Túrósmetélt-kocka meggyöntettel – 200 Ft egy darab
Hozzávalók 24 darabhoz:
- 15 dkg cérnametélt
- csipet só
- 10 dkg margarin
- 3 db tojás
- 10 dkg porcukor
- 40 dkg túró
- 1 dl tejföl
- 1 citrom reszelt héja
- 40 dkg magozott meggy (fagyasztott)
- 2 evőkanál méz
- 1 rúd fahéj
- 1 evőkanál csíkokra vágott gyömbér
- 2-3 db szegfűszeg és szegfűbors
Elkészítés:
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A cérnametéltet néhány perc alatt lobogó, enyhén sózott vízben kifőzzük, leszűrjük, elkeverjük a lágy margarinnal, és hagyjuk hűlni. A tojások sárgáját elkeverjük a porcukorral, a túróval, a tejföllel és a citrom héjával. A fehérjét kemény habbá verjük, beleforgatjuk a túrókrém, majd az egészet összeforgatjuk a kifőtt tésztával.
- A masszát sütőpapírral bélelt, 20×30 cm-es tepsibe szedjük, és előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütjük.
- A meggyöntethez a meggyet lábosba tesszük, hozzáadjuk a mézet és a fűszereket. Addig forraljuk, amíg a gyümölcs kiolvad, levet enged. Egy-egy szelet túrós desszertet 2-3 kanál meggyel tálalunk.
Meggyes-csokoládés szelet – 130 Ft egy szelet
Hozzávalók 20 darabhoz:
- 4 db M-es tojás
- 1 pohár (1,5 dl)kristálycukor
- 1 pohár tejföl
- 3 pohár liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 3 pohár fagyasztott meggy
- fél pohár összetört ét- vagy tejcsokoládé
Elkészítés:
- Az egész tojásokat elektromos habverővel fehéredésig verjük a cukorral. Elkeverjük benne a tejfölt, hozzászitáljuk
a sütőporral elkevert lisztet, és óvatosan összekeverjük a tésztát. - Kivajazott, kilisztezett vagy sütőpapírral bélelt, 20×30 cm-es tepsibe tesszük, megszórjuk a kiolvasztott, lecsöpögtetett meggyel és az apróra tört csokoládéval. 200 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük.
Kakaós-kókuszos csiga – 140 Ft egy darab
Hozzávalók 18 csigához:
- 2 dl langyos tej
- 3 dkg friss élesztő
- 1 evőkanál méz
- 50 dkg fehérliszt
- 1 kávéskanál só
- 5 dkg vaj
- 1 db tojás+1 a kenéshez
- 1,5 dl natúr joghurt
a töltelékhez:
- 8 dkg vaj
- 5 evőkanál kristálycukor
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 2 evőkanál kókuszreszelék
Elkészítés:
- A langyos tejet krémesre keverjük az élesztővel és a mézzel. A lisztbe beletesszük a sót, majd hozzákeverjük a tojást, a tejes élesztőt, az olvasztott vajat és a joghurtot. A szükséges folyadék mennyisége a liszt minőségétől, tojás nagyságától is függ. Ha túl kemény a tészta, óvatosan adagolunk hozzá még tejet, amíg lágy, dagasztható tésztát nem kapunk. 8-10 percig dagasztjuk, amíg teljesen homogén nem lesz. Konyharuhával letakarva szobahőmérsékleten 1,5 órán át kelesztjük.
- Lisztezett felületen nagy, kb. 1,5 cm vastag, téglalapnak (kb. 40×50 cm) nyújtjuk ki a tésztát, megkenjük az olvasztott vajjal, egyenletesen megszórjuk a cukorral és a kókuszreszelékkel elkevert kakaóporral. Csigát tekerünk a tésztából, majd 18 szeletre vágjuk.
- Sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük a tekercseket, egymástól 3-4 cm-re a vágott felükkel, majd kicsit meglapítjuk őket. Megkenjük a felvert tojással, és újabb 30 percig kelesztjük. Közben a sütőt 200 fokra előmelegítjük, majd a tésztát 20-25 perc alatt készre sütjük. Kókuszreszelékkel megszórva kínáljuk.
Fotó: Vrábel Kriszta