Címlapsztori Sztár

Minden vágyát lesi az unokáinak Szegvári Kati: „A nagymama büfé nagy siker”

A legendás műsorvezető nyugdíjas évei aktívan telnek. A mai napig dolgozik, de a munkája mellett az unokákkal töltött időt tartja a legfontosabbnak. Katit elkísértük a Lehel téri piacra, és megnéztük, milyen finomságokat pakolt a a kosarába.

Azt terveztük, hogy először a teraszán beszélgetünk, de váratlanul bejött az ősz, zuhog az eső. A barátságos nappali is tökéletesen megfelel nekünk. A lakása nem nagy, de minden megtalálható benne, ami a kényelmes mindennapokhoz kell. Parányi intim kertje igazi kincs Újlipótváros szívében. A buja növényzet miatt nem látnak be, és a város zaja is kívül marad.

„Régebben a New York Palotával szemben, a Blaha Lujza tér környékén laktam. Imádtam Budapest sűrűjében lenni, a zajos lakáshoz voltam szokva. Amikor ide­költöztem, eleinte zavart a nagy csend, csak úgy tudtam elaludni, hogy bekapcsolva hagytam a tévét. Időbe telt, mire megbarátkoztam a lakópark adta nyugalmas környezettel, és ma már semmi pénzért nem mennék el innen. Napsütéses időben a kertben látom vendégül a családtagjaimat és a barátaimat” – mondja Szegvári Kati, aki maga miatt nem főz, de szerettei kedvéért örömmel áll be a konyhába.

Egy régebbi fotón az unokáival, Áronnal és Martinnal

Rendszeresen vásárol piacon

A műsorvezetőnő elvált. A második házasságából született fiát, Vitézy Pétert egyedülálló anyaként nevelte fel. Kati számára az a legnagyobb boldogság, amikor a családja és az unokák, Áron, Martin és Róza nála töltik a délutánt. Beszélgetésünk közben elállt az eső, Katit pedig elkísértük a Lehel téri piacra. Mielőtt a gyerekek megérkeznek, bevásárol, roskadásig pakolja a kosarát minden földi jóval.

„A nagymama büfé nagy siker, azt mondják az unokák, jó az ellátás – árulja el nevetve a műsorvezető. – Olykor főzök, de friss gyümölccsel, szendviccsel és cukormentes nápolyival mindig készülök. A nagyszülőség fantasztikus dolog, mert nincs az az óriási felelősség, mint szülőként, ugyanakkor duplán ölelem magamhoz az unokáimat, hiszen a fiamat is látom bennük. Mostanában a 11 éves Martin szokott iskola után átjönni. Hétköznap délutánonként együtt tanulunk, sakkozunk és Scrabble társasjátékozunk. A gimnazista Áron is hetente legalább egyszer meglátogat. A tanulás mellett rendszeresen sportol, falmászó, így érthető, hogy tinédzserként már kevesebb ideje jut rám. Az óvodás Rózát pedig a szülei hozzák.”

Fiát, Pétert egyedül nevelte fel

Kati nagyon boldog, mert az unokái jól tanulnak, szorgalmasak és szófogadóak. Sajnos megmutatni nem tudjuk őket friss fotón, mert a család döntése, hogy a gyerekek ne szerepeljenek nyilvánosság előtt.

„A 15 éves Áront is sokszor vittem színházba, múzeumba és kiállításokra. Tartalmas gyerekkort igyekeztem biztosítani neki. Remélem, amikor a lány­unokám nagyobb lesz, még bírni fogom energiával, és vele is minőségi időt töltök majd együtt. Van egy mondásom: aki nem tud vagyont hagyni a gyerekére, az tudásba fektessen. A diplomát és az idegennyelv-tanulást megköveteltem a fiamtól, és a két fiúunokám is beszél már angolul” – árulja el Kati, aki egyetemi tanulmányait az ELTE magyar–német szakán végezte. Bár tanári diplomája van, évtizedeken át a Magyar Televízió meghatározó arca volt, de mellette egyetemen is oktatott.

Szeret tévét nézni és színházba járni

A ’70-es években A Hét hírmagazin riportereként láthattuk a képernyőn, később a Stúdió című kulturális műsort készítette. Ma már nyugdíjas, de még mindig rendkívül aktív. Beszélgetős műsorai a YouTube-on és a Heti tv-ben láthatók.

„A Heti Libazsírt Rangos Katalinnal közösen csináljuk, a Hogy vagy?-ot pedig egyedül vezetem. Nagyon szeretek tevékeny lenni, és érdekes emberekkel, művészekkel beszélgetni.” Szegvári Kati nemcsak készíti a műsorokat, hanem szívesen néz televí­ziót is.

„Szinte mindenevő vagyok. Az esti hírműsorokra odakapcsolok, közben általában tornázom. A ­Netflix dokumentumfilmjei, minőségi sorozatai is lekötnek. Még mindig hatása alatt vagyok a Lefkovicsék gyászolnak című magyar filmnek, de az RTL-en látható taktikai realityért, az Árulókért is rajongok. Az első évad nagyon tetszett, a másodikat pedig kifejezetten várom. Nem ítélem el a bulvár műfajt, mert ha igényesen csinálják, jó és szórakoztató tud lenni.”

Luxus tárgyakra sosem vágyott

A 77 éves tévés legenda nem a múltban él, lépést tart a jelenkorral. Használ számítógépet, tabletet és okostelefont. Az olvasás mellett internetezni is szeret, nyitott a világ dolgaira, érdeklik az emberi sorsok, a napi politika.

„Nem vagyok nosztalgikus alkat, nem sírok a múltam után, mert az, amit mi csináltunk a televízióban, már nem hozható vissza, hiszen más világot élünk. Az egykori tévés kollegáimmal, Vicsek Ferivel, Berecz Annával, Bánó Andrással, Érdi Sándorral és Rangos Katival azonban szívesen találkozom. Van egy pesti törzshelyünk, egy kockás abroszos kisvendéglő. Két-háromhavonta összejövünk, megbeszéljük a világ eseményeit. Hálás vagyok a sorsnak, mert kellemes, minőségi életem van, jól érzem magam a bőrömben. Luxus tárgyakra sosem vágytam, viszont kultúrára mindig szívesen áldozok. Egy napernyő alatt feküdni a tengerparton, nem nekem való, de egy jó programra az unokákkal bármikor kapható vagyok.”

Szegény családban nőtt fel

Édesapja, Spán Frigyes színész volt, de származása miatt nem gyakorolhatta hivatását. Édesanyja, Mária szűcs és varrónő volt, egy szövetkezetben dolgozott. „Egy hetedik kerületi gangos bérházban nőttem fel. Arra emlékszem, hogy az osztálytársaim megmaradt uzsonnáját mindig összeszedtem tanítás után, és azt ettem meg. Érdekes, de a szegénység nem hatott rám nyomasztóan, sokkal inkább az, hogy a szüleim nem éltek jó házasságban” – mondja Szegvári Katalin.

Fotó: Ambrus Marcsi, privát