Őszi szilva- és szőlőleves
Hozzávalók:
• 8 dl víz
• 4 dl száraz vörösbor
• 3 evőkanál forraltbor-fűszerkeverék
• 2 rúd fahéj
• 1 db narancs
• 40 dkg szilva
• 25 dkg szőlő
• 4 db tojás
• 5 dkg cukor
• 1/2 tasak vaníliás pudingpor
• 1 dl 10%-os főzőtejszín
• 15 dkg porcukor
1. A bort és a vizet egy fazékban összeöntjük, hozzáadjuk a fűszereket, a karikázott narancsot, és a kimagozott, darabolt szilvát. Összeforraljuk, és körülbelül 15-20 percig főzzük.
2. A tojások sárgáját fehéredésig verjük az 5 dkg cukorral, majd csomómentesre keverjük a pudingporral, és fokozatosan, hőkiegyenlítéssel adagoljuk a leveshez. Melegítve összefőzzük, épp csak annyira, hogy egyet forrjon.
3. A sütőt 150 Celsius-fokra előmelegítjük. 2 db szobahőmérsékletű tojásfehérjét elektromos habverővel elkezdünk habnak felverni. Amikor már szép habos, de még nem kemény a fehérje, fokozatosan, evőkanalanként hozzákeverjük a porcukrot. Minden kanál között tovább verjük a habot 1-1 percig.
4. A kemény habot nyomózsákba töltjük, a fehérjehabból sütőpapírral bélelt sütőlapra kis korongokat/kupacokat formázunk. A sütőbe tesszük, 10 perc sütés után mérsékeljük a hőfokot 120 fokra. 35-40 percig sütjük. Ekkor kikapcsoljuk a sütőt, konyharuhával résnyire kitámasztjuk a sütőajtót, és így hagyjuk kihűlni. A levest a habcsókkal kínáljuk.
Fotó: Vrábel Kriszta