Húsleves petrezselymes burgonyagombóccal (180 forint egy adag)
Hozzávalók
8 adag leveshez:
1,2 kg húsos oldalas
80 dkg vegyes leveszöldség
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
25 dkg burgonya
kevés liszt
1 db tojás
egy csokor petrezselyem
só, frissen őrölt bors
1. A csontok mentén szétvágott oldalast egy fazékba tesszük, felöntjük 3 liter vízzel, hozzáadjuk a vöröshagymát és a fokhagymát. Takaréklángon felforraljuk, lefedve 1 órát főzzük, ha szükséges lehabozzuk.
2. Beletesszük a hámozott zöldségeket – ha kelkáposztát, brokkolit, karfiolt használunk, ezeket csak a főzés utolsó 10 percében –, megsózzuk, megborsozzuk és kb. 45 percig főzzük a levest.
3. A gombóchoz a főtt burgonyát villával összetörjük, hozzáadjuk a tojást és annyi lisztet, hogy nem ragacsos burgonyás tésztát kapjunk. Megsózzuk, hozzákeverjük a finomra vágott petrezselymet, és kis gombócokat formázunk belőle. Bő, sós vízben, adagonként készre főzzük. A levessel és a leveszöldéggel tálaljuk. A leveshúst félretesszük a főételhez.
Fűszeres oldalas kukoricás krumplipürével (750 forint egy adag)
Hozzávalók
6 adaghoz:
1,2 kg húsos oldalas a levesből
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
7 dl paradicsompüré
1 dl Worcestershire szósz
5 evőkanál barnacukor
1 teáskanál őrölt pirospaprika
1 kiskanál cukrozatlan kakaópor
1 teáskanál őrölt római kömény
olívaolaj
só, frissen őrölt bors
A körethez:
80 kg burgonya
25 dkg főtt, leszemezett kukorica (konzerv)
1 gerezd fokhagyma
3-4 dkg vaj
2 dl tej
1. Egy nagyobb lábasban egy evőkanál olívaolajon puhára dinszteljük az apróra vágott vöröshagymát. Hozzákeverjük a paradicsomszószt, a Worcestershire szószt, a cukrot, az őrölt paprikát és a kakaót. Beletesszük az aprított fokhagymát és az őrölt római köményt is.
2. A levesből átszedjük az oldalas-darabokat, és lefedve, kb. 40 perc alatt összefőzzük a mártást a hússal. Ha szükséges, kevés levest öntünk hozzá. Sóval, borssal, esetleg csípős paprikával ízesítjük.
3. A körethez hagyományos burgonyapürét készítünk. Tálalás előtt elkeverjük benne a lecsöpögtetett kukoricát és az egy gerezd zúzott fokhagymát.
Vaníliás-tejfölös almás pite (160 forint egy adag)
Hozzávalók 8 szelethez:
2 db L-es tojás
8 dkg cukor
2 tasak vaníliás cukor
1 dl étolaj
1 dl tejföl
1 tasak vaníliás pudingpor
10 dkg liszt
1 púpozott teáskanál sütőpor
2-3 szem alma (mérettől függően)
egy csipet só
1. A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük. Az egész tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk az olajat és a tejfölt is.
2. A pudingport elkeverjük a liszttel, a sütőporral és a csipet sóval, majd fakanállal a tésztához vegyítjük.
3. Vajjal kikenünk, liszttel megszórunk egy 26 cm-es piteformát, és belesimítjuk a tésztát. Egyenletesen ráhelyezzük a szeletekre vágott, kimagozott almadarabokat, és az előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt készre sütjük.
Fotó: Vrábel Kriszta