Konyha

Zöldséges tavaszi sültek: 6 olcsó recept hidegen és melegen ebédre és vacsorára

A jó sülteket mindenki szereti, ilyenkor tavasszal pedig bőségesen válogathatunk mellé friss zöldségeket is. Másnap hidegen is tálalhatjuk.

Zöldséggel tűzdelt borjú

Hozzávalók:
1 kg borjúhús
1 cukkini
1 kaliforniai paprika
1 vastag szelet prágai sonka
kakukkfű
fokhagyma
rozmaring
1 dl bor
1 dl húsleves
olaj

A cukkinit, a paprikát és a sonkát vékony csíkokra vágjuk. Olajjal elkeverjük a kakukkfüvet, a fokhagymát és a rozmaringot, majd ebbe beleforgatjuk a csíkokat. Egymástól egyenlő távolságban megtűzdeljük velük a húst, és átkötözzük. 2 evőkanál olajat egy szál rozmaringgal felforrósítunk, ebben pirítjuk meg a húst körbe-körbe forgatva. Rácsos alapú tepsibe tesszük, ráöntjük a húslevest és a bort, majd 180 fokon 75 percig sütjük. A húsnak nem kell elmerülnie a levében, hogy puha és omlós legyen.

Sütés közben gyakran locsolgatjuk, tálalás előtt pedig leitatjuk róla a nedvességet. Lehet, hogy elég egy órányi sütés is, néha ellenőrizzük mennyire puha. Semmiképp ne süssük túl!

Pulykasült

Hozzávalók:
80 dkg pulykamellfilé
1 liter sós víz
1 csokor zeller
sárgarépa
petrezselyem
babérlevél
2 evőkanál olaj
1 szál rozmaring
1 gerezd fokhagyma
fehérbor
őrölt bors, só

Összekötözünk egy pulykamellet, és a sós vizet felforraljuk a csokorba kötött zöldségekkel. A húst az olajban a rozmaringgal és a fokhagymával megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, és meglocsoljuk a borral, majd amikor elpárolgott, a zöldséggel forralt vízzel.

A lábos tetejére egy sütőpapírdarabot meg egy fedőt teszünk, és egy órán át lassan forraljuk. (A sütőpapír akadályozza meg, hogy elpárologjon a leves.) A húst lecsöpögtetjük, és csak akkor szeleteljük, ha már langyosra hűlt. Ha hidegen szeretnénk tálalni, még forrón csavarjuk szorosan alufóliába, és ebben tároljuk felhasználásig.

Tálalhatjuk zöldfűszeres majonézzel vagy bazsalikommártással: egy marék bazsalikomlevelet összeturmixolunk egy kicsi cukkinivel, egy csipet sóval, egy evőkanál fenyőmaggal és 2 evőkanál olívaolajjal. A maradékból további négy ételt készíthetünk.

Paprikás tekercsek

A maradék pulykasültből 8 vékony szelet sült húst megkenünk olajban elkevert édes paprikával, és 10 percig állni hagyjuk. Mindegyikre egy-egy csokor ruccolát teszünk, feltekerjük, és így tálaljuk.

Hagymás-narancsos sült

16 nagyon vékony szeletet vágunk a maradék hideg sült húsból. Felkarikázunk két meghámozott narancsot, a levüket elkeverjük 3 evőkanál olajjal, sóval, borssal. 4 tányérba rétegezzük felváltva húst, a vékonyra szeletelt hagymát és narancsot, majd meglocsoljuk az öntettel, és tálaljuk.

Roston sült zöldségnyárs

Felszeletelünk 2 cukkinit, a szeleteket sülthús-csíkok köré tekerjük, és nyársakra szúrjuk. Mindegyik mellé 2 koktélparadicsomot és két kis fej hagymát teszünk. Az egészet megkenjük olajjal, és 10 percig grillsütőn sütjük. Sózzuk, borsozzuk, és zellerlevelekre fektetve tálaljuk.

Csípős paprikás saláta

Csíkokra vágunk 4 szelet hideg sült húst, adunk hozzá 10 dkg felszeletelt csiperkegombát, egy kápia és egy hegyes erős paprikát. Megszórjuk oregánóval, sóval, borssal, majd meglocsoljuk citromlével és olajjal.

Fotó: archív