Címlapsztori Sztár

Visszavonultan él Bécsben az operett egykori igazgatója, Németh Sándor: „Meglepett, hogy még ilyen sokan emlékeznek rám”

A legendás táncoskomikus a színpadtól visszavonultan, Bécsben tölti nyugdíjas éveit. Feleségével, Gaby Bischofval 44 éve él együtt. A közönségsiker mellett a magánéleti boldogság is megadatott számára.

Hónapokig kerestük, mire elértük az operett és a musical műfaj egyik legjelesebb képviselőjét. A 82 éves Németh Sándor ma már csak nagyon ritkán ad interjút, de szerencsére kitűnő egészségnek örvend, és jókedvében találtuk.

„A feleségemmel kellemes életünk van az osztrák fővárosban. Korán reggel tornával kezdem a napot, majd nyolc órakor golfozni megyek. Egy pohár hideg sört szinte mindennap engedélyezek magamnak, mert már nem kell vigyáznom a hangszálaimra. Kedvenc tévésorozatom nincs, csak hangversenyeket és a híreket nézem meg, amin próbálok nem idegeskedni. Örömmel veszem tudomásul, hogy a betegségek elkerülnek. A koronavírust ugyan én is elkaptam, és kórházba kerültem 2021-ben, de sikerült felépülnöm, és most már teljesen jól vagyok. A golfpályán hetente négyszer várnak rám” – árulja el a művész.

Lehoczky Zsuzsával
tökéletes párost alkottak a színpadon

Legendás elődöktől tanulta a színészetet

Sándor remekül tartja magát. Még mindig színpadképes a megjelenése. „Gaby csodálatosan főz, de nem eszem sokat. A színészi pályámon megszoktam, hogy a testem a munkaeszközöm, nem hízhattam el. 32 évig a bécsi Volksoper tagja voltam. Amikor szerződést kötöttek velem, csináltattak nekem egy frakkot, és amikor eljöttem a színházból, pontosan ugyanaz volt a méretem, egy centit sem kellett kiengedni a fellépőruhámból” – meséli a színész, akire jellemző a maximalizmus. Nagy elődöktől tanulta a művészi pályát. A 60-as években olyan nevekkel szerepelt együtt, mint Honthy Hanna, Latabár Kálmán, Feleki Kamill vagy Rátonyi Róbert. „Huszonévesen kerültem a legendák közé. Honthy Hanna egy interjújában elismerően azt mondta: »Két unokám van. Az egyik, Lehoczky Zsuzsa, akit már nagyon jól ismernek, a másik, Németh Sándor, akiről még nagyon sokat fognak hallani.« Feleki Kamill is nagyon szeretett. Többször jártam náluk vendégségben, sok hasznos tanáccsal látott el. A felesége, Finike szteppelni is tanított.”

Németül beszél a feleségével

Németh Sándor nemcsak itthon, külföldön is óriási sikereket ért el. Fellépett Japánban, Amerikában, Ausztráliában és Európa szinte összes országában. Ötven évet töltött színpadon.

„Sokszor játszottunk a feleségemmel együtt. A szerelmünk is a Csárdáskirálynő című darabnak köszönhető. Amikor elkezdtük énekelni a Te rongyos élet című dal német változatát – Das ist die Liebe – a bécsi Raimund Theater színpadán, egymás szemébe néztünk, és azóta összetartozunk. Ennek 44 éve.”

Honthy Hanna unokájaként szerette

Gaby Bischof osztrák színésznő, majdnem minden jelentős bécsi színpadon játszott, és a televízióból is jól ismert. A  házaspár németül beszél egymással. „Gaby nagyon okos asszony, a filozófia magisztere. Történész, szerző, rendező és a színészet mellett számos hangszeren játszik. Mindemellett jó szervező, lelkes közösségi ember. Az idős művészek otthonát fenntartó osztrák Künstler helfen Künstlern (Művészek a művészekért) egyesületet mindketten támogatjuk. Mag. Gaby Bischof-Németh tiszteletbeli alelnök is a szervezetnél. Küldetésünknek érezzük, hogy a pályájukat befejező, nehéz helyzetben lévő nyugdíjas művészek méltó körülmények között lakjanak életük utolsó időszakában.”

Most is rengetegen kíváncsiak rá

A színművész ma már csak ritkán látogat Magyarországra. „1993-ig voltam a Budapesti Operettszínház igazgatója. Amióta eljöttem, engem nem kerestek. Ahová nem hívnak, oda nem megyek. Ennyire egyszerű. A szüleim sírjához szoktam csak ellátogatni Szombathelyre, és egy remek fogorvoshoz Sopronba. Az első házasságomból született fiam, Sanyi Magyarországon él, de most már inkább ő jön hozzánk. Jó a kapcsolatunk. Eleinte színész szeretett volna lenni, de ma már örül, hogy a jogi pályát választotta. Sikeres a munkájában, Magyarországon és Németországban is bejegyzett ügyvéd.”

Németh Sándor családjával legutóbb Siófokon tűnt fel, ahol a várostól átvehette a Kálmán Imre-emlékplakettet, melyet minden évben egy, a zeneszerző emlékének megőrzésében kimagasló értéket teremtő művésznek ítélnek oda.

„A díjátadás egy szabadtéri program volt, melyen egykori kolléganőm, Teremi Trixi mint meglepetésvendég köszöntött. Eredetileg elzárkóztam attól, hogy szerepeljek, de mikor Trixi belekezdett a Hajmási Péter, Hajmási Pál című dal éneklésébe, biztattuk a közönséget, hogy velünk együtt énekeljenek, és én táncra perdültem.”

Váratlanul táncra perdült Siófok főterén

Valaki felvette ezt a kétperces produkciót, és kitette a Facebookra. Németh Sándor váratlan szereplése óriási sikert aratott. Az eseményről készült rövid videót eddig közel négyszázezren nézték meg az interneten. „Engem is meglepett, hogy otthon még ilyen sokan emlékeznek rám, mert 73 évesen abbahagytam a pályát, azóta nem szerepeltem közönség előtt. Nekem minden szép megadatott a színpadon, nincs hiányérzetem.”

Páratlan életútja van

Akkor volt sztár, amikor az operett műfaj a fénykorát élte. Egyszerre három városban, Budapesten, Bécsben és Münchenben volt színházi szerződése. A Los Angeles-i Opera Pacificben háromezer ember előtt angolul játszotta a Csárdáskirálynőben Feri úr szerepét. Rendezőként és színházigazgatóként is dolgozott, és a Színművészeti Főiskola tanára is volt.

Fotó: Getty Images, Profimedia, privát