Konyha

Sütemények 200 forint alatt: ennyiből is kihozható egy mennyei édesség – Recept

Manapság a legtöbbünknek alaposan meg kell gondolni, hogy mire költünk. A tölteléktől, összetevőktől függően egy édesség ma már lehet nagyon drága is, még ha otthon is készül. Mi most viszont összeszedtünk három olyan finomságot, amiből 200 forint alatt is kijön egy adag finomság.

Túrósmetélt-kocka meggyöntettel – 200 Ft egy darab

Hozzávalók 24 darabhoz:

  • 15 dkg cérnametélt
  • csipet só
  • 10 dkg margarin
  • 3 db tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 40 dkg túró
  • 1 dl tejföl
  • 1 citrom reszelt héja
  • 40 dkg magozott meggy (fagyasztott)
  • 2 evőkanál méz
  • 1 rúd fahéj
  • 1 evőkanál csíkokra vágott gyömbér
  • 2-3 db szegfűszeg és szegfűbors

Elkészítés:

  1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A cérnametéltet néhány perc alatt lobogó, enyhén sózott vízben kifőzzük, leszűrjük, elkeverjük a lágy margarinnal, és hagyjuk hűlni. A tojások sárgáját elkeverjük a porcukorral, a túróval, a tejföllel és a citrom héjával. A fehérjét kemény habbá verjük, beleforgatjuk a túrókrém, majd az egészet összeforgatjuk a kifőtt tésztával.
  2. A masszát sütőpapírral bélelt, 20×30 cm-es tepsibe szedjük, és előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütjük.
  3. A meggyöntethez a meggyet lábosba tesszük, hozzáadjuk a mézet és a fűszereket. Addig forraljuk, amíg a gyümölcs kiolvad, levet enged. Egy-egy szelet túrós desszertet 2-3 kanál meggyel tálalunk.

Meggyes-csokoládés szelet – 130 Ft egy szelet

Hozzávalók 20 darabhoz:

  • 4 db M-es tojás
  • 1 pohár (1,5 dl)kristálycukor
  • 1 pohár tejföl
  • 3 pohár liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 3 pohár fagyasztott meggy
  • fél pohár összetört ét- vagy tejcsokoládé

Elkészítés:

  1. Az egész tojásokat elektromos habverővel fehéredésig verjük a cukorral. Elkeverjük benne a tejfölt, hozzászitáljuk
    a sütőporral elkevert lisztet, és óvatosan összekeverjük a tésztát.
  2. Kivajazott, kilisztezett vagy sütőpapírral bélelt, 20×30 cm-es tepsibe tesszük, megszórjuk a kiolvasztott, lecsöpögtetett meggyel és az apróra tört csokoládéval. 200 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük.

Kakaós-kókuszos csiga – 140 Ft egy darab

Hozzávalók 18 csigához:

  • 2 dl langyos tej
  • 3 dkg friss élesztő
  • 1 evőkanál méz
  • 50 dkg fehérliszt
  • 1 kávéskanál só
  • 5 dkg vaj
  • 1 db tojás+1 a kenéshez
  • 1,5 dl natúr joghurt

a töltelékhez:

  • 8 dkg vaj
  • 5 evőkanál kristálycukor
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 2 evőkanál kókuszreszelék

Elkészítés: 

  1. A langyos tejet krémesre keverjük az élesztővel és a mézzel. A lisztbe beletesszük a sót, majd hozzákeverjük a tojást, a tejes élesztőt, az olvasztott vajat és a joghurtot. A szükséges folyadék mennyisége a liszt minőségétől, tojás nagyságától is függ. Ha túl kemény a tészta, óvatosan adagolunk hozzá még tejet, amíg lágy, dagasztható tésztát nem kapunk. 8-10 percig dagasztjuk, amíg teljesen homogén nem lesz. Konyharuhával letakarva szobahőmérsékleten 1,5 órán át kelesztjük.
  2. Lisztezett felületen nagy, kb. 1,5 cm vastag, téglalapnak (kb. 40×50 cm) nyújtjuk ki a tésztát, megkenjük az olvasztott vajjal, egyenletesen megszórjuk a cukorral és a kókuszreszelékkel elkevert kakaóporral. Csigát tekerünk a tésztából, majd 18 szeletre vágjuk.
  3. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük a tekercseket, egymástól 3-4 cm-re a vágott felükkel, majd kicsit meglapítjuk őket. Megkenjük a felvert tojással, és újabb 30 percig kelesztjük. Közben a sütőt 200 fokra előmelegítjük, majd a tésztát 20-25 perc alatt készre sütjük. Kókuszreszelékkel megszórva kínáljuk.

Fotó: Vrábel Kriszta