Ezotéria

Kívül és belül is csodát tesz a víz: tekercselés segít a gyomorgörcsön és a fáradt lábikrán

Gyógyszerek helyett hívjuk segítségül a Föld egyik alapelemét, a vizet!

A hidroterápia megszületése

A kúra megalkotója, Sebastian Kneipp német katolikus pap a tizenkilencedik században élt. Akkor hívta segítségül a víz gyógyító erejét, mikor tbc-ben megbetegedett. Mivel hallott a hideg víz pozitív hatásairól, betegsége ellenére naponta megmártózott a jeges Dunában. Állapota javulni kezdett, de a fürdőzést otthonában is folytatta. A sikeres gyógyuláson felbuzdulva tanulmányozni kezdte az ókori rómaiak fürdőkultúráját, és a régi tudást saját tapasztalataival ötvözve több mint százféle vizes kúrát és gyógyászati rendszert gyűjtött, dolgozott ki. Ezeknek részei a hideg-meleg vizes lemosások, a fürdők, a locsolások, a borogatások és gőzölések. Azt vallotta, nem létezik a hidroterápiánál hatásosabb gyógymód!

Víztaposás

Egyre több wellness-szállodában próbálhatjuk ki a Kneipp-taposót, amelyben kövekre engedett bokáig érő meleg és hideg vízben sétálhatunk. Ez élénkíti a vérkeringést, erősíti az immunrendszert, egyensúlyba hozza a hőháztartást, megnyugtatja a vegetatív idegrendszert, és serkenti az anyagcserét, vagyis feloldja a testben lévő kóros anyagokat.

Mindezt akár otthon, a fürdőkádban is végezhetjük. Először térdig érő, kb. 18 fokos, hidegvízzel kezdjük, és minden lépésnél emeljük ki lábfejünket a vízből. Tíz perc után fokozatosan engedjünk hozzá langyos vizet, és ha már átmelegedünk, fejezzük be. Érdemes reggel kipróbálni, mert azonnal frissebbek, energikusabbak leszünk tőle. Ezenkívül a hideg inger erősíti a láb vénáit, ami különösen a vénás panaszokkal küszködőknek tesz jót, továbbá enyhíti a frontérzékenységet, és a segít leküzdeni a stresszt.

TIPP

Télen járjunk néhány percet mezítláb a havon, nyáron pedig a harmatos fűben. A végén mindig húzzunk vastag zoknit, hogy lábaink visszamelegedjenek!

Részleges fürdő

Fél-egy percig álljunk térdig érő, hideg vízbe, vagy mártsuk be karunkat hónaljig, míg összehúzó vagy meleg érzésünk nem keletkezik, és az adott testrész bőre enyhén kivörösödik. Ezután kezünkkel húzzuk le a vizet a bőrünkről, és végezzünk pár perces kar- vagy lábtornát! Különösen jó krónikus fejfájás, szédülés és vérnyomásproblémák esetén, erősíti a szívet és a keringést. Itt elsősorban a víz hőingere hat. Ezért a kívánt hatásnak megfelelően hideg, meleg, váltóvizes, forró vagy növekvő hőmérsékletű vizet is használhatunk.

TIPP

A részleges fürdők a megfelelő adalékokkal, gyógynövényekkel ellátva az érintett testfelület bőrbetegségeire is hatnak.

Mikor segíthet?

✔ Szív- és érrendszeri betegségek: pl. érelmeszesedés, magas vagy alacsony vérnyomás, érszűkület
✔ Idegrendszeri problémák: pl. álmatlanság, migrén, övsömör, részleges bénulás
✔ Nőgyógyászati bajok: pl. kismedencei gyulladás, menstruációs rendellenesség, heves alhasi görcs
✔ Funkcionális és más szervi bántalom: pl. gyomorfekély, vese- és epekő, egyes bőrbetegségek, ízületi betegségek
✔ Anyagcsere-betegségek: pl. cukorbetegség, elhízás, köszvény
✔ Visszatérő gyulladás, fertőzés

Figyelem!

Súlyos szívbetegek a kúra alkalmazása előtt mindenképp konzultáljanak orvosukkal, mivel náluk a vérkeringés stimulálása komoly gondokat okozhat!

A belsőnkre is hat

Kneipp elmélete szerint a legtöbb betegség a vér és a szövetnedvek rossz összetételére, azok helytelen eloszlására, valamint a testi, lelki és szellemi erőink kimerültségére vezethető vissza. A víz megfelelő helyen és módon való alkalmazása mindegyiken sokat segíthet.

Nem csak gyógyító kúraként, hanem betegségmegelőzőként is használhatjuk, hiszen erősíti az immunrendszert, javítja a sejtek anyagcseréjét és tápanyagellátását, valamint a vérkeringést, harmonizálja a hormonszervek tevékenységét, és serkenti a salakanyagok távozását. Ezenkívül fokozza a szövetek rugalmasságát és segíti a bőr megtisztulását. Nem elhanyagolható a vegetatív idegrendszerre tett hatása sem: stabilizálja annak szabályozását és javítja a tónusát. Ahhoz, hogy a kúra kellően hatásos legyen, javasolt legalább négy héten keresztül rendszeresen, akár mindennap alkalmazni.

Tekercselés gyomorgörcsre

A gyomorfájdalmak enyhítésére Kneipp hűvös, nedves testborogatást javasol. Vegyünk elő egy akkora ruhadarabot, ami befedi a testünket a bordáinktól a köldökünkig. A textíliát mártsuk hideg vízbe, csavarjuk jól ki, majd tegyünk a gyomrunkhoz. Ha ezzel megvagyunk, tekerjünk egy pamuttörölközőt, majd egy gyapjútakarót magunk köré, a vizes ruha fölé. Pihenjünk nyugodtan akár egy órán át, amíg a kötés teljesen át nem melegszik rajtunk.

Bugyoláljuk lábikránkat nedves vászonruhába, majd tekerjük körbe két réteg száraz textíliával, húzzunk rá gyapjúzoknit. A kötést addig cseréljük, amíg lemegy a lázunk.

Megfázás enyhítése

Orrmelléküreg-fertőzés esetén az arc váltott vizes leöblítése lehet segítségünkre. A víz hőmérsékletváltozása tágítja az ereket, és feloldja a nyákot az eldugult járatokban. Kb. egy percig irányítsunk hideg vízsugarat az orrnyergünkre, majd váltsuk át melegre, és folyassuk rá még két percig. Végül állítsuk vissza a vizet hidegre újabb egy percig. Alkalmazzuk reggel és este, amíg a megfázás tünetei múlni kezdenek.

Fotó: shutterstock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete