Tejfölös káposztaleves csülökhússal
Hozzávalók:
fél fej édes káposzta
1 kicsontozott füstölt csülök
1 fej vöröshagyma
3 evőkanál olaj
1 evőkanál pirospaprika
2 sárgarépa
1 fehérrépa
2 zöldpaprika
2 kisebb paradicsom
1 csokor petrezselyem
1,5 dl tejföl
2 evőkanál liszt
őrölt bors, só
Először is megfőzzük a csülköt. Forró olajban megfuttatjuk a finomra vágott hagymát, majd beleszórjuk a kockákra vágott sárga- és fehérrépát, a káposztát, és együtt pirítjuk tovább. Félrehúzzuk a tűzről, és megszórjuk pirospaprikával. Felöntjük annyi füstöltlével és vízzel, hogy háromujjnyira ellepje. Felforraljuk, megsózzuk, megborsozzuk, majd belefőzzük a kockákra darabolt paprikát, paradicsomot és a petrezselymet. Amikor a zöldségek megpuhultak, tejfölös habarással sűrítjük, és beletesszük a felkockázott csülköt. Tálaláskor a forró levest tejföllel és petrezselyemmel díszítjük.
Tejfölös korhelyleves
Hozzávalók:
40 dkg savanyú káposzta
10 dkg füstölt szalonna
15 dkg füstölt kolbász
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
n 2 csapott evőkanál
pirospaprika
n 2 babérlevél
n 1 csokor petrezselyem
n 2 dl tejföl
n víz
n őrölt bors és kömény
n só
Az apró kockákra vágott füstölt szalonnát pirosra sütjük. Beleszórjuk a felaprított hagymát, a zúzott fokhagymát, még egy kicsit pirítjuk, majd lehúzzuk a tűzről, és megpaprikázzuk. Beletesszük az átvagdalt savanyú káposztát, és annyi vízzel öntjük fel, hogy háromujjnyira ellepje. Felforraljuk, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a köményt és a babérleveleket. Közepes lángon 25 percig főzzük, majd beleszórjuk a felszeletelt kolbászt és az apróra vágott petrezselymet. Forrón tányérokba szedjük, és meglocsoljuk tejföllel.
Savanyú leves: a scsí
A borcs-hoz hasonlóan az orosz konyha specialitása, jellegzetessége, hogy savanyú káposztából készül zöldségekkel, hallal, hússal, gombával. A szegények hús helyett szalonnát tettek bele. A hosszú, hideg téli estéken jólesett a tartalmas étel, amelybe, ha sűríteni akarták, gabonát – általában hajdinát – is belefőztek. A savanyú káposztás levesek nem csak Oroszországban népszerűek, de szilveszter hajnalán nálunk is kötelező a korhelyleves, amely segít a másnaposság enyhítésében.
Burgonyás- kelkáposztás minestrone
Hozzávalók 6 adaghoz:
• 25 dkg főtt, konzerv fehérbab
• 15 dkg sárgarépa
• 15 dkg cukkini
• 50 dkg burgonya
• 20 dkg kelkáposzta
• 10 dkg fehérrépa
• 10 dkg kelbimbó
• 40 dkg konzerv darabolt, hámozott paradicsom
• 1 fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• só, frissen őrölt bors
• olívaolaj
• 1 evőkanál szárított zsálya vagy kis csokor friss zsálya
• 1 teáskanál szárított kakukkfű
• 2 babérlevél
• kemény sajt a tálaláshoz
1. A finomra vágott vöröshagymát olívaolajon puhára dinszteljük. Hozzáadjuk a hámozott, felkockázott burgonyát, a karikára vágott sárga- és fehérrépát, valamint a zöldfűszereket.
2. A zöldségeket is átpirítjuk az olajon, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymagerezdeket, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, és 10 percig főzzük.
3. Beletesszük a darabolt paradicsomot, felöntjük még 1,5 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk, és lefedve, 20-25 percig pároljuk. Végül hozzáadjuk a többi zöldséget is, és további 10 perc alatt készre főzzük. A levest kevés reszelt sajttal megszórva tálaljuk.
Fotó: adobestock