Ezotéria

Biztos módszerek: 10 út, hogy elérjük a célunkat, amiben a belső hang segít a legtöbbet

Hiába tudjuk, hogy mi mindenen szeretnénk változtatni, ha képtelenek vagyunk a megvalósításra. Mi most segítünk!

Határozzuk meg pontosan és egyértelműen céljainkat!

Nem elég ezt az általános és gyakorlatilag semmitmondó mondatot hangoztatni, hogy „Szeretnék minden nap elégedett lenni a munkámmal”.
Ez nem visz előre. Azonban az igen, ha konkrétan megfogalmazzuk, mi kellene ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a munkahelyünkön. Például szeretnénk, ha több – vagy éppen kevesebb – felelősség hárulna ránk, más feladatokat kapnánk, vagy netán rövidebb munkaidőre vágyunk.
Üljünk le nyugodtan egy csésze kávé vagy tea mellé, gondoljuk át, majd írjuk le egy papírra, hogy pontosan mit szeretnénk. Csak az egyértelmű célok tudják megmutatni, melyik lenne a helyes irány. Ha félünk a változások okozta következményektől, írjuk fel a papírra a vele járó negatívumokat is. Így jobban el tudjuk dönteni, mennyit szeretnénk bevállalni céljaink elérése érdekében. Ráadásul, ha tudjuk, mire számíthatunk, már nem is félünk tőle annyira.

Ragaszkodjunk saját értékítéletünkhöz!

Csak olyan dolgot vállaljunk be, ami illik saját jellemünkhöz, hiszen csak így tudunk teljes odaadással és lelkesedéssel belefogni bármibe is. Minden, ami ellenkezik a meggyőződésünkkel, belső feszültséget okoz. Ezzel pedig felesleges energiákat fordítunk olyasmire, ami nem vezet sehova.
Ha például a visszafogott és nyugodt típusú emberek közé tartozunk, ne akarjunk olyasmibe vágni, ami biztosan acél idegeket és erős érvényesülési képességeket követel.
Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy a vágyott cél megfelel-e a saját értékítéletünknek, alaposan gondoljuk végig, milyen helyzetekbe kényszerülnénk, és el tudnánk-e azokat viselni.

Írjuk fel célunkat!

Ha minden nap látjuk leírva, kevésbé leszünk hajlamosak elfelejtkezni róla. Írjuk fel célunkat egy papírra, és figyeljünk arra, hogy pozitívan fogalmazzunk még akkor is, ha valami negatívumot szeretnénk elkerülni.
Ne mondjuk például: „Az energiavámpíroknak nincs helyük az életemben.” Helyette sokkal jobb: „Csak humoros, pozitív gondolkodású emberekkel szeretném körülvenni magamat.”
Vagy ahelyett, hogy „szeretnék megszabadulni a hasamon lévő hájtól”, mondjuk inkább azt, hogy „mostantól egyre fittebb és mozgékonyabb leszek”.

Hallgassunk a megérzéseinkre!

Nem hiába mondják, hogy a belső hangunk sokat segíthet, céljaink elérésében szintén fontos szerepe van. Tudatalattinkban naponta sok különleges ötlet merül fel, amelyeket aztán valamilyen külső hatás miatt elvetünk. Ne adjuk fel ilyen könnyen, gondoljuk át alaposan, vagy írjuk fel egy papírra. Ez segíthet abban, hogy az adott ötletet mindenféle szempontból körüljárjuk, és csak azután döntsünk arról, hogy illik-e a hosszú távú elképzeléseinkbe, vagy sem.

Igazi ötlet­gyilkosok

• Kényelmesség: behatárol, korlátoz, csírában elfojt minden ötletet.

• Negatív gondolkodás: tönkreteszi a legjobb ötleteket.

• Előítéletek: nem ad esélyt a szokatlan megoldásoknak.

Ne csak félgőzzel

Meséljük el másoknak, hogy mit tervezünk. Ha megtesszük, mi magunk is komolyabban vesszük a célunkat, és jobban elvárhatjuk a barátainktól, hogy támogassanak. Keressünk olyanokat, akik hasonló cipőben járnak, hogy kifaggassuk őket, mit hogyan csináltak.

Döntsük el, mi az igazán fontos!

Ha egyszerre több dologban is helyt kell állnunk, először döntsük el, mi a legfontosabb. Akkor leszünk kiegyensúlyozottak és boldogok, ha fel tudunk állítani egy fontossági sorrendet, és aszerint végezzük a dolgainkat. Különben túlterheltek és feszültek leszünk, semmit nem fogunk százszázalékosan csinálni.
Ha szétforgácsolódik az energiánk, az igazi célunkat szem elől téveszthetjük.

Lépésről lépésre

Reális célokat és időpontokat tűzzünk ki. Tervezzük meg, mikor mit akarunk elérni. Például ha szeretnénk több időt a párunkkal, mert több intimitásra vágyunk, akkor ne erőltessük, hogy minden estét kettesben töltsünk – elég, ha hetente kijelölünk egy napot, ami csak a miénk.

Trükkökkel a gyengeségek ellen

Ha olyan szokásoktól szeretnénk megszabadulni, amelyek évtizedek óta meghatározzák a mindennapjainkat, akkor az segít, ha megpróbáljuk ezeket valamilyen más szokással helyettesíteni.
Ha a cigiről szeretnénk leszokni, legyen nálunk valami, amit rágcsálni tudunk, így elvonjuk a figyelmünket.
Ha veszekedéskor azonnal felfortyanunk és kiabálunk, próbáljuk meg lecsukni a szemünket, és pár pillanatig mélyen beszívni a levegőt. Minden rossz szokásnál így járjunk el, keressük meg a számunkra megfelelő alternatívát.

Ne stresszeljünk!

Maradjunk lehetőleg mindig nyugodtak, és feleslegesen ne gyakoroljunk magunkra nyomást. Senki sem tökéletes, ezt nem szabad sosem elfelejtenünk! Ha valami nem sikerül elsőre, gondoljunk arra, hogy minden rosszban meg lehet találni a jót. Minden kudarccal egy másik kapu nyílik ki, csak meg kell találni. Ha humorral és nyugodtan fogadjuk a rosszat, legközelebb könnyebben fogjuk elviselni
a sikertelenséget, és hamarabb fel tudunk belőle állni.

Jutalmazzuk magunkat gyakrabban!

Minden kis lépés elérésekor tegyünk valami jót magunkkal. Jutalmazásként válasszunk olyat, amit egyébként nem teszünk. Esetleg találjunk ki valami nagyobb jutalmat arra az esetre, amikor elértük végcélunkat. Ha előre örülünk, és várunk valami különlegességre, az képes motiválni minket azokban az időszakokban, amikor kicsit megrekedünk.

Fotó: pexels

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete