Narancsos máktorta
Hozzávalók:
4 tojás, 10 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
8 dkg porcukor
4 dkg darált mák
1 narancs, 4 dl tej
1 tasak tejszínes-vaníliás tortakrém
2,5 dl narancslé
1 tasak tortazselé
vaj és liszt a forma kikenéséhez
A tojásokat elektromos habverővel a porcukorral együtt verjük, amíg a massza kifehéredik, és a térfogata a sokszorosára nő. Hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, hozzákeverjük a mákot és a reszelt narancshéjat. Óvatosan összeforgatjuk a krémes tésztát, majd kivajazott, lisztezett, 20 cm átmérőjű kapcsos tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. A kihűlt piskótát kiborítjuk a formából, rácson hagyjuk kihűlni, majd kettévágjuk. A tejszínes-vaníliás tortakrémport elkeverjük a tejjel, habverővel 2-3 percig verjük, amíg besűrűsödik. A krém kétharmadát a tortába töltjük, úgy, hogy a tortát visszatesszük a formába. A narancslében elkeverjük a tortazselét, felforraljuk, 5-6 percig hagyjuk hűlni, és a tortára öntjük. 2 órára hűtőbe tesszük, majd kivesszük a formából, és megkenjük az oldalát a maradék tejszínes-vaníliás tortakrémmel.
Zserbótorta
Hozzávalók:
1 dkg élesztő
1 dl tej, 35 dkg liszt
5 dkg cukor
1 csomag vanillincukor
1 dl natúr joghurt
20 dkg vaj
1 tojás
15 dkg darált dió
10 dkg cukor
3-4 dl baracklekvár
1 tasak tortabevonó ét
Az élesztőt a langyos tejben elkeverjük. A lisztet elkeverjük a cukorral, a vanillincukorral, a joghurttal, a puha vajjal, a tojással, és hozzáadjuk az élesztős tejet. Összegyúrjuk a tésztát, és 20 percig hagyjuk pihenni, majd 6 egyenlő adagra szétosztjuk. Gömböket formázunk belőlük, 20 cm átmérőjű körökre kinyújtjuk őket. Egy 20 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kivajazunk, kilisztezünk. A cukrot elkeverjük 10 dkg darált dióval. A formába helyezünk egy tésztalapot, megszórjuk a diós keverék ötödével, rákanalazunk kb. 5 evőkanál lekvárt. Így töltünk meg öt lapot, a hatodikat a tetejére helyezzük. Egyenletesen megszurkáljuk villával, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. 40 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt, kiborítjuk a formából, a tetejét bevonjuk a tasakon lévő leírás szerint megolvasztott tortabevonóval, az oldalát megszórjuk a maradék darált dióval.
Fenyőfatorta
Hozzávalók:
4 egész tojás
15 dkg liszt
10 dkg porcukor
10 dkg étcsokoládé
10 dkg vaj
2 dl erdeigyümölcslekvár
25 dkg porcukor
zöld és piros ételszínezék
Dekormix Tél
Az egész tojásokat elektromos habverővel a porcukorral együtt addig verjük, amíg a massza teljesen kifehéredik, és a sokszorosára nem nő a térfogata. Hozzászitáljuk a lisztet, belekeverjük az olvasztott vajat és a csokoládét. A tésztát kivajazott, kilisz-tezett, fenyőfa alakú formába öntjük (vagy szögletes tepsibe, és
a kisült lapot fenyőfa alakra vágjuk), és 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. A kihűlt tésztát kiborítjuk a formából, hosszában félbevágjuk, és megtöltjük a lekvárral. A porcukorhoz fokozatosan annyi vizet keverünk, hogy sűrű cukormázat kapjunk, egy egészen keveset félreteszünk belőle, majd a fehér cukormázzal 2 rétegben bevonjuk a fenyőfát. A maradék cukormázat az ételszínezékkel zöldre és pirosra színezzük, és a téli dekorcukrokkal ékesítjük a tortát.
Fotó: archív