Konyha

Rakott mákos tészta

Új év, új dilemma: mit főzzek vacsorára? Az ünnep után egyszerű fogásokra vágyunk. Íme, két kellemes ötlet a hétköznapi estékre.
darált mák konyha meggy metélt tészta porcukor rakott mákos tészta tej tojás vaj vrábel kriszta

Hozzávalók:

  • 40 dkg metélt tészta
  • 10 dkg darált mák
  • 8+12 dkg porcukor
  • diónyi vaj
  • 30 dkg magozott meggy (konzerv/fagyasztott)
  • 3 egész tojás+1 egész tojás
  • 4 dl tej

A tésztát sós vízben kifőzzük és leszűrjük. A mákot elkeverjük 8 dkg porcukorral, és összeforgatjuk a tésztával. Vajjal kikent tepsibe szedjük a főtt metéltet, és hozzáforgatjuk a meggyet. A tejet elkeverjük 3 tojás sárgájával és az egész tojással, majd egyenletesen a tésztára öntjük. 15 percre 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük sülni.

Közben a tojások fehérjét elektromos habverővel elkezdjük felverni. Mikor már habos, de még nem kemény, kanalanként hozzáadagoljuk a maradék porcukrot, és minden adag után 1-1 percig verjük a fehérjét. Fényes, kemény, vágható masszát kapunk. Kivesszük a tésztát a sütőből, rákenjük a tojáshabot, majd újabb 15 percre visszatesszük sülni.

890 kcal, 146 g szénhidrát/adag