt, de már évek óta nem iszik egy kortyot sem. „Fontosnak tartottam, hogy dolgozzuk fel a témát, mivel tabu és sokakat érint. A filmben igazi alkoholisták is szerepelnek. Szeretnénk bemutatni a leszokás nehézségeit és az alkohol nélküli életet egy függő számára. Egy pozitív, edukatív film lesz, Thuróczy Szabolcs főszereplőként pedig nagyot játszik benne.”

Fotó: Trenka Attila, TV2, privát