Lélek

Az orrcseppfüggőség valóságos népbetegség: így szokhat le róla

A fül-orr-gégészeti rendeléseken egyre többször derül ki: zavaró tüneteinket az okozza, hogy rendszeresen használjuk a vény nélkül kapható orrcseppeket.

Egy befújás este, a nyugodt alvásért, egy reggel, hogy egészséges, mély lélegzettel induljon az élet. Aztán telnek a napok, és azon kapjuk magunkat, hogy délelőtt és délután is előkerül az orrspray, amikor pedig kifogy, rohanunk a patikába az újabb adagért, mert orron át már alig jutunk levegőhöz nélküle. Dr. Fent Zoltán, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika adjunktusa arról számolt be, hogy az orrcseppfüggőség lassan népbetegséggé válik.

Az orr elfelejt jól működni

„A gyógyszertárakban kapható, vény nélküli szereket legfeljebb egy hétig, napi 3-4 alkalommal szabad alkalmazni – mondja dr. Fent Zoltán. – A gyógyulási idő után abba kell hagyni, mert utána már az orrcseppek túlzott használatának mellékhatásait kezeljük, ami az ellenkező hatást fejti ki.”

Azaz az ajánlott időn túl használt vény nélkül kapható szer állandó orrdugulást, gyakori orrvérzést és irritált nyálkahártyát okoz. „Ez azért van, mert ahogyan a szer hatása múlik, az orrnyálkahártya visszanyeri a természetes véráramlását, a vérerek újból kitágulnak, ezáltal a vérellátás fokozódik, és az orrnyálkahártya a korábbinál még jobban megduzzad. Ilyenkor egyre gyakrabban és nagyobb adagokban kell használni az orrcseppeket és orr­spray-ket, hogy a dugulás megszűnjön. Szélsőséges esetben akár óránként, akkor is, ha a beteg egyébként már gyógyult.”

Súlyos ok is állhat a háttérben

Ha tapasztaljuk magunkon az orrcseppfüggőség jeleit, megpróbálhatunk ennek tudatosításával leszokni, azonban ha a zavaró tünetek hosszabb idő elteltével sem múlnak, érdemes szakorvoshoz fordulnunk annak érdekében, hogy az anatómiai elváltozásokat és a különböző betegségeket ki lehessen zárni. Ritkán ugyanis az orrsövényferdülés, a krónikus orrmelléküreg-gyulladás, az orrpolip vagy akár a daganatok is okozhatnak megfázáshoz hasonló tüneteket, amiket sokáig elfedhetünk patikában, recept nélkül kapható szerekkel.

Fokozatos elvonás

Az orrcseppről, orrspray-ről nem könnyű leszokni, hiszen a szervezet hetek-hónapok alatt hozzászokik, hogy „megkapja a maga adagját”, és nem kell renoválnia az orrnyálkahártyát a tiszta légzésért. Sokat segíthetünk neki, ha fokozatosan vonjuk meg tőle a külső segítséget. Korábban évek óta függők bevált módszere, hogy a vény nélkül kapható szert sós, az orrnyálkahártyára jótékony hatású, tengervizes készítménnyel hígítják, a függőséget okozó orrcseppet egyre kisebb mértékben használva. Ezen az úton, ha egyéb szervi probléma nem áll a háttérben, a gondot okozó szer ki­iktatható.

Tegyünk a szabad légzésért!

Az egészséges orrnyálkahártya helyreállításában fontos szerepe van a levegőnek is. Télen a fűtés miatt gyakran száraz a lakás levegője,ezért érdemes párásítót használnunk. Jó szolgálatot tehet a tengervizes, sóoldatos készítmények használata, és az is, ha sok folyadékot iszunk. Sokat segíthetnek az A-vitamint, valamint az E-vitamint tartalmazó orrolajok. Kidugításhoz pedig inkább természetes hatóanyagokat lélegezzünk be: például tegyünk mentát vagy eukaliptuszt a szobai párásítóba.

Sok allergiás tévúton jár

Allergiások is gyakorta használnak a tüneteik elfedésére érösszehúzó hatású orrcseppeket, orrspray-ket, pedig ezek számukra nem alkalmasak, viszont ugyanúgy függőség kialakulásához vezetnek. „Ezek helyett szteroid-, illetve antihisztamin-tartalmú készítmények használata szükséges – mondja dr. Fent Zoltán. – Egy esetben javasolják a szakorvosok a recept nélkül elérhető készítmények egy-két napos használatát: ha valakinek súlyos allergiás tünetei vannak, és a bedugult orrtól a szteroidos gyógyszer nem jut be az orrüregbe, ami így nem tudja kifejteni jótékony hatását.”

Hosszú folyamat lehet

Általánosságban igaz, hogy minél hosszabb ideig használjuk a vény nélkül kapható orrcseppeket, annál nehezebben, lassabban áll vissza a nyálkahártya normális működése. Dr. Fent Zoltán tapasztalata, hogy egyre több beteg jelentkezik ezzel a problémával a fül-orr-gégészeti szakrendeléseken. Ha az orrcseppfüggőség hátterében náthás megbetegedés van, a leszokásban nagyon sokat segíthetnek az úgynevezett nazális szteroid készítmények – ezekkel egy-két hét alatt le lehet szokni a szerhasználatról.

„Azonban arra senki ne számítson, hogy néhány nap alatt teljesen kidugul az orra, és jól lesz, hiszen itt sokszor több hónapja fennálló függőséget kell megszüntetni” – hangsúlyozza a szakember.

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete