Lélek

Hiába a jó szándék, nem minden szó vigasztalás: ezeket ne mondja soha, ha válik egy ismerőse

Mit is tanácsolhatnánk annak a barátnőnknek, aki velünk osztja meg a házassága felbomlásának hírét? A szakítás az egyik legfájdalmasabb élettapasztalat, gyászfolyamat, nagyon fontos, hogy jól reagáljunk rá, de ehhez tisztában kell lennünk néhány alapvetéssel.

Nem könnyű feladat valódi támogatást nyújtani annak, akinek most ért véget a párkapcsolata. Ilyenkor jólesik a másiknak, ha a vállunkon kisírhatja magát, de a támaszon túl, valahogy automatikusan igyekszünk különböző tanácsokkal is ellátni. Pedig a legtöbb esetben erre semmi szükség, mert hiába vezérel a jó szándék, pont az ellenkezőjét érjük el. Ahelyett, hogy a másik megnyugodna, még több fájdalmat okozunk neki, feltépve még több sebet. Akinek darabokban van a szíve, és igyekszik kiutat találni, annak valójában soha nem segítenek a következő mondatok:

„Itt vagyok neked”

Amikor valaki kisírt szemmel próbálja megtalálni a jövője útját, soha ne mondjuk, hogy „Ha szükséged van valamire, megtalálsz!”. Ez túl általános abban a káoszban, amit ő érez. Helyette nyújtsunk neki konkrét segítséget. Például ajánljuk fel, hogy szombaton vigyázunk a gyerekeire, hogy pihenni tudjon, vagy hívjuk át vacsorára őket, hogy ne kelljen ebben az állapotban a konyhában vesződnie.

„Mindig is egy hazug volt!”

Jó ötletnek tűnhet szidni az exét – még ha épp ezt is teszi a barátnőnk –, de mi bármennyire is dühösek vagyunk az illetőre, aki összetörte a szeretett ismerősünk szívét, ne tegyük! Természetesen megerősíthetjük az ő negatív érzelmeit, de semmiképp ne vegyük a férjét a szánkra. Gyakran előfordul, hogy egy volt házastárs társszülő marad, ezért nem bölcs dolog mondjuk faragatlan, lusta férfinek nevezni. Ilyenkor mindig a mi ismerősünkre összpontosítsunk, és ne a férjére/feleségére.

„Pont ez van a Katikával”

Azt se mondjuk, hogy a szomszéd vagy a kolléganőnk is éppen válik, mert bár hihetnénk azt, hogy ez erőt ad, tulajdonképpen semmit nem segít. Mindenkinek kellőképpen egyedi az esete, nem hasonlíthatóak össze.

„Tényleg apa nélkül nőnek fel a gyerekek?”

Sok minden vethet véget egy házasságnak, de soha nem szabad kudarcként emlegetni a szétválást, különösen, ha gyerekek is vannak. Konkrét példákkal élve, ezeket a mondatokat inkább nyeljük le, minthogy kicsússzon:

  • „A válás egy borzalmas dolog!”
  • „Mi lesz a gyerekekkel?”
  • „Nyilván te sem gondoltad, hogy egyszer ez lesz a vége!”
  • „Biztos, hogy egyedül is képes vagy mindent újrakezdeni?”

„Ó, de sajnálom!”

A szeretet, a bátorítás és a támogatás a legfontosabb dolgok, amelyekre egy válási hercehurcában részt vevő embernek szüksége van. Akármennyire is váratlanul ért minket a hír, kerüljük a „sajnálom” kezdetű mondatokat – ez a szó ugyanis tovább fokozhatja a barátnőnk önbizalomhiányát és a bűntudatát. Hasznosabb, ha azt mondjuk helyette: „Köszönöm, hogy elmondtad”, vagy „Mit érzel most ezzel kapcsolatban?”, majd meg is ölelhetjük, ha olyan viszonyban vagyunk.

„Már többször mondtad”

Egyes emberek, különösen, ha fájdalmat éreznek, hajlamosak többször elmondani, körülírni ugyanazt a témát, eseményt. Akármennyire is nehezünkre esik újra és újra meghallgatni ugyanazt a történést, ne szóljunk erről. Ez a feldolgozás normális menete, és bár ismétlésnek tűnhet, rengeteget segíthet a gyászfolyamat (a válásban is van ilyen) szakaszaiban.

„Tudok egy jó ügyvédet”

Hajlamosak vagyunk a másik problémáinak a megoldására, és jó érzéssel tölt el bennünket, ha hasznosnak érezhetjük magunkat. Ez mind szép és jó, de sokszor akkor is „megoldunk” problémákat, amikor azok még nem is azok. Lehet, hogy a különköltözött barátnőnk még nem érzi magát elég erősnek ahhoz, hogy beadja a válási kérelmet, mert még egyszerűen időre van szüksége. Ilyenkor ne kezdjük el küldözgetni neki a jogszabályokat, és ne is akarjunk szerezni neki egy keménykezű ügyvédet. Akkor lépjünk csak efelé, ha ez a kérés konkrétan elhangzik.

„Az én kapcsolatomban…”

Bár helyesnek tűnhet, ha a barát megvigasztalásaként beillesztjük a saját kapcsolati tapasztalatainkat a beszélgetésbe, mégis okosabban tesszük, ha először hallgatunk, és megvárjuk, hogy erre valóban szükség van-e. Úgy érezzük, hogy ez hasznára válhat? Abban az esetben is így kezdjünk neki: „Nálunk is vannak problémák otthon, de nem tudom, hogy erre most mennyire vagy nyitott. Ha nem, akkor lépjünk tovább, ha pedig hallani szeretnéd, én szívesen megosztom veled.” Mindig okosabb óvatosan bevinni a térbe bármilyen személyes érintettséget, mert az, aki éppen válik, rettentő érzékeny és labilis állapotban van – akárki is kezdeményezte otthon a szakítást.

3 gesztus, ami segíthet

  1. Az egyik legjobb módja annak, hogy támogassunk egy válófélben lévő barátot, ha tudatjuk vele, hogy gondolunk rá. Nyugodtan küldjünk neki bátorító üzeneteket. „Csodálatos ember vagy!”, „Nagyon büszke vagyok rád.”, „A gyerekeidnek csodálatos anyukája van.”, „Szeretlek!”
  2. Megvan az oka annak, hogy az emberek azt mondják, hogy egy kép többet ér ezer szónál. Írjuk le neki, hogyan látjuk, mondjuk egy év múlva… boldogan, szép, új otthonban stb. Ez rendkívül hatékony módja annak, hogy szebb megvilágításban lássa a jövőjét, és erőt érezzen a váláshoz.
  3. Van, hogy elég csak ülnünk és hallgatnunk – sokaknak ez bárminél fontosabb.

Szöveg: Sinkó Edit

Fotó: Gettyimages

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete