Töltött lila káposzta darált virslivel
Hozzávalók:
1 közepes fej lila káposzta
50 dkg sertésvirsli
2 tojás, só
2 gerezd fokhagyma
frissen őrölt bors
3 zsályalevél
1 nagy csokor
petrezselyem
kevés zsemlemorzsa
2 pohár sűrű tejföl
A káposzta alsó részéből 2-3 centit levágunk, a torzsáját is kivágjuk, és forrásban lévő sós vízbe tesszük. 15 percig főzzük, majd kiszedjük, lecsepegtetjük, ha kicsit kihűlt, kézzel kiszedjük a közepét, hogy a külső leveleiből 5-6 maradjon meg egészben.
A virslit ledaráljuk, hozzáadjuk a tojásokat, a zúzott fokhagymát, borsot, az aprított zsályát, a fele petrezselymet, és annyi zsemlemorzsát, hogy könnyen keverhető masszát kapjunk. Az előkészített káposzta belsejébe töltjük, befedjük egy káposztalevéllel, és megfordítva sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Megkenjük sózott tejföllel, megszórjuk a petrezselyemmel, és 180 fokos sütőben 30 perc alatt megsütjük.
Kelbimbófelfújt
HOZZÁVALÓK:
fél dl olívaolaj, 1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál fűszerpaprika, 50 dkg baromfivirsli
4 evőkanál lecsó, só, frissen őrölt bors, 2 evőkanál liszt
2 púpozott evőkanál sűrű tejföl
a körethez: 4 dkg vajból, 2 evőkanál lisztből, 2,5 dl tejből főzött sűrű besamel,3 tojás, só, frissen őrölt bors
1 csokor petrezselyem, 40 dkg roppanósra főtt kelbimbó, vaj, liszt a formák kikenéséhez, beszórásához
A forró olívaolajon megpirítjuk az aprított vöröshagymát, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, lehúzzuk a tűzről, és megszórjuk a fűszerpaprikával. Ezután hozzáadjuk a felkarikázott virslit, a lecsót, és félig felöntjük vízzel. Ha felforrt, sózzuk, borsozzuk, és közepes tűzön 15 perc alatt megpároljuk. Mielőtt levesszük a tűzről, a lisztből, tejfölből kevés vízzel készített habarással besűrítjük.
A sűrű besamelt elkeverjük a tojássárgákkal, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az aprított petrezselymet, a kis darabokra vágott kelbimbót, és a kemény tojásfehérjehabbal lazítjuk. A habos masszát vajazott, lisztezett formákba kanalazzuk, és 180 fokos sütőben 20–25 perc alatt pirosra sütjük. A lecsós virslipaprikással tálaljuk.
Fehérboros kelbimbóragu
HOZZÁVALÓK:
fél dl olaj
1 vöröshagyma
50 dkg kelbimbó
zöldségleves
só, frissen őrölt bors
4 pár sertésvirsli
1 dl száraz fehérbor
1 csokor petrezselyem
1 pritaminpaprika
1 kiskanál étkezési keményítő
A forró olajon megpirítjuk az aprított vöröshagymát, hozzáadjuk a megmosott, megtisztított, egészben hagyott kelbimbókat, felöntjük annyi zöldséglevessel, hogy éppen ellepje, és félpuhára főzzük. Ezután sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a 3-4 centis darabokra vágott, két végüknél egymásra merőlegesen beirdalt virslidarabokat, a száraz fehérbort, az aprított petrezselymet, a kis kockákra vágott pritaminpaprikát, és közepes tűzön készre főzzük.
Mielőtt lehúzzuk a tűzről, a kevés hideg vízzel elkevert keményítővel besűrítjük, és forrón tálaljuk. Külön petrezselymes párolt rizst kínálhatunk hozzá.
Lila káposztában sült virsli
HOZZÁVALÓK:
4 nagy levél lila káposzta
8 pulykavirsli
12 dkg edami sajt
fél dl olívaolaj, só
a körethez:
60 dkg burgonya
20 dkg zellergumó
só
5 dkg vaj
1 dl tej
1 csokor petrezselyem
A lila káposzta vastag levélereit vékonyan levágjuk, a leveleket hosszában félbevágjuk, és sós, forró vízben néhány perc alatt roppanósra főzzük. Ezután lecsepegtetjük, majd egy-egy pulykavirslit egy-egy fél káposztalevélbe csavarunk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megszórjuk reszelt sajttal, és 180 fokos sütőben 10–15 perc alatt pirosra sütjük.
A körethez a meghámozott burgonyát nagyobb darabokra vágjuk, a megtisztított zellergumót kicsire daraboljuk, majd együtt fazékba téve, vízzel bőven felengedve, megsózva puhára főzzük. Ekkor leszűrjük, hozzáadjuk a vajat, a tejet, az aprított petrezselymet, és burgonyanyomóval összetörjük. Tálaláskor a sült virsliket tányérra tesszük, és melléhalmozzuk a zelleres tört burgonyát.
Fotó: gettyimages