Babos-kukoricás csirkecombok
Hozzávalók:
4 egész csirkecomb
50-50 dkg főtt bab és főtt kukorica (2-2 db konzerv)
20 dkg füstölt hús
3 dl paradicsomlé
2 gerezd fokhagyma
1 kis csokor petrezselyem
3 evőkanál olívaolaj
só, frissen őrölt bors
1 teáskanál fűszerpaprika
A babot és a kukoricát lecsepegtetjük, és egy nagy, tűzálló kerámiatepsibe öntjük. Hozzá-adjuk a felaprított fokhagymát és petrezselymet, beleöntjük a paradicsomlevet, sózzuk, borsozzuk, pirospaprikával fűszerezzük. Elkeverjük benne a felkockázott füstölt húst. A megmosott, szárazra törölt csirkecombokat megsózzuk, és a babos keverékre helyezzük. A combokat megkenjük olívaolajjal, és fóliával letakarva 230 fokon 40 percig, majd fólia nélkül 20 percig sütjük.
Vörösborban sült kolbász
Hozzávalók:
80 dkg paprikás kolbász
4 dl jó minőségű száraz vörösbor
friss fehér kenyér és savanyúság
A kolbászokat 3-4 centis darabokra vágjuk, egy kerámiatálba helyezzük, és aláöntjük a bort. 230 fokon 40 percig sütjük fóliával letakarva, majd 10 percig fólia nélkül. Egyszer-kétszer megfordíthatjuk a kolbászokat sülés közben.
Fokhagymás oldalas
Hozzávalók:
1,2 kg oldalas
1 kg sütni való krumpli
1 citrom
1 fej fokhagyma
só
frissen őrölt bors
4 evőkanál olívaolaj
2-3 ág friss rozmaring
A krumplit meghámozzuk, hasábokra vágjuk, és egy nagy, tűzálló tepsibe helyezzük. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk az olívaolajjal, és fél citrom kifacsart levével. Öntünk alá 1 dl vizet, vagy ha van, húslevet.
Elhelyezzük a krumplik között a megpucolt fokhagymagerezdeket és a rozmaringágakat, majd rátesszük a csontok között feldarabolt, sózott, borsozott oldalasdarabokat, és fólia alatt 230 fokon 60 percig, fólia nélkül 20 percig sütjük.
Csicseriborsós grillkolbász
Hozzávalók:
80 dkg fehér grillkolbász
50 dkg főtt csicseriborsó
(2 konzerv)
fokhagyma
3 dl paradicsomszósz
1 evőkanál frissen tört
római kömény
só, frissen őrölt bors
A lecsöpögtetett vagy megfőtt csicseriborsót kerámiatálba öntjük, elkeverjük a paradicsomlével, a római köménnyel, sóval, borssal, aprított fokhagymával. Ráhelyezzük a kolbászokat. Fóliával letakarva 230 fokon 40 percig, majd fólia nélkül 10 percig sütjük.
Hurka káposztaágyon
Hozzávalók:
• 50 dkg fejes káposzta
• 50 dkg savanyú káposzta
• 1 nagy fej vöröshagyma
• 3-4 db babérlevél
• 1 kávéskanál őrölt kömény
• 1 evőkanál 10%-os ecet
• só, frissen őrölt bors, olaj
• 1 kg májas és véres hurka, vegyesen
1. A fejes káposztát vékonyan legyaluljuk, a hagymát vékony szeletekre vágjuk, és olajon elkezdjük dinsztelni a káposztával együtt. Beletesszük a babérlevelet, a köményt, az ecetet, sózzuk, borsozzuk.
2. 25 percig dinszteljük, majd hozzáadjuk a savanyú káposztát is, és 10 percig együtt tovább dinszteljük.
3. Tűzálló tál aljára szedjük a káposztát, ráhelyezzük a hurkákat, hústűvel megszurkáljuk, és 230-250 fokra melegített sütőben sütjük 30-35 percig, míg a hurka teteje megpirul.
Fotó: archív