Konyha

Főzzünk jókat olcsón: laktató csőben sültek, ahogy a férfiak is megeszik – 3 recept

A csőben sütés igen egyszerű módja az ételkészítésnek és tulajdonképpen nem jelent mást, mint hogy a tepsibe fektetett finomságok felső rétegét pirosra sütjük.

Marharagus kelkáposztabatyuk

Hozzávalók:
■ 20 dkg húsos füstölt szalonna
■ 20 dkg darált marhahús
■ 5 dkg hosszú szemű rizs
■ 1 kis fej vöröshagyma
■ 2 gerezd fokhagyma
■ 1 teáskanál majoránna
■ 12 nagyobb kelkáposztalevél
■ 2,5 dl tejföl
■ só, frissen őrölt bors

A szalonnát és a hagymát egészen apró kockákra vágjuk. Elkezdjük együtt pirítani őket, aztán amikor a szalonna zsírja kisült és a hagyma üveges, beletesszük a darált marhahúst. Pár percig pirítjuk, majd adunk hozzá egy kevés vizet, az aprított fokhagymát, a fűszereket, és így pároljuk a húst 30 percig. A rizst sós vízben kifőzzük, és elkeverjük a kész raguval. A kelkáposztaleveleket pár percre forrásban lévő sós vízbe dobjuk, majd leszűrjük. A kész ragut a kelkáposztalevelekbe töltjük, batyukat formázunk belőle, és tűzálló tálba helyezzük. Tejfölt kanalazunk a káposztabatyuk tetejére, és 220-230 fokos sütőben 20 perc alatt összesütjük.

Gombás csirkeragu krumplipaplan alatt

Hozzávalók:
■ 1 kg krumpli
■ 1 csapott evőkanál mustár
■ 5 dkg vaj
■ 50 dkg csirkemell
■ 25 dkg apró csiperkegomba
■ 1 fej vöröshagyma
■ 1 gerezd fokhagyma
■ frissen őrölt bors
■ 1 teáskanál szárított majoránna
■ pirospaprika, só, napraforgóolaj

A krumplit meghámozzuk, feldaraboljuk, sós vízben puhára főzzük. Mikor kész, leszűrjük, majd a vajjal és a mustárral együtt összetörjük. A felkockázott hagymát olajon megdinszteljük, hozzákeverjük a felkockázott csirkemellet, egy kevés pirospaprikát, majd a felezett, megmosott (nem pucolt!) gombát tönköstül. Pár perc pirítás után a ragut felöntjük egy kevés vízzel vagy húslével, hozzáadjuk a feldarabolt fokhagymát és a majoránnát, és 15 percig pároljuk. Ha kész, tűzálló tálba szedjük, befedjük a tört krumplival, és 220 fokra melegített sütőben kb. 25 percig sütjük, amíg a krumpli enyhén pirulni nem kezd. Borsot őrölünk rá, és tálaljuk.

Háromsajtos penne

Hozzávalók:
■ 30 dkg penne tészta
■ 10 dkg kékpenészes sajt
■ 10 dkg füstölt sajt
■ 10 dkg natúr krémsajt
■ 2 dl tej
■ 1 evőkanál liszt
■ 3 dkg vaj
■ 1 gerezd fokhagyma
■ 1 csokor petrezselyem
■ olívaolaj
■ só, frissen őrölt bors

A vajat egy lábosban megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, majd dinszteljük, és fokozatosan felöntjük a tejjel. Sűrűre főzzük a besamelt. Beletesszük a krémsajtot, a reszelt füstölt sajtot, a morzsolt kékpenészes sajtot. Egy gerezd aprított fokhagymát adunk hozzá, sózzuk, frissen őrölt borssal ízesítjük a mártást, és addig főzzük, amíg a sajtok elolvadnak. Lobogó sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, majd elkeverjük a mártással. Az egészet tűzálló tálba szedjük, és 220-230 fokos sütőben 20 perc alatt összesütjük.

Fotó: archív