Konyha

Rakott krumpli extrákkal: marharaguval új étel születik belőle – Recept

Kiadós vacsora, ahol a rakott krumpliban ezúttal nem a tojásé és a kolbászé a főszerep.

Marharagus rakott krumpli

Hozzávalók:
• 1 fej vöröshagyma
• 50 dkg darált marhahús
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 teáskanál szárított oregánó
• 1 teáskanál szárított majoránna
• 40 dkg hámozott konzervparadicsom
• só, frissen őrölt bors
• olívaolaj
• 1 kg krumpli
• reszelt sajt

A besamelhez:
• 4 dkg vaj
• 4 dkg liszt
• 4 dl tej
• reszelt szerecsendió

1. Az apróra kockázott vöröshagymát olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a darált húst, körbepirítjuk. Beleteszünk 1 gerezd zúzott fokhagymát és a zöldfűszereket. Hozzáadjuk a paradicsomot, 1 dl vizet, sózzuk, borsozzuk, és 50 perc alatt készre főzzük a mártást. Közben a krumplit megtisztítjuk és kockákra vágjuk.
2. Elkészítjük a besamelt: a vajat lábosban megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, 1-2 percig kever­getve dinszteljük, majd fokozatosan felöntjük a tejjel. Forralva besűrítjük a mártást, kevés sóval, borssal, csipet szerecsendióval, valamint a másik gerezd zúzott fokhagymával ízesítjük.
3. Tűzálló tál aljába szedjük a besamelt, rátesszük a felkockázott krumplit, és rásimítjuk a marharagut. Alufóliával lefedve, 230 fokra melegített sütőben 35 percig sütjük. Levesszük a fóliát, megszórjuk reszelt sajttal, és további 5 percig sütjük.

Fotó: Vrábel Kriszta