Divat

Erős, egészséges tincsek: ezt egye a dús hajkoronáért, mielőtt vitaminokhoz nyúlna

A dús és csillogó hajkorona mindig magára vonja a figyelmet. Épségét számos tényező befolyásolhatja, ám a megfelelő életmóddal sokat tehetünk azért, hogy mindig teljes fényében pompázhasson.

Bár a dússágát, erősségét az öröklés is befolyásolja, a haj erőteljes hullásának, elvékonyodásának a legtöbbször más tényezők állnak a hátterében. Ilyenek többek között a hormonális hatások: szülés után vagy a változókorban sokszor veszítünk belőle. Egyes betegségek, például a pajzsmirigyproblémák vagy az inzulinrezisztencia is vezethetnek a gyengüléséhez, de gyógyszerek mellékhatása is lehet ez a jelenség. Gyulladásos gócok és a tartós stresszhatás is hírt adhat magáról hajhullás formájában. A gyakran túl szorosan viselt frizura sem tesz jót.

Fontos a fehérje!

Amikor a tincsek erősítéséről van szó, a legtöbben először a hajnövekedést elősegítő samponokhoz, hajszeszekhez nyúlnak. A megfelelő ápolási rutin kialakítása és a rendszeres pihenés, feszültségoldás mellett azonban jó, ha a megfelelő tápanyagokkal belsőleg is támogatjuk a frizuránk épségét. A fehérjében gazdag táplálkozás például elengedhetetlen a haj és a köröm megfelelő állapotához, hiszen a protein egyik típusa, a keratin az egyik alapanyaguk. Ha tehát a hajszálaink törékennyé, vékonnyá válnak, érdemes végiggondolni, eszünk-e elég fehérjét, és ha szükséges, többet tenni belőle a tányérunkra húsfélék, joghurt, sajtok, tojás vagy épp hüvelyesek formájában.

Vitaminok, ásványi anyagok

A vashiány egyik jellegzetes tünete is lehet a hajhullás. Ha felmerül a gyanúja, érdemes az orvostól laborvizsgálatot kérni, de addig is beépíthetjük az étrendünkbe a sovány vörös húsokat, az olajos halakat, a spenótot, a borsót, a lencsét, a tojást. A cink hiányát is sokszor összefüggésbe hozzák a száraz, töredezett és hulló hajszálakkal. A máj, a brokkoli, az olajos magvak és a sajtok remek forrásai ennek a hasznos ásványi anyagnak. A C-vitaminban gazdag élelmiszerek támogatják a szervezet kollagéntermelését, ami szintén fontos a megfelelő hajnövekedéshez. Az avokádóban, a diófélékben lévő E-vitamin, valamint az édesburgonyában, a sárgarépában lévő A-vitamin is hozzájárulhat a dús, fényes tincsekhez. Az omega-3 zsírsavak, amelyek a diófélékben és a tengeri halak húsában találhatók, a szálak hidratáltságát óvják, és megelőzik azok kiszáradását. A sörélesztő a benne lévő rengeteg B-vitaminnal segíti a növekedésüket és erősítésüket. Ennek a vitamincsoportnak az egyik fontos tagja, a B7-vitamin, más néven a biotin szintén a keratin termelődésében játszik szerepet.

Három szakaszban

Egy hajszál növekedésének három szakasza van. Az úgynevezett anagén vagy növekedési szakasz férfiaknál átlagosan 3, nőknél 5 évig tart. A hajunknak egyszerre körülbelül 80 százaléka van ebben a fázisban. Ilyenkor a szervezet folyamatosan táplálja az osztódó sejteket. Az átmeneti, más néven katagén szakasz ezután 1-2 hétig tart: megszűnik a szál tápanyag-utánpótlása, az leválik, és a hajtüszőben kifelé tolódik. A nyugalmi, úgynevezett telogén szakaszban a szőrtüsző már nem működik. A nagyjából három hónapot kitevő időszak végén megérkezik az új hajszál, amely kitolja a helyéről a régit – ez utóbbit ilyenkor találjuk meg a fésűben. Napi 40-80 szál elvesztése teljesen normális, ha azonban ennél tartósan több távozik, érdemes orvos segítségével utánajárni, nem rejtőzik-e valamilyen szervi ok a tünetek mögött.

Fotó: adobestock