Lélek

Fecsegjünk helyesen! A pletykálkodás 7 aranyszabálya, mert bizony ilyen is van

Akár bevalljuk, akár nem: pletykálkodni és mások életét kibeszélni jó érzés. Nem mindegy azonban, hogyan csináljuk. Ha betartunk néhány íratlan szabályt, hasznot is húzhatunk belőle anélkül, hogy másoknak vagy akár magunknak ártanánk vele.

Elsőre hihetetlenül hangzik, de a legújabb kutatások szerint a beszélgetéseink fele mások kibeszéléséről szól. De nem kell aggódnunk, hogy helytelenül viselkedünk, mert a kutatók szerint ezzel nincs semmi baj. Sőt, bizonyos szempontból jót is teszünk magunknak: kicsit megfeledkezhetünk saját hétköznapi problémáinkról és bajainkról. Ha belegondolunk, az ilyen beszélgetések során társadalmi normák és erkölcsi értékek kerülnek napirendre, csak az nem mindegy, hogyan.

Íme, a legfontosabb szabályok:

  1. Ne türelmetlenkedjünk!
    Ha megtudunk valami új hírt, természetesen szeretnénk azonnal továbbadni. Manapság erre már nagyon sok lehetőségünk van: írhatunk sms-t, e-mailt, vagy közzétehetjük bármelyik internetes fórumon. Azonban vigyázat: ha az információ továbbításának ezt a formáját választjuk, nem szabad elfelejtkeznünk arról, hogy így mindenki számára kiderül, ki a hír terjesztője. Ha nem akarjuk, hogy megtudják, hogy mi adtunk valamit tovább, legyünk kicsit türelmesebbek, és várjuk meg a személyes találkozót, ott beszéljük ki, illetve át a dolgokat.
  2. Tartsuk meg a titkokat!
    Ha megígértük, hogy nem mondunk el valamit senkinek, akkor ehhez minden körülmények között tartsuk magunkat! Teljesen mindegy, mennyire szeretnénk továbbadni az információt vagy a pletykát: ha nem akarunk előbb-utóbb barátok nélkül maradni, tartsuk a szánkat! Ha tudjuk magunkról, hogy képtelenek vagyunk titkot tartani, ezt mindenképpen mondjuk el a beszélgetőpartnerünknek, bármennyire is kellemetlen a dolog. Ne feledjük, a barátság sokkal fontosabb néhány szaftos pletykánál.
  3. Ne tegyünk hozzá!
    Vannak bizonyos határok, amelyeket nem illik túllépni. Sosem szabad kiszínezni, pluszinformációkkal gazdagítani a hallottakat, és úgy továbbadni. Még akkor sem, ha nem szimpatikus nekünk valaki, vagy esetleg nem ismerjük eléggé. Mindig gondoljunk arra, hogy ha rólunk terjesztenének hasonló dolgokat, nem lennénk boldogok tőle. Az ilyen viselkedésnek főleg a munkahelyünkön és a baráti társaságunkban lehetnek ránk nézve negatív következményei.
  4. Ne keressünk célpontot mindenáron!
    Az önfeledt, beszélgetős kávézgatás bizonyíthatóan segít megszabadulni a stressztől. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy mindenáron találnunk kell magunknak a környezetünkből egy áldozatot, akit feltétlenül ki kell beszélni. Ha éppen nincs aktuális hírünk, beszéljünk inkább hírességekről, akikkel valami érdekes dolog történt az utóbbi időben.
  5. Legyünk sportszerűek!
    Ha mi magunk szeretünk pletykálkodni, ne csodálkozzuk rajta, ha mások is szeretnek. Tehát játsszunk sportszerűen, és ne sértődjünk meg, ha visszahallunk magunkról valamit. Amíg olyan pletykáról van szó, amely nem tesz minket mások előtt nevetségessé, netán nincs igazságtartalma, csak nevessünk a dolgon, és lépjünk túl rajta.
  6. Válasszunk jól pletykapartnert!
    A legrosszabb, ami történhet velünk, hogy olyan embernek beszélünk ki valakit, aki azzal a másikkal jóban van. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, mindig jól nézzük meg és gondoljuk át, mikor, hol és legfőképpen kinek mondjuk el a legújabb híreket. Árulkodó jel lehet, ha az illető már a téma felvetésénél is tartózkodóan viselkedik, vagy furcsa módon nem nagyon reagál arra, amit mondunk.
  7. Ne legyünk szégyenlősek!
    A tipikus pletykaparti kölcsönösségen alapul. Akkor esik jól a beszélgetés, ha mindenki hozzászól. Persze, vannak olyan típusú emberek, akik csak hallgatni szeretik mások beszélgetését, de ha őszinték akarunk lenni, a beszélgetés akkor szórakoztató, ha mindenki aktívan részt vesz benne. Ne legyünk visszafogottak és szégyenlősek, nyugodtan vállaljuk a véleményünket.

Fotó: shutterstock

Címkék:

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete