Hozzávalók a 10 szeletes tortához:
- 10 dkg porcukor
- 4 L-es tojás
- 10 dkg liszt
- 2,5 dkg cukrozatlan kakaópor
- 5 dkg étcsokoládé
a krémhez:
- 15 dkg kristálycukor
- 10 dkg dióbél
- 10 dkg vaj
- 2+3 dl tejszín
- 1 teáskanál tengeri só
- 1 tasak főzés nélküli instant zselatin
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A piskótához a porcukrot habverővel habosra keverjük az egész tojásokkal. Addig keverjük, amíg kifehéredik, könnyű, habos nem lesz (kb. 5 perc). Hozzászitáljuk a lisztet, a kakaóport, egyenletesen elkeverjük, és hozzákeverjük a vízgőz felett megolvasztott csokoládét. A tésztát kivajazott, kilisztezett 20-21 cm-es tortaformába öntjük, 30-35 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd 2 lapnak felvágjuk.
A cukorból karamellt készítünk, villával megmártjuk benne a diókat, majd sütőpapírra helyezzük őket. A karamellhez elkeverjük a vajat és 2 dl tejszínt, hozzáadjuk a sót, majd simára keverjük a krémet, és hagyjuk kihűlni. 3 dl tejszínt az instant zselatinnal együtt habnak felverünk, majd hozzákeverjük a karamellkrém kétharmad részét. A krém felét egyenletesen az egyik torta-lapra kenjük, ráhelyezzük a másik lapot, és megkenjük a maradék krémmel. 4-5 órára hűtőszekrénybe tesszük. A karamelles dió felét felaprítjuk, tálaláskor megszórjuk vele a tortát, a maradék fél diókat a tortára helyezzük, és megcsurgatjuk a sós karamellel.
210 kcal, 23 g szénhidrát/szelet