Konyha

Chilik a kertben: hogyan termeszthető otthon tabasco, cayenne és jalapeno?

Az is talál kedvére valót, aki csak az éppen csípős ízt szereti, és az is, aki a legerősebb paprikákat is nagykanállal eszi. A chilit a világ minden táján ismerik, és akár mi is nevelhetünk néhány tövet.

Milyen erős a chili?

A különböző chilik csípősségét az úgynevezett Scoville-skálán hasonlítják össze. A mértékegységét SHU-ként rövidítik. A vizsgálat úgy zajlik, hogy a chilikivonatot cukros vízzel hígítják, egészen addig, míg az már nem csíp. Ez alapján kerül besorolásra a chili értéke. Példul a Jalapeno-kivonatot 2500-szorosára kell hígítani ahhoz, hogy már ne érezzük csípősségét. A világ legerősebb chilijét, a Trinidadi Skorpiót 1 300 000-es erősségre értékelték.

Viszonyítás gyanánt: a magyar erős paprika 25 000–30 000 SHU egység erősségű.

Tabasco, nem csak szósz

„A Tabasco és az abból készült szósz az egyik legismertebb ízesítő – kezdi Bogár Sándor, a Sárréti Chilifarm vezetője. Az Egyesült Államok déli részén és Mexikóban termesztik nagy mennyiségben. Louisiana-ban egy gazda találta fel a híres szószt; a darált chilit whiskis hordókba tették, besózták, és a hordókban több évig állni hagyták, esetleg ecettel ízesítették.”

A négy-hat centiméter hosszú termések melegben és napfényben érzik igazán jól magukat. Fontos számukra a jó páratartalom, ezért a legszebbek akkor lesznek, ha fóliasátorban élnek. Lényeges, hogy télen is melegben legyenek.

Erőssége: 30 000–50 000 SHU

Tulipán, a csípős szépség

A Tulipán chilit sokhelyütt ismerik itthon is. Neve tájegységenként változik; ha bohócsapkaként vagy csengettyűként halljuk emlegetni, akkor is erről a növényről van szó. Dísznövényként is rendkívül mutatós, hiszen valóban tulipánformájú a termése, és akár 2 méterre is megnőhet. A chili értői szerint inkább édeskés az íze, bár természetesen csípős zamat is társul hozzá. Salátába is remek ízesítésnek, de leginkább savanyítva tartósítják. A napfényen szép piros színűre érik.

Erőssége: 2500–8000 SHU

Thai sárga és Thai sárkány, a magyar ízekhez is

Az ázsiai konyha kedvelt fűszere a chili, különösen a két méregerős thai fajta, a sárga és a sárkány chili. Nyersen és őrölve is fogyasztható, és illik a magyar ételekhez. A különbség annyi a két változat között, hogy nevéből adódóan az egyik sárga, míg a sárkány tűzpiros. Fóliában már április végén ültethetjük, ám szabadföldbe csak a fagyos szentek elmúltakor, azaz május közepe után kerüljön a növény.

Erőssége: 80 000–100 000 SHU

Madárchili, a méregerős csoda

Az eredetileg Afrikából származó madárchilit a tűző nap érleli pirosra és méregerősre. Nevét arról kapta, hogy szeretik a madarak is csipkedni, akik állítólag nem érzik az erős ízt. Az aprócska, mindössze két és fél centiméter átmérőjű, gömb alakú termés nagyon erős. A szakértő szerint magában fogyasztani nem ajánlott, inkább vékonyra szeletelve vagy törve, ízesítőként.

Erőssége: 100 000 SHU

Cayenne, a diétázók ínyencsége

A Cayenne chili Dél-Amerikából származik, a portugálok hozták Európába. Enyhén csípős, por formájában régóta ott van a boltok polcain. Ha a saját termésünkből szeretnénk chiliport, várjuk meg, míg egészen megszárad a bokron, és utána szedjük le. Arra viszont nagyon vigyázzunk, hogy ne lélegezzük be miközben törjük – irritálhatja a nyálkahártyát –, a szemünkbe se kerüljön belőle! Kimondottan illik a magyar ételekhez; füstölve töltött káposztába, babos ételekbe vagy tejfölös levesekbe tehetünk belőle. Ráadásul gyorsítja az anyagcserét, zsírégető hatású, így diétához is hasznos kiegészítő. A palántákat fekete, jó minőségű földbe ültessük, locsoljuk rendszeresen – mivel igen vízigényesek –, és a virágzásig plusz tápanyagról is gondoskodjunk.

Erőssége: 20 000 SHU

Jalapeno, kolbásszal az igazi

A Jalapeno Mexikóból származik, nevét a Veracruz államban található Xalapa városról kapta. A Jalapeno enyhén csípős salsák, szószok gyakori összetevője, de szokták savanyítani is, illetve csumázás után megtöltik sajttal és kolbásszal. Felfüstöléssel is lehet tartósítani. Szabadban 80-90 centiméterre nőhet meg, ám ha fóliasátorban tartjuk, akár másfél méteres is lehet. Az erőssége igazi lutri, ugyanis zöld színben is lehet ugyanolyan csípős vagy még csípősebb, mint pirosra megérve.

Erőssége: 2500–10 000 SHU

Habanero, a gyümölcsös ízorgia

Bár a Habanero valójában havannait jelent, ám ez a chili nem Kubában, hanem a Karib-tenger térségében, Jamaicán elterjedt. Nagyon erős, bár a chili értői a maró érzés mellett felfedeznek benne mangó- és citrusízt is. Magyaros ételekhez nem ajánlható, inkább szószok készítéséhez. Színe változatos, a zöldtől a sárgán át a pirosig, illetve létezik egy Csokoládé Habanero is, amely csokiszínű, és erőssége elérheti az 520 ezer SHU egységet is. Ha Habanerót nevelünk, fontos, hogy a virágzás kezdetétől ne használjunk tápoldatot, mert ledobja a virágokat, és lemondhatunk a termésről.

Erőssége: 200 000–350 000 SHU

Szellem-chili, az ázsiai étkek fűszere

A Bhut Jolokia néven is ismert Szellem chili Indiai nemesítés nemrégiben még a chilik királya volt, ám 2012-ben a Trinidadi skorpió leszorította a trónról. Gyönyörű a cserje, és a termés is igen dekoratív! Indiai, thai ételekhez javasolható.

Erőssége: 1 100 000 SHU

Fotó: pexels

Címkék: