Konyha Otthon

Sörömnyi örömök: ne dobja ki a megmaradt folyékony kenyeret, kenje inkább a bútorokra!

Tudta, hogy tésztaszószt és kenyeret is készíthetünk a feleslegessé vált itallal, de akár a régi bútorokat is felújíthatjuk vele, és a szobanövényeink is hálásak lesznek érte?

Nyáron különösen szívesen jövünk össze a barátokkal, ismerősökkel egy kerti partira, sütögetésre, és jobban esik társaságban szurkolni a tévé előtt a futball-Eb meccsein, a közelgő olimpia versenyein. Ilyenkor a finom falatok, üdítők, limonádék mellett a hideg, habos sörök is igen kelendők. Ám időnként megesik, hogy egy kinyitott doboz vagy üveg nagy része nem fogy el, mert már csak a szemünk kívánta. Aztán a vendégek távoznak, és az összejövetel végén ott állunk a felbontott italok fölött, amik megmelegedtek, és szénsav is alig van bennük. Sokféleképpen kelthetjük új életre a megmaradt lágert, ipát, pilsnert.

Bor helyett is mehet

A sör komlós, malátás és savanykás ízekkel hatja át az ételeket, és némely receptnél nyugodtan helyettesítheti a megszokott bort. Készíthetünk vele serpenyős szószokat csirkéhez vagy sertéshúshoz. A lágert inkább a könnyebb szószokhoz használhatjuk fel – olyan menükhöz, amelyekhez rendesen fehérbort szoktunk választani. Sötétebb színű, magasabb alkoholtartalmú, testesebb stout sörökkel kissé kesernyésebb, erőteljesebb ízkombinációt hozhatunk létre. Rizottóba is bátran beleönthetjük, így diós mellékízt adhatunk a köretnek. A sör a marhapörkölttől sem idegen – a belgáknál ez egy klasszikus kombináció. Sertéshúshoz, bárányhoz az ale típusú az igazi, az emeli ki legjobban az ízeket.

Pácolásból ötös

Mi lenne, ha az összejövetel utáni napon egy páclébe mentenénk el a maradék sört? Más, pácoláshoz használt folyadékokhoz hasonlóan a sörbe áztatás is garantálja, hogy az étel ne veszítsen sokat a nedvességtartalmából a főzés során, illetve olyan enzimeket tartalmaz, amelyek segíthetnek a hús rostjainak a puhításában. Csirkéhez a búzasör a legjobb, hogy ne dominálja le az ízeket. A tenger gyümölcsei jól párosulnak a láger könnyed zamatával – érdemes megpárolni benne, mondjuk, a garnélarákot.

Legyek ellen is hatásos

Tele van a lakás gyümölcslegyekkel? A sör segíthet száműzni őket anélkül, hogy erős vegyszerekhez vagy méreghez kellene folyamodnunk. Tegyünk némi sört egy üvegbe – ideális esetben nem átlátszóba –, és szúrjunk kis lyukakat a fedelébe. Ide szépen berepülnek a szárnyasok, de ki már nem tudnak jönni.

Fagyasszuk le!

Ha nincs időnk másnap a konyhában sündörögni, egyszerűen fagyasszuk le a habzó italt. A lefagyasztott és felolvasztott sör nem alkalmas ivásra, de főzéshez remekül használható. Az egész dobozos sört ugyan nem lehet lefagyasztani – felrobban a hűtőben –, de fedő nélküli jégkockatálcába betehetjük. A sör a fagyasztás során elveszíti szénsavasságát, ezért nem ajánlott már a nyers tésztákban felhasználni, viszont a serpenyős szószókba ugyanúgy önthetjük, mint frissen.

Fényes bútorok

Ellentétben azzal a közhiedelemmel, hogy a sör tönkreteszi a fafelületeket, ez a fajta alkohol bátran felhasználható a megkopott, fénytelen fabútorok helyreállítására. A sör visszaállítja a kedvenc székeink színét, és szép fényt varázsol nekik. Öntsünk egy kis állott habot egy tiszta portörlőre, majd dörzsöljük át vele a bútorokat. Végül egy másik száraz, tiszta ronggyal töröljük le a bútorokról, padlóról a  maradék nedvességet.

Kenyerekbe, süteményekbe

Amennyiben mi készítjük otthon a kenyeret vagy bármilyen más péksüteményt, annak a tésztájába is beleönthetjük a doboz vagy üveg tartalmát. A legjobb választás hozzá a könnyebb sör, például a pilsner. A benne lévő buborékok jól illeszkednek a tésztához, a végső eredmény pedig könnyed, habos kenyérbelső lesz. Szinte bármilyen süteménytésztába is mehet, de a csokoládéval harmonizál leginkább. Bármilyen sötét sör kitűnően passzol a fűszerek közül a szegfűszeggel, kardamommal, szerecsendióval, gyömbérrel, kakaóporral és fahéjjal. Palacsintát, gofrit és gyümölcstortát is készíthetünk egy kis sörös adalékkal.

A pázsit megmentésére

Az erjesztett cukroknak és a tápanyagoknak köszönhetően még a hervasztó látványt nyújtó, megbarnult pázsit is új életre kelhet sörrel locsolva. Az is lehet, hogy azt a foltot éppen a kutyusunk okozta a kisdolga elvégzésével, de ha egy kis sört öntünk rá, azzal jót teszünk a fűnek. A feleslegessé vált itóka természetes műtrágyaként működik, lehetővé téve, hogy a talaj felszívja a tápanyagokat. A megmelegedett sörnek a szobanövények is legalább annyira örülnek. Öntsünk némi folyadékot a virágföldre, majd figyeljük meg, milyen pozitív változásokat észlelünk.

Rozsdára is jó

A sör a rozsdát is képes feloldani a vasalatokról, csavarokról vagy fémfelületekről. Csak tegyünk egy kis főzetet a megtisztításra váró darabra, majd várjunk néhány percet. A szénsav elkezdi lebontani a rozsdát, így könnyedén elfordíthatjuk a beragadt csavart, vagy letörölhetjük a rozsdát.

Dús és egészséges hajkorona

A nők régóta használják a sört hajkondicionálóként. Állítólag a csodás színésznő, Catherine Zeta-Jones is erre a szépségtitokra esküszik. A szemet gyönyörködtető eredmény a sörben lévő B-vitaminnak és a cukroknak köszönhető, amelyek fényt és volument adhatnak a lapos frizurának. Hogyan működik? Mossuk meg a szokásos módon a hajunkat, öblítsük le sörrel, hagyjuk rajta pár percig, végül pedig alaposan mossuk le langyos, de inkább hidegbe hajló vízzel.

Volt folt, nincs folt!

Kilöttyintettük a reggeli kávét a szőnyegre? Gyorsan vegyünk magunkhoz némi sört, öntsünk rá belőle egy kicsit a foltra, majd itassuk fel egy száraz ruhával. Ugyanez működik teafoltok esetén is, és sok esetben még a legmakacsabb pecsétekkel is képes megküzdeni.

Fotó: adobestock