Címlapsztori Sztárok

Már ötszörös nagypapa lenne Déri János – Fia, Balázs nyilatkozott: „A gyerekeinknek sokat mesélünk a nagyapjukról”

A 41 évesen elhunyt riporter egy ország kedvence volt. Fia, Déri Balázs fontosnak tartja, hogy édesapja neve fennmaradjon. Arról is mesélt, hogy János biztos csibészkedne az unokáival.

Déri János a halála előtt néhány nappal azt mondta: „Három év múlva már senki nem fog emlékezni rám.” Hogy ez mennyire nem így lett, több mint három évtized múltán emléktáblát avattak annak az újlipótvárosi társasháznak a falán, ahol a legendás televíziós felnőtt. A november végi megemlékezésen Déri János gyerekei, Balázs, Bea és Zsófi is részt vettek. „Igyekszünk édesapánk emlékét megőrizni. Szerencsére még mindig sokan tudják, hogy ki volt ő” – mondja a 47 éves Déri Balázs, aki szintén ezer szállal kötődik a Visegrádi utca 40. alatt álló lakóépülethez. „Apu itt töltötte a gyerekkorát. Húszévesen költözött el, de a szülei továbbra is itt laktak, rendszeresen járt vissza hozzájuk. Mi is sokszor jöttünk ide a különböző családi összejövetelekre.”

Balázs nem akarta folytatni híres édesapja hivatását

Mindenki szeretett vele beszélgetni
Az Ablak műsorvezetőjének az első házasságából született Balázs és Bea, a másodikból Zsófia. „Apu még mindig csak 72 éves lenne. Ahogy ismerem őt, aktívan töltené a nyugdíjas éveit. Nagyon szeretett dolgozni, emberek között lenni. Felkészült, szellemes és sokoldalú volt. A televíziózás mellett a Rádiókabaréban is állandóan szerepelt. Az egykori kollégái a mai napig jó szívvel emlékeznek vissza rá. Szegvári Katival, Farkasházy Tivadarral, Fodor Jánossal mi is tartjuk a  kapcsolatot.”
Gyerekként sokszor elkísérték édesapjukat a munkahelyére. A Magyar Televíziót kívül-belül jól ismerték, sőt a vidéki haknikra is elmentek olykor az apukájukkal, hiszen a televíziós újságíró élete nagy részét a munka tette ki. „Általában színészekkel, énekesekkel lépett fel, ő vezette a műsort. Koós Jánossal, Bajor Imrével és a Pa-dö-dős lányokkal többször utaztunk együtt. Akárhányszor apuval voltunk, mindig azt éreztük, hogy a közönség imádja őt, lépten-nyomon megszólították az emberek. A laza, természetes stílusa valahogy mindenkinek átjött. Közvetlen, nyitott szívű volt, akivel jó beszélgetni” – meséli a fia.

A péntek esténként jelentkező Ablak című műsorban 1989-ben

Káosz volt a temetésén
Déri Balázs úgy véli, édesapja nagypapaként is vagány és humoros lenne. Az a típus, aki minden csibészséget elnézne az unokáinak, s mi több, ő is benne lenne a csínytevésekben. „Már öt unokája van! A legidősebbek 15 évesek, a legkisebb kilenc hónapos. A gyerekeinknek sokat mesélünk a nagyapjukról, és szerencsére a YouTube-on is vannak archív felvételek róla. Nagy szívfájdalmam, hogy nem ismerhette az unokáit, hiszen én is csak 16 éves voltam, amikor apu meghalt.” A tévés erős dohányos volt, napi két doboz cigarettát is elszívott. „Akkoriban természetesnek tűnt, hogy az emberek dohányoznak. A stresszes munkát füstöléssel vezették le. Nem volt ilyen egészségtudatos az élet. Apunál tüdőrákot diagnosztizáltak az orvosok, később megműtötték, de az nem vezetett eredményre. Mexikóba is kiutazott, hátha ott tudnak segíteni rajta, de menthetetlen volt, eszméletlen állapotban szállították vissza Magyarországra.”
A tévés temetésén 150 ezer ember jelent meg! Úgy tűnt, mindenki le akarja róni a tiszteletét Déri János előtt. „Óriási káosz volt a Farkasréti temetőben, még a fákon is lógtak az emberek. A gyászszertartás délelőtt kezdődött, de engem csak délután sikerült kimenteni a részvétet nyilvánító tömeg gyűrűjéből.” A Magyar Televíziózás kiemelkedő alakját a művészparcellában helyezték örök nyugalomra. Sírhelye Szécsi Pál, Rátonyi Róbert és Körmendi János végső nyughelye mellett található.

Nem vette át az ikonikus műsort
A Déri gyerekek nem folytatják édesapjuk hivatását, bár Balázs sokáig dolgozott a  kamera másik oldalán. „Egy ideig televíziós szerkesztő voltam Juszt László műsoraiban, a Kriminálisban és A tévé ügyvédjében. Évekkel ezelőtt megkerestek, hogy vezessem apám nagy sikerű műsorát, a Nulladik típusú találkozásokat, de nemet mondtam a felkérésre. Ez a paranormális jelenségekkel foglalkozó tévéműsor az ő nevéhez fűződik, nem akartam, hogy hozzá hasonlítsanak.”
Balázsból kommunikációs szakember lett, Bea egy multicég marketingkommunikációs vezetője, Zsófi pedig jelenleg gyesen van a második kisbabájával. „Büszkék vagyunk apukánk tehetségére és emlékezetére. Nagy boldogsággal tölt el minket az is, hogy édesapánk nevét vette fel a Dunaújvárosi Főiskola Kommunikációs Intézete és Médiacentruma. Sok mindenben igaza volt apunak, de szerencsére abban nem, hogy hamar elfelejtik őt az emberek.”

Déri János gyerekei az emléktábla avatásán

A fia őrzi a Karinthy-gyűrűt

Déri János élete utolsó évében kapta meg a Karinthy-gyűrűt, de a rangos elismerést már nem tudta átvenni, mert a díjátadó előtt elhalálozott. „Én vettem át a gyűrűt, amit a mai napig a féltett kincseim között őrzök” – mondja Balázs.

Fotó: Ambrus Marcsi, Mti, Fortepan/Vörös Ilona, Fortepan/Urbán Tamás, Blikk/Pozsonyi Zita

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete