Konyha

Habos, krémes, hideg: a legjobb és legolcsóbb házi fagylalt receptek

Ilyenkor, ha lehetne, csak fagylalton és jégkrémen élnénk. Magunk is készíthetünk egyedi ízesítésű jeges krémeket.

Maga a tökéletesség

Cukorral felvert tojássárgája, tejszín, aromák (vanília vagy mandula) és díszítőelemek. Ez az alap parfé. Ha a felvert tojáshabot is hozzákeverjük, levegősebb lesz. Gyümölcsdarabkákkal is gazdagíthatjuk. Pohárban, csészében vagy muffinformában is készíthetjük. Tálalás előtt legalább fél órával vegyük ki a fagyasztóból, így kellemesebb lesz az állaga.

Fagyitörténet

A kínaiak ötezer évvel ezelőtt készítettek jeges édességet, a csemege arab közvetítéssel eljutott Európába. Medici Katalin és II. Henrik francia király esküvőjén 1533-ban már jégbe hűtött gyümölcslevet szolgáltak fel.

A jeget a télen befagyott vizekből gyűjtötték, és hűvös vermekben tárolták. Magyarországon is ettek a 18. században jeges csemegéket, de az igazi fellendülés akkor jött el, amikor a fagyasztás technikáját felfedezték.

Fagylaltkészítési fortélyok

✔ Nem lesz kristályos a fagylalt felülete, ha folpackkal fedjük le.
✔ A készen vett fagylalt állaga és íze is jobb, ha a tálalás előtt 20 perccel kivesszük a mélyhűtőből, és a hűtőszekrénybe tesszük.
✔ Fém- vagy műanyag süteményesformákban változatos alakú fagyikat készíthetünk.

Barackos joghurtos parfé

Hozzávalók:
■ 4 tojás sárgája
■ 8 dkg cukor
■ 0,5 dl hideg tejszín
■ 2 kis doboz natúr joghurt
■ 5 dkg porcukor
■ 1 citrom leve és reszelt héja
■ 4 nagyobb őszibarack
a díszítéshez:
■ szeletelt pörkölt mandula

A tojások sárgáját a cukorral gőz fölött addig melegítjük, amíg a cukor teljesen el nem olvad. Átszűrjük egy másik edénybe, és gépi habverővel kihűlésig habbá verjük. A tejszínt szintén habbá verjük. A joghurtot a porcukorral, a citromhéjjal és -lével elkeverjük, majd hozzáadjuk a joghurtos habot, végül a tejszínhabot is óvatosan belekeverjük. A barackról leszedjük a héját, és tetszés szerint feldaraboljuk. A joghurtos réteget a barackkal együtt fóliával bélelt őzgerincformába rétegezzük. Fagyasztóba tesszük, és keményre fagyasztjuk. Tálaláskor gyümölccsel és szeletelt pörkölt mandulával kínálhatjuk.

Joghurthab dinnyegolyókkal, bazsalikommal

Hozzávalók:
■ 1 sárgadinnye (zöld húsú is lehet)
■ 8-10 bazsalikomlevél
■ 2 kis doboz natúr joghurt
■ 2,5 dl hideg tejszín
■ 5 dkg porcukor
■ 1 citrom leve és reszelt héja
■ 1 teáskanál zselatin
■ 1 dl víz

A lehűtött sárgadinnyét kettévágjuk, a magházát eltávolítjuk, vékony cikkekre vágjuk. A friss bazsalikomot felaprítjuk és elkeverjük a dinnyecikkekkel, majd egy zárt dobozban visszatesszük a hűtőbe összeérni.Tálaláskor kelyhekbe halmozzuk. A habhoz a zselatint hideg vízben megduzzasztjuk, majd olvadásig kevergetve felmelegítjük. A tejszínt kemény habbá verjük. A joghurtot a többi hozzávalóval elkeverjük, a tejszínhabbal fellazítjuk, majd a krémből egy kanálnyival a zselatint langyosra hűtjük, és visszakeverjük a habba. Egy tálkában a hűtőbe tesszük dermedni, majd a dinnyeszeletekre kanalazzuk.

Mézes sült barack gyömbéres fagylalttal

Hozzávalók:
■ 4-5 nagyobb barack
a sziruphoz:
■ 3-4 evőkanál méz
■ 2 evőkanál víz
■ 1 narancs reszelt héja
■ 1 mokkáskanál mézes fűszerkeverék
a fagylalthoz:
■ 3 tojás sárgája
■ 6 dkg cukor
■ 4 dl hideg tejszín
■ 2-3 cl Limoncello likőr (vagy más citrusos likőr)
■ 1 mokkáskanál gyömbérpor vagy friss reszelt gyömbér

A Limoncello

Népszerű, könnyű olasz likőr. Természetesen azokon a vidékeken „találták fel”, ahol csodás, vastag héjú citromok teremnek: Szicíliában, Capriban és Dél-Franciaországban. A Limoncello ugyanis nem citromléből, hanem citromhéjból készül, így a savanyú aromák nem kerülnek bele. Klasszikus étkezés utáni desszertital, könnyíti az emésztést.

A barackok héját lehúzzuk, a gyümölcsöket kettévágjuk, a magjukat kiemeljük. A szirup hozzávalóit egy serpenyőben felforraljuk, majd beletesszük a felezett barackokat, és megpároljuk, de nem főzzük szét. (Kés hegyével ellenőrizzük a puhaságukat.) A fagylalthoz a tojások sárgáját a cukorral gőz fölött felmelegítjük, amíg a cukor teljesen el nem olvad, és az elegy forró nem lesz. Ezután átszűrjük egy másik edénybe, és gépi habverővel kihűlésig habbá verjük, majd belekeverjük a gyömbért és a Limoncellót. A hideg tejszínt szintén habbá verjük, a tojássárgájás résszel óvatosan összeforgatjuk, és lapos edénybe tesszük, amely bírja a fagyasztást. A szirupban kihűlt barackokat lecsepegtetjük, és a fagylalttal tálaljuk.

Fotó: archív