Lélek

Pizsamaparti a múzeumban

Kispárna – lehetőleg a kedvenc – , hálózsák és barátnők: a pizsamaparti alapreceptje. Fűszerezhetünk nassolnivalóval, filmezéssel, társasjátékkal, netán egy őskövülettel, műemlékekkel vagy kéttonnás bálnacsontvázzal. Hogyan fér össze a klasszikus pizsamaparti egy múzeumi tárlattal? Megmutatjuk!
gyerekek kreatív foglalkozás lélek múzeumlátogatás pizsamaparti rólunk szól

A pizsamaparti elengedhetetlen velejárója a gyerekkornak. Rémlik, hogy az ominózus esemény előtti napokban képtelenek voltunk másról csacsogni a barátnőkkel, mint a hőn áhított alvós buliról? Ami pedig egykor világot jelentő összejövetelnek számított, mára egy szép emlék. A lényeg persze mit sem változott. Épp annyira menő a fiúk, lányok körében, mint eddig bármikor. Ezzel pedig pontosan tisztában vannak a múzeumok vezetői. Ezért ötvözték a pizsamapartit a múzeumlátogatással, és nyitották meg kapuikat éjszakára a gyerekek előtt.

Megágyaznak a tárló előtt

Meghökkentő képet festhet, ahogy 20-25 gyerek alszik egy tárlat kellős közepén, és lássuk be, az is: furcsa. Ám annál több gyerkőcöt sarkall múzeumlátogatásra. Ennél fogva érthető a nem hétköznapi kezdeményezés, amiről sokaknak az Éjszaka a múzeumban című film juthat eszébe. Nem rossz asszociáció, viszont jelen esetben a múzeumban töltött éjszaka során Ben Stiller és Robin Williams helyett múzeumpedagógusok, animátorok maradnak reggelig az intézményben. Így az este folyamán az ő feladatuk figyelni a gyerekekre, és megteremteni azt a közeget, ahol játékos formában történik az ismeretszerzés.

A legjobb buli így tanulni

Hiszen nem itt nem csupán szórakozásról beszélünk. „A múzeumi pizsamaparti foglalkozásai elsődlegesen azt célozzák, hogy a gyerekek saját tapasztalatai-kon keresztül és öntevékeny módon szerezzenek tudást az adott témáról úgy, hogy az számukra élmény, kötetlen szabad tevékenység legyen. A leghatékonyabb tanulási formának tekinthetjük ilyen helyzetben a játékot, hiszen sokszor maga a játékélmény annyira leköti a gyerekeket, hogy szinte észre sem veszik, hogy közben tanulnak, új dolgokat tapasztalnak, ismereteket sajátítanak el. Közvetett módon pedig az ilyen tevékenységek motiválják arra, hogy önállóan tanuljanak, és később is múzeumlátogatók legyenek” — mesélte Gál Boglárka múzeumpedagógus.

Bátraknak jöhet a múmia is

A program céljából fakadóan az este során izgalmas éjjeli kalandtúrán, mozgalmas felfedezőjátékokban, tudományos filmek vetítésén és kreatív foglalkozásokon vehetnek részt a gyermekek. Hogy a XVI. századi Magyarország vagy az őskor állatai a téma, azt múzeuma válogatja. Melyek bár témájukat tekintve eltérnek egymástól, az árszabásban egy ilyen eseményen annál kevésbé mutatkozik különbség. Átlagosan 7000-8000 forintot kóstál egy múzeumi pizsamaparti. Az ár tartalmazza a belépő összegét, interaktív órákat, 12 órás felügyeletet, vacsorát, reggelit és az örök élményt. Csupán a gyereket kell vinni, no meg a hozzá tartozó hálózsákot, kispárnát, és a szülők számára is kezdődhet a 12 órás kikapcsolódás. Azt azonban érdemes számításba venni, hogyha a gyerek először alszik a megszokott otthoni ágyán kívül, akkor nem ajánlott rögtön múmiák vagy kitömött mamutok között próbálkozni, kockára téve, hogy egy életre elmenjen a kedve a hasonló programoktól. Egy csoport többnyire 20 főtől indul. Változó, hogy éppen melyik múzeumba van lehetőség részt venni a megszervezett pizsamapartin, ezért nem árt figyelni a hirdetéseket, vagy összefogni a többi szülővel, és kezdeményezni az intézmény felé való hajlamot. Ami, ne feledjük a sok jó oldala mellett, nem utolsósorban egy szabad estét jelent.

Hol, mit?

Rejtélyfejtő-régész pizsamaparti a Nemzeti Múzeumban — október 20.

A Magyar Nemzeti Múzeumban a régészkedéssel töltött különleges éjszaka folyamán a gyerekek megismerik, mit rejtegetett a magyar föld az őskőkortól a honfoglalásig. A múzeum kőtárának éjszakai kalandos felfedezése is része a pizsamaparti-programnak. Az éjszakai kalandok végeztével a pizsamás felfedezők a múzeum egyik legszebb termében, a Kupolateremben töltik az éjszakát.

Csillagtitkok pizsamaparti a pécsi Planetáriumban — október 28.

A résztvevők látványos planetáriumi bemutatón vehetnek részt, derült idő esetén távcsővel az igazi éjszakai égboltot is megfigyelhetik. Az éjszaka során egyszerű csillagászati eszközöket is készíthetnek, kísérleteznek, és izgalmas zseblámpás felfedezőtúrán kaphatnak magyarázatot az univerzum titkaira.

Őslénykutató pizsamaparti a Természettudományi Múzeumban — november 10.

A résztvevők újdonsült őslénykutatóként éjszakai műszakban ősmaradványokat kutatnak, leltároznak, dinólábnyomokat vizsgálnak, de az őscápát, mamutot és gyapjas orrszarvút is megismerik. Megelevenedő őslények, éjszaka a múzeumban.

(Forrás: Da Vinci Learning)

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete