Konyha

Paradicsomlexikon: mire való a zöld zebra, a tigriscsíkos, a bolgár góliát és társaik?

Ahány ház, majdhogynem annyiféle paradicsom ismert. De tudja, hogy melyiknek milyen felhasználási módja hozza ki igazán a zamatát?

1. Sárga óriás

A sárga paradicsomok többsége édesebb, kevésbé savas, mint a pirosak, ezért a paradicsomtól óvakodó gyerekek kedvencei lehetnek. Darabja legalább 35-40 dkg, főzni nem érdemes, főként szendvicsekbe, salátákba kiváló.

2. Fürtös koktél

Élénkvörös, apró gyümölcseivel ma már minden áruházban találkozhatunk. Íze édeskés, szendvicsekhez, salátákba kiváló. Ha más zöldséggel kombináljuk, remek, látványos és könnyű köreteket állíthatunk elő belőle.

3. Sárga lucullus

Ovális, élénksárga, héja vastag, húsa tömöttebb, nem túl leves, és a magja is kevés. Édes, olykor enyhén savanykás íze miatt saláták legjobb alapanyaga, de ecetben is eltehetjük hagymával, petrezselyemmel. Aszalva is nagyon jó.

4. Tigriscsíkos

Kisebb, mint a hagyományos, ne pazaroljuk el főzésre! Ahogy nő, egyre jobban látszanak rajta a sárga csíkok. Nem egyszerűen édes, nagyon zamatos, kevésbé leves. Nyersen a legfinomabb, és látványos dísz a hidegtálakon.

5. Fekete cseresznye

Édes fekete paradicsom, sok aromával. Gazdag gyógyhatású anyagokban. Tartalmazza ugyanazt azt az anyagot, amely az áfonyában és szederben is megtalálható.

6. Zöld zebra

Nem feltétlenül éretlen, számos zöld fajta paradicsom létezik. Kitűnő salátát készíthetünk, hagymával, ecetes, cukros lével. De zöldséges ragukhoz vagy lekvárhoz is jó.

7. Fekete

Némelyik piacon olykor kapható, és kiskertben is termeszthető. Vékony a héja, ezért leszedés után könnyen kireped. Nagyon lédús, nagyon édes, már látványában is különleges.

8. Bolgár góliát

A befőző paradicsom bolgár változata. Zamatos, édes, hatalmas, vékony héja lehúzható. Húsos, kevés mag van benne, sopszka salátának, paradicsomlének, szószoknak, püréknek kiváló alapanyag.

9. Befőző

Hosszú, meleg nyarak édes terméke, úgy lehet elmajszolni, mint egy őszibarackot, tele van finom, édes lével. Minden nyári paradicsomos étel belőle készítve az igazi, főleg a lecsó!

10. Óriás

Egy-egy darabja akár egykilós is lehet. Szív alakú, édeskés, lédús. Húsa kemény, ezért jól szeletelhető, kiváló házi hamburgerekbe, paradicsomsalátákhoz.

Fotó: shutterstock