Zöldséggel tűzdelt borjú
Hozzávalók:
1 kg borjúhús
1 cukkini
1 kaliforniai paprika
1 vastag szelet prágai sonka
kakukkfű
fokhagyma
rozmaring
1 dl bor
1 dl húsleves
olaj
A cukkinit, a paprikát és a sonkát vékony csíkokra vágjuk. Olajjal elkeverjük a kakukkfüvet, a fokhagymát és a rozmaringot, majd ebbe beleforgatjuk a csíkokat. Egymástól egyenlő távolságban megtűzdeljük velük a húst, és átkötözzük. 2 evőkanál olajat egy szál rozmaringgal felforrósítunk, ebben pirítjuk meg a húst körbe-körbe forgatva. Rácsos alapú tepsibe tesszük, ráöntjük a húslevest és a bort, majd 180 fokon 75 percig sütjük. A húsnak nem kell elmerülnie a levében, hogy puha és omlós legyen.
Sütés közben gyakran locsolgatjuk, tálalás előtt pedig leitatjuk róla a nedvességet. Lehet, hogy elég egy órányi sütés is, néha ellenőrizzük mennyire puha. Semmiképp ne süssük túl!
Pulykasült
Hozzávalók:
80 dkg pulykamellfilé
1 liter sós víz
1 csokor zeller
sárgarépa
petrezselyem
babérlevél
2 evőkanál olaj
1 szál rozmaring
1 gerezd fokhagyma
fehérbor
őrölt bors, só
Összekötözünk egy pulykamellet, és a sós vizet felforraljuk a csokorba kötött zöldségekkel. A húst az olajban a rozmaringgal és a fokhagymával megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, és meglocsoljuk a borral, majd amikor elpárolgott, a zöldséggel forralt vízzel.
A lábos tetejére egy sütőpapírdarabot meg egy fedőt teszünk, és egy órán át lassan forraljuk. (A sütőpapír akadályozza meg, hogy elpárologjon a leves.) A húst lecsöpögtetjük, és csak akkor szeleteljük, ha már langyosra hűlt. Ha hidegen szeretnénk tálalni, még forrón csavarjuk szorosan alufóliába, és ebben tároljuk felhasználásig.
Tálalhatjuk zöldfűszeres majonézzel vagy bazsalikommártással: egy marék bazsalikomlevelet összeturmixolunk egy kicsi cukkinivel, egy csipet sóval, egy evőkanál fenyőmaggal és 2 evőkanál olívaolajjal. A maradékból további négy ételt készíthetünk.
Paprikás tekercsek
A maradék pulykasültből 8 vékony szelet sült húst megkenünk olajban elkevert édes paprikával, és 10 percig állni hagyjuk. Mindegyikre egy-egy csokor ruccolát teszünk, feltekerjük, és így tálaljuk.
Hagymás-narancsos sült
16 nagyon vékony szeletet vágunk a maradék hideg sült húsból. Felkarikázunk két meghámozott narancsot, a levüket elkeverjük 3 evőkanál olajjal, sóval, borssal. 4 tányérba rétegezzük felváltva húst, a vékonyra szeletelt hagymát és narancsot, majd meglocsoljuk az öntettel, és tálaljuk.
Roston sült zöldségnyárs
Felszeletelünk 2 cukkinit, a szeleteket sülthús-csíkok köré tekerjük, és nyársakra szúrjuk. Mindegyik mellé 2 koktélparadicsomot és két kis fej hagymát teszünk. Az egészet megkenjük olajjal, és 10 percig grillsütőn sütjük. Sózzuk, borsozzuk, és zellerlevelekre fektetve tálaljuk.
Csípős paprikás saláta
Csíkokra vágunk 4 szelet hideg sült húst, adunk hozzá 10 dkg felszeletelt csiperkegombát, egy kápia és egy hegyes erős paprikát. Megszórjuk oregánóval, sóval, borssal, majd meglocsoljuk citromlével és olajjal.
Fotó: archív