Egészség Konyha

Egészséges „édességek”: mire való az édesburgonya és az édeskömény?

Édesburgonya és édeskömény. Mindkettő kezd meghonosodni nálunk is. Elsősorban nevükben édesek, ám mindenféle étel készülhet belőlük, nem csak édesség.

Batáta, a szuperétel

Az édesburgonya Dél-Amerikából származik, akár a krumpli, pedig nem krumpli, nem a burgonyafélék családjába tartozik. Batátának is nevezik Amerikában, ahol az alapételek közé tartozik. Ma már a hazai piacokon is kapható, érdemes kipróbálni, mert a szuperételek között tartják számon, amelyek a legmagasabb tápértékűek és a legegészségesebbek. Köret, leves, püré, de akár édesség is készülhet belőle.

Tippek

  • Az édesburgonya, akárcsak a krumpli, meghámozva barnulni kezd, ezért tegyük hideg vízbe.
  • Ha hűtőben tároljuk, kemény és keserű lesz, inkább hűvös helyre tegyük, legalább egy hétig eláll.
  • Hámozásnál legyünk óvatosak, mert keményebb, mint a krumpli, és könnyen leszalad róla a kés.

Ánizsos kömény

Gyógynövény volt, később felfedezte a gasztronómia is. Ma már itthon is találkozhatunk a szép formájú gumókkal, és kipróbálhatjuk különleges, ánizshoz hasonlító aromájukat. Az édeskömény akkor friss, ha a gumó szinte áttetszően fehér. Ilyenkor feldarabolva, párolva, sütve vagy főzve, paradicsommal vagy cukkinivel, brokkolival társítva készülhet belőle köret, de besameles mártással főételként is kezelhető. Csónak alakú leveleit tölthetjük sajttal, lencsével, krémekkel, apróra vágva vagy reszelve salátákat ízesíthetünk vele. Az egyik legjobb ellenszere a puffadásnak, oldja a légúti hurutokat, és kiváló a görcsoldó hatása is.

Fotó: Unsplash.com