Konyha

A nagyik még ismerték a trükköket: így lesz fogyasztható a túlfőtt tészta, rágós hús, elsózott étel

Még a rutinos háziasszonnyal is előfordulhat, hogy olykor elront valamit főzés, sütés közben. Oldjuk meg ügyes trükkökkel, hogy ne érződjön a baki a végeredményen.

Elsóztuk a fogást

Egy csipet só a más ízvilágú, például édes vagy csípős ételek aromáját is szépen kiemeli. De ha túl sokat teszünk belőle a fazékba, az mindent tönkretehet. Leves készítésénél viszonylag egyszerű a dolgunk, csak fel kell hígítani némi vízzel, ha pedig tartalmasabbat szeretnénk, a többi hozzávalóból, például a zöldségekből vagy a húsból is tehetünk bele még egy kicsit. Lehet, hogy sok lesz, és nem fogy el az egész, de a maradékot még mindig lefagyaszthatjuk. Más, semleges ízű folyadékok is segíthetnek, a krémes mártásokat például kevés tejjel vagy tejszínnel javíthatjuk fel.

A savak is képesek elfedni a sós ízt – azt azonban érdemes tudni, hogy a túlzott sózás egészségügyi hatásai így is ugyanazok maradnak, csak az ízét érezzük kevésbé. A helyzet gyorsan javul, ha egy kis citromlevet vagy ecetet csepegtetünk a lábasba. Kezdjük nagyon kicsivel, és kóstolgatás alapján döntsük el, mennyire van szükség. Egyesek szerint a keményítőben gazdag hozzávalók is segíthetnek felszívni a felesleges sót. Dobjunk a fazékba egy meghámozott krumplit, és főzzük vele egy ideig. Rizses, tésztás finomságokhoz egy kevés plusz rizst, tésztát is adhatunk.

Túlfőtt a tészta vagy a zöldség

A túlságosan megpuhult tésztát kissé élvezhetőbbé varázsolhatjuk, ha kevés forró olajon átpirítjuk. Az sem baj, ha itt-ott kissé megbarnul. Ha az állaga jó, viszont könnyen összeragad, pár csepp olívaolajjal segíthetünk rajta. Egy kiskanál olívaolajat egyébként a főzővízbe is tehetünk, hogy ne legyen ragacsos a végeredmény.
A túlfőtt zöldségköretből készítsünk pürét. Ízesítsük tejjel, vajjal, zöldfűszerekkel, vagy adjunk hozzá egy kicsit a saját főzőlevéből, és így turmixoljuk. Remek krémleves is lehet belőle pirított kenyérkockákkal vagy kevés tökmagolajjal tálalva.

Ragacsosan édes

Az édes íz egyes sós ínyencségeket is különlegessé, pikánssá tehet. Ha azonban meglendül a kanál, és túl sok cukorral vagy mézzel készítjük őket, felborul a harmónia. Ilyenkor is érdemes az édes és a csípős összjátékára alapozni, és egy pici csípős fűszerrel enyhíteni az édességet. A ló túlsó oldalára azonban nem szabad átesni, ezért gyakran kóstolgassuk. Az egyensúlyt egy pici savanyúval, például citromlével, esetleg leheletnyi ecettel is visszaállíthatjuk. Sóval viszont nem jó kísérletezni, mert amellett, hogy ilyenkor nagyon könnyű elsózni az egészet, a só nem elfedi, inkább kiemeli az édes aromát.

Nem kel meg a tészta

Ha elég időt adtunk a tésztának, és azon mégsem látszanak az emelkedés jelei, egy apró trükkel mégis kelésnek indíthatjuk. Forrósítsunk fel a mikróban egy pohár vizet, majd tegyük mellé a tésztával teli tálat, és csukjuk rá a mikrosütő ajtaját. Ne indítsuk be, csak hagyjuk pár percig állni a párás melegben. Ha ettől sem indul be a tészta kelése, akkor viszont valószínűleg az élesztővel van a baj, ilyenkor nincs mit tenni, kezdjük újra az egészet friss élesztővel.

Sok a citromlé vagy az ecet

Ha a savasságot szeretnénk kiegyensúlyozni, bevethetünk valamilyen édesítőszert, például cukrot, mézet. Ha ez nem illik az ízvilágba, megpróbálkozhatunk egy kevés szódabikarbónával is, amelynek lúgossága semlegesítheti az ecet vagy a citromlé savas kémhatását. Ez utóbbival azonban nagyon óvatosan kell bánni, egészen aprólékosan adagoljuk. Részben azért, mert ha túlzásba visszük a használatát, kellemetlen mellékízt adhat az az egész fogásnak, másrészt pedig azért, mert az alapanyagok állagát is megváltoztathatja főzés közben.

Lángolóan csípős lett

A csípősségért a paprikában és a csiliben található kapszaicin nevű vegyület felelős: ez irritálja a nyálkahártyát, ha hozzáér, és ezt kell valamilyen módszerrel megszelídítenünk. Megoldás lehet, ha a túlságosan erősre sikerült ételt nagyobb adag, semleges ízű körettel tálaljuk. Az ázsiai, mexikói specialitások esetében ez általában rizs, a spagettiszószhoz pedig tehetünk a tányérra a szokottnál több tésztát, míg a csípős lecsóhoz kínálhatunk egy kis kenyeret.

A tejtermékekben, például a tejben, vajban, joghurtban, tejfölben levő kazein képes megkötni a kapszaicint, így kissé enyhíteni a csípősségen. De a savak, például az ecet vagy a citrom is semlegesítheti ezt a lúgos kémhatású vegyületet. Egy kis édessel, például cukorral vagy mézzel is visszafoghatjuk az égető érzést, sőt egy kis olaj vagy zsír is megkötheti az erős ízért felelős molekulákat.

Túlsült, kőkemény a süti

Az apró kekszekkel különösen gyakran fordul elő, hogy kőkeményre sülnek, de a piskóta is odakaphat, ha egy pillanatig nem figyelünk rá. A tortát megmenthetjük, ha levágjuk róla az odakapott, túlsült réteget, a többit pedig krémmel borítva tálaljuk. A kőkeményre sikerült kekszeket tegyük egy nejlonzacskóba egy szelet friss kenyér társaságában, ettől kaphatnak némi nedvességet. Ha ez sem segít rajtuk, törjük őket apró darabokra, és rétegezzük valamilyen csokoládés vagy gyümölcsös pudinggal, krémmel. Ezzel a trükkel pohárkrémként mentjük, ami menthető.

Rágósra sikerült a hús

Ha nem puhult meg kellőképpen a hús, de már megpirult kívülről, tegyük vissza a tepsibe, öntsünk alá egy kevés vizet, és takarjuk le az egészet alufóliával. 10-15 perc további sütés a párás forróságban megpuhíthatja. De akár le is darálhatjuk, ilyenkor felhasználhatjuk egy rakott ételhez vagy raguhoz.

Fotó: adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete