Egészség

Meglepő egészség: a zene oldja a szorongást és véd a vírusokkal szemben

Összegyűjtöttünk néhány meglepő tényt, amelyeket jó tudni egészségünk érdekében.

Dallamos egészség

Amerikai kutatók szerint az idősebbeknél is számos egészségügyi haszna van a zenélésnek. Oldja a szorongást és a depressziót, sőt, egyre több bizonyíték van arra is, hogy a szervezet vírusokkal szembeni védettségét is javítja. Emellett a muzsikálást a memória fejlesztésére is alkalmazzák korosabb betegeknél.

Feltölthető pacemaker

Magyarországon először kapott olyan pacemakert egy beteg, amely külső akkumulátorról tölthető. A hagyományos készülékekkel ellentétben – melyek elemei 8-10 évet bírnak, ha lemerülnek, a beteget újra műteni kell -, ennél a különleges szívritmus szabályzónál nem szükség ilyen beavatkozásra. Ez az új generációs pacemaker emellett egy új, a szívizmot erősítő módszerrel működik.

5D-s ultrahang

A fejlődési rendellenességek korai felismerésében új távlatokat nyit a világújdonságnak számító 5 dimenziós ultrahang készülék. A gép egyik fő alkalmazási területe a szülészet-nőgyógyászatban van, de számtalan más területen is használható, mint például pajzsmirigy, prosztata, vagy májrák korai diagnosztizálásában.

Tudta?

Egy brit kutatás kimutatta, hogy a napsugárzásnak vérnyomáscsökkenő hatása van, így a napozás nagy segítséget nyújthat a magas vérnyomástól szenvedőknek.

 

Fotó: Unsplash.com