Karfiolleves kolbászcsipsszel
Hozzávalók:
• 1 kisebb fej karfiol
• só, frissen őrölt bors
• olaj
• 3 dkg vaj
• 1 fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 dl tejszín
• kakukkfű
• 15 dkg füstölt sajt
• 5 dkg csípős kolbász
Elkészítés:
1. A karfiolt rózsáira szedjük, sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük, megsózzuk, frissen őrölt borssal megszórjuk, és meglocsoljuk vagy megspricceljük kevés olajjal. Az előzőleg 250 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt puhára sütjük.
2. A vajon megfuttatjuk a felaprított hagymát, beletesszük az aprított fokhagymát is. Hozzáadjuk a megsült karfiolt, majd felöntjük 1-1,5 liter vízzel. Összeforraljuk és simára turmixoljuk.
3. Hozzáöntjük a tejszínt, sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük, belekeverünk 10 dkg reszelt füstölt sajtot. Kevergetve melegítjük, amíg a sajt el nem olvad.
4. A maradék sajttal megszórjuk, és a nagyon vékonyra szelt, kevés olajban ropogósra sütött kolbászkarikákkal együtt tálaljuk.
Fotó: Vrábel Kriszta