Ha a magas koleszterinszintről hallunk, rögtön a nehéz, zsíros fogásokra gondolunk. Pedig gyakran hétköznapi kedvenceink is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy szinte észrevétlenül nőjön a káros koleszterinszintünk. A magas LDL-koleszterin (vagyis a „rossz” koleszterin) növeli a szívbetegségek, stroke és más komoly egészségügyi problémák kockázatát. De ne aggódj, apró, ám okos változtatásokkal hatalmas különbséget érhetsz el!
Íme, néhány olyan étel, amiket érdemes kerülni, és egészséges alternatívák, amikkel könnyen helyettesítheted őket.
Vaj és tejszín
Ezek a krémes hozzávalók finomak, de rengeteg telített zsírsavat tartalmaznak, amelyek megemelik az LDL-koleszterint.
- Alternatív megoldás: Használj helyettük hidegen sajtolt olíva-, avokádó- vagy repceolajat. Ezek jó zsírokat tartalmaznak, és kedvező hatással vannak a szív egészségére

Ez is érdekelhet
Vörös húsok
Marha- vagy sertéshúsok magas telített zsírtartalmúak, különösen, ha olajban vagy bőséges mártásban készülnek.
- Alternatív megoldás: Fogyassz inkább sovány szárnyasokat, például csirke- vagy pulykamellet, illetve omega-3 zsírsavakban gazdag halakat, mint a lazac vagy a makréla. Vegetáriánusként válaszd a tofut vagy hüvelyeseket, amelyek nagyszerű fehérjeforrások.
Teljes zsírtartalmú tejtermékek
A zsíros tej, tejföl és sajtok rendszeres fogyasztása csendben növeli koleszterinszintedet.
- Alternatív megoldás: Alacsony zsírtartalmú vagy sovány tej, natúr joghurt, és soványabb sajtok (például mozzarella vagy ricotta) tökéletesen kiváltják ezeket a termékeket, anélkül, hogy az ízekről le kellene mondanod.

Olajban sült ételek
A sült krumpli, rántott húsok vagy fánkok igazi kedvencek, mégis tele vannak transzzsírokkal, amelyek drasztikusan növelhetik a káros LDL szintjét.
- Alternatív megoldás: Próbáld ki az ételek sütőben sült, grillezett vagy airfryer változatait. Így a ropogós állag megmarad, de kevesebb lesz a káros zsír. Remek opció lehet egy házilag sütött krumpli vagy grillezett zöldségek.
Feldolgozott húskészítmények
A felvágottak, kolbászok, virslik rengeteg sót, tartósítószert és egészségtelen zsírokat tartalmaznak.
- Alternatív megoldás: Készíts otthon saját pulykamell- vagy csirkemellsonkát, sült húsokat, amelyek természetes fűszerekkel ízesíthetők, így elkerülheted a rejtett zsírokat és adalékanyagokat.
Péksütemények és csomagolt nassolnivalók
Croissant, pogácsa, cukrászsütemények és chips – tele vannak transzzsírral, amelyek duplán károsak: csökkentik a jó (HDL), és emelik a rossz (LDL) koleszterint.
- Alternatív megoldás: Nassolnivalónak válassz inkább teljes kiőrlésű kekszeket, gyümölcsöt, natúr dióféléket, vagy házi készítésű energiaszeleteket zabpehelyből és magvakból.
Fotó: unsplash