Lélek Otthon

Csokira vaj, zsírra kukoricakeményítő: így tisztítsa ki otthon a szőnyeget

Számtalan tisztítószer kapható már az üzletekben, ám kemikáliák helyett környezetbarát megoldásokkal is újjávarázsolhatjuk a szőnyegünket, ráadásul így pénzt is megtakarítunk.

Jó, ha tudjuk…

Bár ritkán veszünk új szőnyeget, azért a szakemberek tanácsát nem árt megjegyeznünk: lehetőleg egy hónapig ne porszívózzuk az újonnan vásárolt darabot, mert meg kell várni, amíg a szőnyeg szálai beállnak.

Néhány havonta ajánlott elforgatnunk a textilt a padlón, mivel az a felület, amelyen gyakran járunk, hamarabb elkopik, ahogy a nehéz asztal is nyomot hagyhat a szálakon.

Időnként érdemes egy alapos, szakszerű tisztításra tisztítóba vinni. Ha a hétköznapokban rendszeresen és megfelelően takarítjuk, akkor elég háromévente erre sort kerítenünk.

A portalanítás az alap

A porszívó sima végű szívófejével hetente egyszer mindenképpen menjünk át a szőnyegen. Ha kisgyerek van a családban, vagy a kutya, macska sokat tartózkodik a szobában, akár naponta is porszívózhatjuk.

Csak ritkán és főként a visszáján poroljuk ki, mert így nem sérülnek meg a szálak. A textília visszakapja eredeti színét, ha portalanítás után száraz habtisztítóval kezeljük, vagy sóval meghintve átkeféljük.

Csak szárazon!

Mindegy, milyen módon tisztítjuk, folttalanítjuk a szőnyeget, a lényeg, hogy mindig csak teljesen megszáradva kerüljön vissza a helyére. Ha ugyanis még nedvesen tesszük rá az asztalt, a fotelt, a székeket, akkor könnyen bedohosodhat, bebüdösödhet, de akár a parkettát is tönkreteheti.

Szezonális tipp

Télen a természet is segíthet a tisztításban: a hó ugyanis kiváló takarítószer lehet. Amennyiben elég hó esik, érdemes a kisebb szőnyegeket kivinnünk az udvarra, és a színével lefelé a friss hóra tenni. Hagyjuk kb. félórát hatni, ennyi idő alatt a felső réteg tiszta lesz, ugyanakkor a szőnyeg nem ázik át teljesen. Végül alaposan szárítsuk meg, és ezután tegyük csak vissza a helyére.

Így csinálja:

  • Friss foltokra: A nem túl makacs, friss foltokat akár még ásványvízzel is könnyen eltávolíthatjuk. Öntsünk kevés vizet az érintett területre, majd egy szivaccsal vagy mikroszálas törlőkendővel itassuk fel a nedvességet.
  • Sárra, vörösborra: A sáros vagy borfoltos textíliát sóval a legjobb tisztítani. Hintsük rá a benedvesített sót, hagyjuk kb. 30 percig hatni, majd porszívózzuk ki!
  • Ha dohos is lett: A sütőpornak kétféle hatása is ismert: egyrészt a kémiai összetevőinek köszönhetően megköti a kellemetlen szagokat, így a dohos, bepállott szőnyeg újra friss és illatos lesz. Ezenkívül folteltávolítóként is működik. Egy evőkanál sütőport keverjünk össze egy liter meleg vízzel, öntsük a keveréket egy szórófejes flakonba, és fújjuk a foltos felületre. Hagyjuk hatni egy éjszakán át, majd porszívózzuk ki.
  • Makacs, beszáradt: A beszáradt foltok miatt sem kell aggódni: próbáljuk meg ecettel vagy citrommal eltávolítani. Mivel mindkét anyag a savasságával képes tisztítani, ezért érdemes egy nem látható részen kipróbálni, hogy a szőnyegünk alkal­mas-e az ilyenfajta tisztításra. Öntsük az ecetet vagy a citromot önmagában vagy kevés vízzel hígítva a foltra, majd hagyjuk hatni, végül egy szivaccsal töröljük át.
  • Univerzális: Keverjünk össze egy evőkanál mosószert vagy sampont három liter vízzel. Vigyük fel a felületre, egy puha kefével dörzsöljük át, hagyjuk néhány órát hatni, majd nedves törlőkendővel töröljük át.
  • Csokira: A kisgyerekes családoknál könnyen előfordulhat, hogy csokoládémaszat kerül a szőnyegre. A beszáradt foltra kenjünk kevés vajat, mely megpuhítja a csokit, majd szappanos lúggal dörzsöljük tisztára.
  • Habos színélénkítés: Talán furcsán hangzik, de bizony a borotvahab is a segítségünkre lehet a szőnyegtisztításban. Ügyeljünk azonban arra, hogy tartósítószer nélküli terméket válasszunk, hogy ne károsítsuk a textilt. A habot felvihetjük közvetlenül a foltokra, de akár az egész anyagot befújhatjuk vele. Egy puha kefével óvatosan dörzsöljük a szálakba, hagyjuk hatni néhány órán át, majd alaposan porszívózzuk ki. Fontos, hogy teljes egészében eltávolítsuk a borotvahabot a szőnyegről, ha ugyanis marad a szálakon, rostokon, jobban fogja vonzani a port, és előbb lesz újra koszos.
  • Zsíros foltra: A kukoricakeményítő jó szolgálatot tehet, ha a szőnyegen van néhány zsíros folt. Egyszerűen szórjuk be a foltot keményítővel, hagyjuk félóráig pihenni, majd száraz, puha ronggyal töröljük le. Igyekezzünk azonban minél hamarabb hozzálátni a dologhoz, mert ha a folt száradni kezd, nehezen tudjuk eltüntetni.

Szöveg: Kovács Vera

Kiemelt kép: AdobeStock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete