Egészség

Csomó a nyakon: nem kell egyből a legrosszabbra gondolni, prózai is lehet az ok

Amikor a legapróbb duzzanat is megjeleni a nyakunkon, azonnal kétségbeesünk, és a legrosszabbra gondolunk. Pedig egy csomónak számos oka lehet.

Fájdalmatlan csomók

Faggyúciszta – Akár egy pattanásból
„A nem megfelelően kezelt pattanásoknak kellemetlen következményei is lehetnek. Mélyen a bőrfelszín alatt ugyanis akár borsóméretű faggyúciszták alakulhatnak ki. Mivel a faggyúmirigy kivezető nyílása elzáródik, ilyenkor már felesleges megpróbálnunk kinyomni, mert csak begyullad és még nagyobbra nő a csomó. A faggyúciszta mozdítható, fájdalmatlan és ártalmatlan. Ha mégis zavar minket, akkor az orvos sebészi úton, kimetszéssel szabadít meg minket tőle.” – mondta a háziorvos, aki hozzátette, hogy a szőrtüszőgyulladás is hasonló tünettel jár, de annak mindig van apró sem a tetején.

Zsírcsomó – más néven lipóma
„A zsírcsomó olyan zsírszövetből kialakuló jóindulatú kötőszöveti daganat, amely a bőr alatti szövetben helyezkedik el. A gumiszerű elváltozás a faggyúcisztához hasonlóan mozgatható és a fájdalmatlan. Legtöbbször a karunkon, lábunkon, törzsünkön és a nyakunkon alakul ki. Mérete nem haladja meg az öt centit, fájdalmatlan csupán esztétikai problémát jelenthet. Ezt is kimetszéssel távolítja el a sebész.” – mondta a doktornő.

Fájdalmas csomók:

Nyirokcsomó-duzzanat – Be vagyunk gyulladva
A nyirokcsomóknak szűrő feladatuk van. Ha a szervezetünk kórokozóval találkozik, a nyirokcsomókban gyors szaporodásnak induló limfociták (fehérvérsejtek egyik típusa) segítségével felvesszük a küzdelmet a fertőzéssel szemben. Éppen ezért a nyakon kialakuló nyirokcsomó-megnagyobbodás oka legtöbbször valamilyen, a garat, torok, szájüreg területén kialakult gyulladás, akár egy rossz fog is okozhatja.  Amikor megszűnik a gyulladás, akkor a nyirokcsomó-duzzanat is két héten belül eltűnik. Ritka esetben, főleg 10 év körüli gyerekeknél előfordul, hogy csak hónapokkal később apad le teljesen a duzzanat. Ha mégsem múlik el, akkor előfordulhat, hogy más gyulladás is van a szervezetünkben.

Nyirokcsomó gyulladás – Lázat okozhat
„A nyirokcsomók gyulladása és duzzanata között nem sok különbség van. A nyirokcsomó-gyulladás kiterjedhet egy vagy több nyirokcsomónkra. Ezt szinte mindig fertőzés okozza, ami lehet bakteriális, vírusos, vagy gombás eredetű. A fertőzés a nyirokcsomóinkra általában a fertőzött bőrről, fülről, orról vagy szemről terjed át. Ilyenkor nem csak megduzzad, de érzékennyé is válik és fölötte a bőr időnként vöröses, és tapintásra meleg lehet. Alkalmanként gennyel telített üregek, azaz tályogok alakulnak ki, melyből a felhalmozódott genny a felszín felé utat törve ürülhet. Előfordulhat, hogy belázasodunk, étvágytalanok és fáradékonyak leszünk. A kezelés a fertőzést létrehozó kórokozótól függ. Bakteriális fertőzés esetén általában antibiotikumot kapunk. Meleg borogatással enyhíthetjük a gyulladt nyirokcsomó által okozott fájdalom. A fertőzés kezelése után a nyirokcsomó általában lassan zsugorodni kezd, a fájdalom pedig megszűnik. A megnagyobbodott nyirokcsomó olykor tömött tapintatú marad, de nem érzékeny. A tályogot műtétileg kell eltávolítani.” – fejti ki a szakértő.

Amikor tényleg nagy a baj…

Tuberkulózis
A tuberkulózis, azaz a TBC első tünetei a nyirokcsomók duzzadása, krónikus köhögés, hőemelkedés, éjszakai izzadás, fájdalom a mellkasunkban és a hát felső háti szakaszon, súlyvesztés és nagyfokú gyengeség.

Limfóma vagy más rosszindulatú daganat
A limfóma egy rosszindulatú daganatos megbetegedés, amely a nyirokrendszer sejtjeiből indul ki. Ilyenkor a nyirokcsomóink, esetleg más szervein megnagyobbodnak és megbetegednek. A limfómás csomó cseppet sem fájdalmas, kemény, és általában folyamatosan növekszik a nyakunk területén. Gyakran kísérő tünete is van, mint például, hogy éjszakánként izzadunk, hirtelen fogyni kezdünk, vagy állandóan fáradtak vagyunk. Emellett más rosszindulatú daganatos betegség kísérője a megduzzadt nyirokcsomók.

Tudta?
A fül előtti nyirokcsomók a szem és a halánték tájékáról, az áll alatti csomók a szájüregből, a nyaki nyirokcsomók a fül az arc és a nyak területéről, a hónalji csomók a felső végtag, a mellkas és a has felső részéről, a lágyéktáji nyirokcsomók az alsó végtagok, az alsó hasi rész, a nemi szervek és a végbél tájékról érkező nyirokfolyadékot szűrik és tisztítják.

Mindenképpen forduljunk orvoshoz!

– Ha bármilyen csomót találunk a nyakunkon, azonnal forduljunk orvoshoz, főként, ha cseppet sem fáj! Fontos az előzmények tisztázása. Mindig pontosan mondjuk el az orvosnak, hogy mikor vettük észre a csomót, nőtt-e azóta, okoz-e fájdalmat, kialakulása köthető-e bármilyen betegséghez, eseményhez.

– Ilyenkor elsőként alapos fizikális vizsgálattal megállapítja a szakember, hogy csak egy régióban vagy a testünk több részén is vannak-e tapintható nyirokcsomók.

– Ezután, ultrahanggal vizsgálja a csomót, majd – ha szükséges- biopsziára kerül sor. Egy vékony tűvel mintát vesznek a kóros nyirokcsomóból, amit szövettani vizsgálatnak vetnek alá.

– Ha a biopszia által vett minta sem mutat egyértelmű eredményt, akkor kimetszik a gumót és kibővített szövettani elemzést végeznek rajta.

 

Fotó: Unplash.com