Általános szabályok
1. A megmaradt ételt minél hamarabb hűtsük le, mert már néhány órányi szobahőmérsékleten való tárolás is ve-
szélyes lehet nyáron.
2. Étkezés előtt forrósítsuk át újra az ételt, nem elég azt csupán megmelegíteni. A maradékban ugyanis a baktériumok már felszaporodhattak, de az alapos sütés-főzés (átforralás) elpusztítja azokat. A megmaradt ételt maximum egyszer szabad melegíteni.
3. Az előre megfőzött ételeket kisebb adagokban tegyük a hűtőbe, hogy ne kelljen a teljes lábossal felmelegíteni, csak annyit, ami biztosan el is fog fogyni.
Hűtés a strandon
Ha vízpartra, kirándulásra készülünk, és csomagolnánk szendvicset vagy más harapnivalót, tegyük hűtőtáskába vagy -ládába, és ne a tűző napon tároljuk, hanem lehetőleg árnyékos helyen. A hűtőtáska nagyon praktikus megoldás, de a gyakori nyitogatással a jégakkuk nem bírják sokáig, ezért érdemes az italokat és az ételeket külön tárolni.
Ha esetleg otthon maradt a jégakkunk, töltsünk meg egy palackot vízzel, fagyasszuk le, majd azt tegyük az étel mellé. Jó megoldás lehet még végszükség esetén, ha veszünk egy-két csomag medvecukrot, és a kirándulás előtti éjszakára mélyhűtőbe tesszük. Az édesség jól tartja a hideget, és nassolnivalónak is kiváló.
Lényeges, hogy nyáron olyan élelmiszert válasszunk, amelyik nem romlik könnyen, jól bírja a meleget. Kerüljük például a tojást, a majonézt. Ne feledjük, hogy a szendvicsek kb. 2 órán keresztül fogyaszthatók hűtés nélkül.
Szöveg: Kovács Vera
Fotó: Adobestock