Ezotéria

„Houston, baj van!” Péntek 13-a valóban felülírja a harmóniát, gonoszságot és balszerencsét hoz

Van néhány nap az évben (az egyik éppen ma), amikorra veszélyes fontos elintéznivalókat időzíteni, férjhez menni és repülőre szállni. Sokan ilyenkor inkább nem is kezdenek semmibe, mert az csak rosszul végződhet – legalábbis a babona szerint.

A számmisztika érvei

Hogy miért fonódott össze péntek 13-a a szerencsétlenséggel? A magyarázat elveszett az idő homályában, de annyi bizonyos, hogy a napoknak és a számoknak is van mágiája. A számmisztika a 13-as számot a gyásszal, a halállal, a balsorssal azonosítja. Az ősi zsidó vallás misztikus tudósai feltételezték, hogy a számok az alapjai mindennek, és ennek megfelelően a tökéletességet a 12 jelenti, hiszen egy évben 12 hónap, egy napban kétszer 12 óra van, Izraelnek pedig 12 törzse volt. A 13 felülírja ezt a har­monikus rendszert, megbontja az egységet, és gonoszságot, balszerencsét hoz.

A kereszténységben a szám rossz híre az utolsó vacsorához fűződik: Júdás tizenharmadikként ült le az asztalhoz, és végül ő árulta el Jézust, akit nagypénteken feszítettek keresztre. Sőt, Ádám és Éva is pénteki napon űzetett ki a Paradicsomból. A tarot-kártya – amelynek eredete szintén ismeretlen – 13. lapja a halált ábrázolja. Az ősmagyar hagyományok azonban mást mondanak, mert aki 13-án születik, az nem balszerencsés lesz, hanem nagy tudású boszorkány vagy táltos. Az ezoterikus hagyományok is csak annyit állítanak, hogy a 13-as különleges – ám távolról sem negatív – energiát hordoz magában: semmi okunk rá, hogy féljünk tőle.

A templomosok végzete

A középkori lovagrend őrizte Krisztus titkos tanait. Az egyház eretnekséggel és bálványimádással vádolta őket, noha valószínűleg inkább roppant vagyonukat akarta megszerezni a francia királynak, Szép Fülöpnek, ezért indított ellenük pert koholt vádak alapján. Elfogatásukat a legenda szerint szándékosan időzítették péntek 13-ára, de karmikus háttér is lehetséges: a történelemben semmi sem történik véletlenül egy bizonyos napon, minden dátumnak energiája, spirituális jelentősége van. A templomosok napja, 1307. október 13., péntek, és ez számmisztikailag a következőt jelentheti: 1307.10 numerológiai összege 12, a teljesség, de ehhez jön a 13-as napszám, ami ebben az esetben a  sötét erők ideiglenes győzelmére utal.

Emeletek és ajtók

A babona napjainkban is tovább él. Több hotel és szállodalánc is úgy igyekszik elhárítani a balszerencsét, hogy megszünteti az ominózus számot, vagyis a világ számos hoteljében nem létezik 13-as szoba vagy 13. emelet. Meg kell említeni a repülőtereket is, mert vannak olyanok, ahol nincs 13-as kapu, és nem adnak el jegyet a 13. ülésre. A Forma–1 autóversenyen 1976 óta nem indul 13-as rajtszámmal senki, mert korábban számos baleset és tragédia fűződött a számhoz.

„Houston, baj van!”

A babonás emberek komolyan aggódtak 1970 áprilisában, amikor az Apollo–13 űrhajót 13 óra 13 perckor indították el a kilövőállomásról. És valóban baj történt, az űrhajó oxigéntankja felrobbant, és a három asztronauta egy ideig cél nélkül sodródott az űrben. Ám a csapat nem adta fel, és sikeresen landoltak a Csendes-óceánban.

Koronás fők között is akadt, aki félt ettől a számtól. Amikor II. Erzsébet vonata 1965-ben a 13-as vágányról indult volna Németországba, a királynő azt kérte, cseréljék a vágányszámot 12-re. Napóleon is kerülte az olyan asztalt, amelyet tizenhárom ember ült körbe. Párizsban létezett a quatorziéme (tizennegyedik) elnevezésű intézmény, és ha úgy adódott, hogy egy társaságban tizenhárman voltak, akkor itt lehetett rendelni a tizennegyedik személyt, akit azonnal „szállítottak”.

Nem kell a lakásban ücsörögni

A pénteknek magának is balszerencsét tulajdonítanak. Aki ezen a végzetet magában hordozó napon jókedvű, az vasárnap állítólag könnyeket hullajthat. A babona szerint péntek nem jó munkakezdésre, délelőtt nem ajánlott nagyobb útra indulni, és aki ezen a napon születik, abból ideges felnőtt lesz.

Amerikában és Európában is készítettek felmérést péntek 13-a és a szerencsétlenségbe vetett hit össze­függéseiről, és az derült ki, hogy a tengerentúliak babonásabbak, mint az európaiak. Amerikában ezen a napon sokan ki sem mozdulnak a lakásból, és ez a gazdaságnak tényleg gondot, pontosabban nagyobb anyagi veszteséget okoz. Míg Európában a vizsgálat azt állapította meg, hogy sem több, sem súlyosabb közúti baleset nem történik 13-ai pénteken, mint más napokon. Vagyis rajtunk múlik, hogy péntek 13-án mire gondolunk, miben hiszünk, és szerencsétlenül járunk, vagy éppen csupa jó dolog történik velünk.

Szöveg: Izing Klára, asztrológus

Kiemelt kép: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete