Címlapsztori Sztárok

Évtizedes barátság köti össze Szegvári Katit és Erős Antóniát: „Az egymás iránti szeretet kölcsönös”

Legalább húsz éve vannak jóban, ezért boldogan mondtak igent az újbóli találkozásra. A nőnap jó apropó volt arra, hogy a televíziózás két leghíresebb hölgye elmesélje nekünk, hogyan kerültek közeli kapcsolatba egymással.

Két különböző generáció, de az egymás iránti tisztelet és szeretet olyan mély, ami példaértékű. Első és meghatározó találkozásuk a 2000-es évek elejére datálható. „Akkoriban a szegedi egyetem pesti karán tanítottam média szakos fiatalokat. Az egyik órán Erős Antónia tehetségére, profizmusára hívtam fel a figyelmüket, mivel őt tartottam a kereskedelmi televíziózás legnagyobb felfedezettjének. Szerintem a híradós műfajt így érdemes csinálni – szögezi le Szegvári Katalin. – Az óra végén megbeszéltük, hogy a következő alkalommal mindenki hoz magával egy interjúalanyt. Legnagyobb meglepetésemre az egyik diákom Erős Antóniával érkezett. Akkor találkoztunk először személyesen, és azonnal közös hullámhosszra kerültünk.”

„Ez így igaz – szól közbe Erős Antónia. Fia­tal lányként Kati riportjain nőttem fel. A Stúdió című kulturális műsor volt az egyik kedvencem. Kíváncsian vártam a személyes találkozást. Kati pontosan olyan volt az életben, mint egykoron a televízióban. Erőt és határozottságot sugallt, az a fajta ember, akinek a mondanivalójára oda kell figyelni.”

Szegvári Katalin Gobbi Hildával a Stúdió ‘81 című tévéműsorban 1981-ben

Rögtön kialakult a szimpátia

A jól sikerült megismerkedés után Katalin és Antónia újra találkoztak, de már kettesben, és nem az egyetem falai között. Ezután havonta egyszer összeültek egy kötetlen, laza beszélgetésre.

„Elmeséltük egymásnak az életünket, és személyes dolgokat is megvitattunk. Antónia személyisége nagyon imponáló nekem: okos, tájékozott, tehetséges, semmi sztárallűr. Vele kapcsolatban csak egy dologban tévedtem. Akkoriban úgy tartottam, nem biztos, hogy jó, ha a cukorbetegségéről beszél a sajtónak. Féltettem attól, hogy támadások kereszttüzébe kerül. Nem lett igazam. Ezt a témát is olyan intelligensen tálalta a közönségnek, hogy rögtön szimpátiát váltott ki vele. Az Egy Csepp Figyelem Alapítványa pedig hihetetlen sok cukorbetegnek jelent valamiféle fogódzkodót, segítséget.”

Antónia fiatal kora óta szereti Kati kulturális műsorait

Sosem felejtették el, honnan indultak

A két tévés legenda életében felfedeztünk némi párhuzamot: mindketten tanárnak készültek. Kati magyar–német szakon végzett, Antónia pedig egy évig napközis nevelőként dolgozott egy kisvárosi általános iskolában, később pedig a Kaposvári Tanítóképző Főiskolára járt. Az élet aztán a média felé terelte őket, de sosem felejtették el, hogy honnan indultak.

„Én egy hetedik kerületi körfolyosós bérházból – mondja nevetve Kati. – És a mai napig nem vagyok finnyás értelmiségi.” Antónia Szigetváron nőtt fel, 18 éves koráig ott élt. Később a pécsi tévénél dolgozott szerkesztő-riporterként. Innen került az RTL-hez 1998-ban.

„A vidéki gyökerek meghatározóak számomra, gyakran visszamegyek a szülőföldemre. Az ottani emberek és a barátságos közeg tett azzá, aki lettem.”

Antónia 27 éve férjezett, gyerekei, Szonja és Mátyás pedig már 13 évesek. „Mit aggódtam én, amikor Antónia elárulta nekem, hogy várandós – meséli Kati. – Egy cukorbeteg anyukánál ez nem tréfa. Boldog voltam, amikor egészséges ikerpárnak adott életet. Én is édesanya vagyok, szóval tudom, hogy mit jelent ez egy nő életében.”

Katinak egy szem fia van, és Péter révén három unokája. A nagymama imádja a gyerekeket, és mindig várja a közös programokat.

„Van egy kis kertem, jó időben tíz embert tudok leültetni kényelmesen. Magam miatt nem főzők, mert nagyon pici a konyhám, de az unokáim, a barátaim kedvéért igen. És állítólag nem is rosszul”– árulja el. Antónia bevallja, neki nem erőssége a főzés.

„Én inkább csak kötelességből állok a tűzhely elé. A lányom, Szonja viszont nagyon szeret főzőcskézni. Többször előfordult, hogy mire hazaértem a munkából, az egész család vacsoráját elkészítette. A két gyerek különböző egyéniség. A fiam, Matyi igazi művészlélek, imádja a zenét, egy együttesben dobol.”

Kati példaképe is Antóniának

A tévés ikon, Szegvári Katalin a mai napig aktív életet él, tanít. Bár mostanra ősz hajú lett, temperamentuma, karaktere mit sem változott. Kati elárulja ennek titkát:

Tamási Eszter tévébemondó egyszer azt mondta nekem, ha nem változtatom meg a frizurám stílusát, azt fogja hinni a közönség, hogy nem változom.” Nőies kisugárzását és a belőle áradó pozitív energiát mások is rögtön észreveszik.

„Szeretnék majd én is olyan nyugdíjas lenni, mint Kati. Nyitott a fiatalokra, az újdonságokra és a művészetekre. Sokat olvas, rendszeresen jár színházba.”

A barátnők arról is beszélnek, hogy nincsenek napi kapcsolatban, de tudnak egymás munkájáról, családjáról. „Születésnapokon, karácsonykor megy a személyes üzenet. Antónia egy olyan ember az életemben, akit közel érzek magamhoz, és ehhez nem kell hetente találkoznunk.”

„Ezt én is így gondolom – veszi át a szót a híradós. – Az egymás iránti szeretet, tisztelet kölcsönös. És ez már így ­marad életünk végéig.”

Hol láthatjuk őket?

Katinak két műsora van a Heti Tv-ben, amelyek a YouTube-on is láthatók. A Hogy vagy? és a Heti Libazsír, amit Rangos Katalinnal közösen vezet. A hetente jelentkező adásokban egy-egy neves művésszel, ismert emberrel beszélgetnek. „Azt szoktam mondani, addig szabad csinálni a tévézést, amíg a sminkelés nem tart több ideig, mint maga a műsor. Szerencsére még időn belül vagyok” – mondja nevetve. Erős Antónia pedig a Híradó mellett egy új egészségügyi műsort készít az RTL-en, Praxis címmel, amit szerkeszt és vezet is.

Fotó: Rózsa Erika, MTI, Archív

Smink: Szabó Lilla • haj: Svégel Gergő • stylist: Bendes Bianka • ruha: Claire’s, Van Graaf, Zara

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete