Málnás mentás tiramisu
Hozzávalók 6 személyre:
37,5 dkg mascarpone
3 dl tejszín
15 dkg angolkrém
15 dkg babapiskóta
10 dkg málna
mentalevelek a díszítéshez
az angolkrémhez:
3 tojás sárgája
0,5 dl tejszín
5 dkg cukor
egy kis darab vaníliarúd
Az angolkrémhez a hozzávalókat vízgőz fölött puding állagú krémmé főzzük, majd kihűtjük. A mascarponét robotgéppel kemény habbá verjük, majd elkezdjük hozzácsorgatni a tejszínt, és addig verjük, amíg krémes habot nem kapunk. Egy spatula segítségével hozzákeverjük az angolkrémet. A pohárkák aljába málnaszemeket szórunk, ráhelyezzük a babapiskótát, majd annyi habot, hogy a pohár feléig érjen. Újra málnaszemeket teszünk rá és mentalevelet, majd újabb réteg hab következik, végül málnával és mentával díszítjük a tetejét. 2-3 órára hűtőbe tesszük.
Ananászos-kókuszos tiramisu
Hozzávalók 6 személyre:
37,5 dkg mascarpone
3 dl tejszín
15 dkg angolkrém
15 dkg babapiskóta
kókuszreszelék
ananász vagy ananászkonzerv ízlés szerint
az angolkrémhez:
3 tojás sárgája
0,5 dl tejszín
5 dkg cukor
egy kis darab vaníliarúd
Az angolkrémhez a hozzávalókat vízgőz felett puding állagú krémmé főzzük, majd kihűtjük. A mascarponét robotgéppel kemény habbá verjük, majd elkezdjük hozzácsurgatni a tejszínt, és addig verjük, amíg krémes habot kapunk. Egy spatula segítségével hozzákeverjük az angolkrémet. Belekeverjük a kókuszreszeléket és az apróra vágott ananászdarabokat. A pohárkák aljára babapiskótát helyezünk, erre egy adag krémet, majd újra babapiskóta és krém következik. A tetejét kókuszreszelékkel hintjük meg, majd 2-3 órára hűtőbe tesszük.
Lime-os-levendulás tiramisu
Hozzávalók 4 személyre:
2 tojás sárgája
25 dkg mascarpone
5 dkg levendulás porcukor
2 tojás fehérje
babapiskóta
2 lime
A tojássárgáját a levendulás porcukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a mascarponét, és tovább habosítjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a mascarponés masszához keverjük. A babapiskótákat megcsurgatjuk a lime-ok levével, majd a pohárkák aljába helyezzük. Erre kanalazzuk a levendulás krémet. Hűtőben 2-3 órát hűtjük.
Tiramisu körtés körtepálinkával
Hozzávalók 4 személyre:
2 tojás sárgája
25 dkg mascarpone
4 dkg porcukor
2 tojás fehérje
babapiskóta
4 cl körtepálinka
2-3 érett körte
A tojássárgáját a porcukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a mascarponét és tovább habosítjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan a mascarponés masszához keverjük. A babapiskótát ízlés szerint lelocsoljuk a pálinkával, majd a kanalazunk rá egy kevés krémet. Erre dobjuk a vékonyra szelt körteszeleteket, majd az újabb adag krémet. A tetejét ízlés szerint karamellel vagy körteszeletekkel díszítjük. 2-3 órás hűtőben való pihentetés után tálaljuk.
Fotó: pexels