Konyha

Különleges köretek: így nem lesz soha unalmas a főétkezés

Hajlamosak vagyunk lemondón legyinteni rá és valamit összedobni, pedig a köret épp olyan fontos része a főételnek, mint maga a hús. Három ötlet, hogy sose legyen unalmas.

Vöröslencse-főzelék kolbásszal

Hozzávalók:
1 nagy fej vöröshagyma
1 teáskanál frissen őrölt
római kömény
2 gerezd fokhagyma
50 dkg vörös lencse
1,5 dl tejszín
1 citrom
só, bors, olívaolaj
70 dkg mini grillkolbász
petrezselyem a díszítéshez

A hagymát egészen apróra kockázzuk, és a frissen őrölt római köménnyel együtt kevés olívaolajon dinszteljük. A vörös lencsét átöblítjük, a hagymához adjuk, felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, hozzáadjuk az aprított fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Addig főzzük, amíg a lencse megpuhul.

Ekkor belekeverjük a tejszínt, 2-3 percig vele együtt forraljuk tovább, és frissen facsart citromlével ízesítjük. Olajban ropogósra sütjük
a mini grillkolbászkákat, és a lencsefőzelékkel együtt tálaljuk. Apróra vágott petrezselyemmel díszíthetjük.

Kuszkusszal töltött paradicsom

Hozzávalók:
15 dkg kuszkusz
4 paradicsom
1 evőkanál friss, aprított
bazsalikom
10 dkg feta sajt
40 dkg csirkemellfilé
olívaolaj

A paradicsomokat megmossuk, levágjuk a kalapjukat, a paradicsomhúst kiskanállal kikapargatjuk. A kuszkusz térfogatához képest
kétszeres mennyiségű házi húslevest felforralunk, beleszórjuk a kuszkuszt, villával átkeverjük, majd levesszük a tűzről, és lefedjük.

A kuszkusz pár perc alatt megpuhul, felszívja a húslevet, ekkor elkeverjük benne a bazsalikomot és a morzsolt fetát. A kuszkuszt a paradicsomokba töltjük. A csirkemellet apróra kockázzuk, sózzuk, megszórjuk frissen őrölt borssal, elkeverjük kevés olívaolajjal. A csirkemellkockákat előzőleg beáztatott fapálcikákra húzzuk, alufóliával bélelt tepsire helyezzük, köréjük ültetjük a paradicsomokat, és 220 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.

Sertésszűz hideg bulgursalátával

Hozzávalók:
20 dkg bulgur
2 paradicsom
1 kígyóuborka
1 piros kaliforniai paprika
1 nagy fej lila hagyma
3 evőkanál fehérborecet
3 evőkanál olívaolaj
50 dkg sertésszűz
2 gerezd fokhagyma
napraforgóolaj a hús sütéséhez

A salátát előre elkészítjük: a bulgurt kétszeres mennyiségű sós vízben néhány perc alatt puhára főzzük. A zöldségeket apróra vágjuk, elkeverjük a leszűrt bulgurral. Enyhén sózzuk, elkeverjük az olívaolajjal és a fehérborecettel. 1-2 óráig hideg helyen állni hagyjuk. A 2 gerezd fokhagymát felaprítjuk.

A vékonyra csíkozott szűzérmét enyhén megsózzuk, egy felforrósított serpenyőbe kevés olajat öntünk, rázogatva hirtelen pirosra sütjük a sertéscsíkokat, belekeverjük az aprított fokhagymát, és még maximum egy percig együtt sütjük.

Török rizs

Csak nemrég kezdjük felfedezni, hogy a krumplin és rizsen kívül mennyi lehetőségünk van még izgalmas köretekhez. Egyre többen használják a Kelet hagyományos ételeit, a bulgurt és a kuszkuszt.

A bulgurt török rizsnek is nevezik, mert a török konyhában gyakran előfordul. Valójában hántolt, előfőzött, szárított, tört búza, ezért több receptben búzatöretként szerepeltetik. Salátákban, zöldséges ételekben, töltelékekben használhatjuk. Tarhonya helyett magyaros ételek kísérője is lehet, jól illik hozzá a paprika. Virslis lecsóba is tehetjük rizs helyett. A kisir nevű török ételben apróra vágott uborkával, újhagymával, paradicsommal, petrezselyemmel, citrommal és pirospaprikával kell elkeverni. Joghurttal kísérve nagyon finom.

Fotó: archív