A raklet nem olyan műfaj, amit érdemes lenne egyedül elfogyasztani, hiszen éppen a lényege a társaság, a közös főzőcskézés, a baráti hangulat, a meghitt pillanatok. Az együttes étkezés nem jelent egyformaságot: a rakletsütés alapanyagaiból mindenki szabadon állíthatja össze a saját tányérjára a vacsorát. A raklet svájci eredetű, a magas hegyek között a nagy hidegben a pásztorok kemény sajtot tartottak a tűzbe, és olvasztották rá a kenyérre, hogy felmelegedjenek.
A klasszikus raklet elkészítéséhez ma sem kell több, mint főtt krumpli és zsíros, kemény sajt. Változatosabbá tehetjük, ha többféle felvágottat, szalámit, zöldségeket (párolt gombát, zöldbabot, cukkinit) teszünk tálakban az asztalra. Szőlőt, almát, körtét is grillezhetünk a rakleten.
Tippek
✔ A raklet nehéz étel, kínáljunk mellé csemegeuborkát, gyöngyhagymát, paradicsomot, így nem fekszi meg a gyomrunkat.
✔ Külön raklethez való sajtot is vásárolhatunk, de bármilyen tömörebb sajtból is elkészíthető.
✔ Csirkehúst, virslit, kolbászt és bármilyen zöldséget is süthetünk rakleten. A húst érdemes előbb bepácolni, a zöldségeket előfőzni.
Grillezett zöldségek, sajtos-fűszeres kenyérkockák
Hozzávalók 2 személyre:
✔ 4 szelet fehér kenyér
✔ 15 dkg gouda sajt
✔ zöldségek vegyesen: sárgarépa, cukkini, kaliforniai paprika, gomba
✔ só, frissen őrölt bors
✔ szárított zöldfűszerek: 1-1 teáskanál oregánó, majoránna, kakukkfű
✔ olívaolaj
A rakletsütőt forróra előmelegítjük. A szárított fűszereket összekeverjük. A vékonyra csíkozott zöldségeket elkeverjük kevés olívaolajjal, és finoman megszórjuk a fűszerkeverékkel. A kenyeret apróra kockázzuk, szétosztjuk a tálkákban, megszórjuk reszelt sajttal. A kenyérkockákra is zöldfűszert szórunk, megcsepegtetjük olívaolajjal, és enyhén megsózzuk. A forró grill alatt megolvasztjuk a sajtot, a zöldségeket pedig a felső sütőn grillezzük.
Tüzes mézes-szójás csirkenyárs
Hozzávalók 2 személyre:
✔ 30 dkg csirkemellfilé
✔ 10 dkg cukkini
✔ 4-5 szem koktélparadicsom
✔ 2-3 szem gomba
✔ 1 evőkanál méz
✔ 2 evőkanál szójaszósz
✔ 1 kis gerezd fokhagyma
✔ 1 szárított csípős pirospaprika (csili)
✔ 1 mokkáskanál kínai ötfűszer-keverék
✔ 3 evőkanál olívaolaj
A mézet és a szójaszószt elkeverjük az olívaolajjal, az ötfűszer-keverékkel, az aprított fokhagymával és az összemorzsolt paprikával. A csirkét felkockázzuk, beletesszük a pácba, és hagyjuk állni benne legalább 2-3 órát. A zöldségeket meghámozzuk, apróra kockázzuk, a paradicsomot megfelezzük. Nagyon forróra melegítjük elő a rakletsütőt (legjobb, ha előtte már sütöttünk rajta zöldségeket, így biztos elég meleg lesz), nyársra húzzuk a húskockákat és a zöldségeket, és az olívaolajjal enyhén megkent sütőlapon készre sütjük.
Currys csirkekockák
Hozzávalók
2 személyre:
✔ 30 dkg csirkemellfilé
✔ 1 dl natúr joghurt
✔ 2-3 cm-es friss gyömbér
✔ 1 teáskanál curry fűszerkeverék
✔ 1 kis gerezd fokhagyma
✔ pár csepp lime- vagy citromlé
✔ só, frissen őrölt bors, olívaolaj
A csirkét felkockázzuk. A joghurtot elkeverjük a curryvel, a reszelt gyömbérrel, az aprított fokhagymával, pár csepp citromlével, egészen kevés sóval és frissen őrölt borssal. A csirkekockákat belekeverjük a pácba, és legalább 2-3 óráig hagyjuk állni benne. Nagyon forróra előmelegítjük a rakletsütőt (érdemes úgy sütni a húst, hogy előtte már sütöttünk rajta pl. zöldségeket, így biztos, elég meleg lesz), nyársra húzzuk a húskockákat, és készre sütjük őket az olívaolajjal vékonyan megkent sütőlapon.
Sajtos palacsinta, sült sonka, paradicsom
Hozzávalók 2 személyre:
✔ 15 dkg koktélparadicsom
✔ 10 dkg szárított sonka
✔ kis csokor friss bazsalikom
✔ 12,5 dkg (1 zacskó) mozzarella
✔ 1 tojás
✔ 15 dkg liszt
✔ 3 dkg reszelt kemény sajt (pl. parmezán)
✔ só, frissen őrölt bors
✔ 1,5 dl tej
✔ szódavíz, olívaolaj
A palacsintához a lisztet elkeverjük a tojással, sóval, borssal, 1 evőkanál olívaolajjal, annyi tejet adunk hozzá, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk, belekeverjük az apróra vágott bazsalikomot és a reszelt kemény sajtot. Pihentetjük a tésztát. Előmelegítjük a rakletsütőt. A tálkákba félbevágott paradicsomot helyezünk, mellé tesszük a sonkát, egy-egy szelet mozzarellát, megcsepegtetjük olívaolajjal. A tálkákat a forró grill alá helyezzük, közben a felső részre kanál segítségével köröket formázunk a tésztából, és mindkét oldalukat készre sütjük.
Fotó: Vrábel Kriszta