Lélek

Idősgondozás külföldön

Elindulunk, mert úgy gondoljuk, hogy jobban megéri külföldön dolgozni. Vagy azért, mert rákényszerülünk. Aztán a tervezgetésből egyszer csak valóság lesz, és elkezdünk azon töprengeni, tudtuk-e valójában, hogy mit vállaltunk?
idősgondozás külföld lélek rólunk szól

Könnyű a döntést meghozni, de…

„Külföldön munkát vállalni lelkileg nagyon megterhelő — mondja Bencsik Andrea klinikai szakpszichológus. — Az idősgondozás még inkább próbára tesz, hiszen leggyakrabban bentlakással jár, maximálisan alkalmazkodni kell a külföldi beteg és családja szokásrendszeréhez. Egy idős beteg kiszolgáltatott helyzetben van. Ezzel együtt járhat, hogy számtalan panasza van, mindent kifogásol, esetleg mindenbe beleköt. Ezért szerencsésebb, ha csak olyan valaki vállalja a külföldi idősek gondozását, aki már szerzett tapasztalatokat itthon ezen a területen.” Az is felmerülhet a külföldre indulóban, hogy mi lesz az itthon hagyott rokonokkal. Különösen nehéz lehet ez akkor, ha valaki egy idős hozzátartozóját hagyja itthon, míg ő mást ápol. Mi a jobb, az anyagi biztonságot megteremteni a számukra, vagy a tényleges gondoskodás? „Ez teljesen egyedi, hiszen az egyéni szükségleteket is figyelembe kell venni. Ugyanakkor gyakran kétségtelenül jobb megoldás elmenni, és az anyagi segítséget hazajuttatni, hiszen kevesen engedhetik meg maguknak itthon, hogy a munkából kiesve teljes időben ápolják idős hozzátartozóikat — mondja a klinikai szakpszichológus.”

Nyelvtudás nélkül ne induljon el!

Nyugatra főként a keleti országokból keresnek idősgondozókat. Románok, bolgárok, lengyelek és magyarok teszik ki az állásokat betöltők nagy részét. A magyarok a tapasztalat alapján főként német nyelvterületű országokba, illetve Angliába mennek dolgozni. Aki ilyen munkát szeretne vállalni, annak legalább középszintű nyelvtudással kelle rendelkeznie, hiszen az idős emberrel és a családtagjaival is beszélgetni kell. A munkavállalásnál nagy különbség van az ápoló és a gondozó között. A gondozói álláshoz nem kell szakképesítés, az ápolóihoz szükséges. A szakképzettség feltétele attól is függ, hogy pontosan milyen munkára keresnek jelentkezőt. A legkönnyebb munkákhoz, például, akivel csak beszélgetni kell vagy kísérgetni, mivel néha szédül, nem szükséges szakirányú végzettség. A komolyabb feladatokhoz, például az Alzheimer-kórosokhoz, demensekhez elengedhetetlen a szakképzettség. Van, ahol a magyar végzettség mellé külföldön még különbözeti vizsgát is kell tenni, csak úgy vállalhat munkát a jelentkező. ”

Csak a legális munkavállalót tudják megvédeni

„Több tényezőn is múlik, hogy milyen sora lesz egy idősgondozónak külföldön — mondja Hajós Edwin, aki már több mint tíz éve szervez gondozói munkalehetőséget külföldre. — Az egyik legfontosabb, hogy hivatalosan vagy feketén vállal-e állást valaki. Ha esetleg atrocitás éri a munkavállalót a család részéről, vagy éppen nem fizetik ki a bérét, akkor még feljelentést sem tud tenni az, aki nem legálisan dolgozik. Aki hivatalos munkavállalással megy ki, annak is figyelnie kell, hogy milyen a szerződés a cég és a család között, vagyis mit várnak el tőle, és milyen jogai vannak. Megnehezítheti az is a kinti életét, ha van egy hárpia a családban, aki mindenbe beleszól, és semmi nem jó neki. Hallottunk már olyanról, aki azt is kiszámolta, hogy hány szem krumplit főzhet meg magának az ápoló. Vagy éppen az volt a probléma, hogy túl gondosan ápolta az idős embert, pedig a rokonok az örökség reményében már a halálát várták. Ott sem könnyű a munkavállaló élete, ahol a családtagok utálják egymást, hiszen a viszályokból óhatatlanul részesül ő is. Aki családnál vállal idősgondozást, annak fel kell kötnie a gatyáját, hogy már az elején kiálljon saját magáért. Vannak családok, akik nagyon szeretik utasítgatni a külföldi munkavállalót, még azt is megszabnák, hogy jobb vagy bal kézzel tegye tisztába a beteget. A helyszínen mindenkinek magának kell kivívnia a jogait. De azzal is érdemes tisztában lenni, hogy ha hivatalosan, egy cég közvetítésével mentek ki dolgozni, akkor a családtagok nem utasíthatják őt. A családnak először a céget kell értesítenie, majd a cég elmondja a munkavállalónak, hogy mit szeretnének tőle, ezzel is védve vannak az ellen, hogy szinte rabszolgaként kelljen dolgozniuk.”

Empátiás készség nélkül nem megy

„Nagyon jó alkalmazkodókészség, nagyfokú rugalmasság szükséges ahhoz, hogy beilleszkedjen valaki egy teljesen idegen családba. Sokan képesek erre, de fontos az önismeret, mielőtt valaki ilyenre vállalkozik — hívja fel a figyelmet Bencsik Andrea. — Az empátiás készség és a hivatástudat elengedhetetlen ehhez a munkához. Az idősek és elesettek szeretete, egyfajta altruista hajlam (áldozatkészség, önzetlenség) mindenképpen szükséges. A fürdetés, pelenkázás, adott esetben a felfekvések, tályogos, fekélyes sebek kezelése is benne lehet a napi teendőkben. Ezeket pedig csak akkor lehet jól ellátni, ha szeretni tudjuk a munkánkat, és meg tudjuk szeretni az ápoltat.”

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete