Egészség Lélek

Tudatos éjszakák: nem lehetetlen irányítani az álmokat, próbálja ki!

Ébredés után gyakran fogalmunk sincs, miről álmodtunk. Pedig pszichológusok felfedezték, hogy nemcsak tökéletesre fejleszthető ez a fajta emlékezet, de még irányítani is tudjuk álmainkat!

Valóra válhatnak a legmerészebb vágyak

Az álmok világa még ma is misztikus, titkokkal teli hely. Vajon mi határozza meg, hogy miről álmodunk? Éjszakánként fejünkben csak napi emléknyomaink rendszerezése zajlik, vagy tudatalatti tartalmak is előkerülnek? A szakembereket régóta foglalkoztatja ez, különösen nagy érdeklődés övezte egy holland pszichiáter tanulmányát, aki arról írt, létezik az álomnak tudatos formája. Ilyenkor képesek vagyunk figyelmünk irányítására, vagyis arra, hogy alvás közben is akaratunk szerint cselekedjünk.

„A tudatos álom egészen más, mint amit egyébként megszoktunk álmainkban. Élénkebbek lehetnekal a színek, mesterien kidolgozottak a részletek, élesebbé válhatnak az érzékeink. Előfordulhat, hogy jobban látunk, hallunk, tapintunk, intenzívebb lehet még az ízérzékelés, a szagélmények is. Legfontosabb jellemzője mégis az, hogy felismerjük, éppen álmodunk, és innentől képesek vagyunk akaratunk szerint alakítani az eseményeket, pont úgy mint a valóságban. Az új fantáziavilágban mi vagyunk a főnökök: minden úgy történik, ahogyan kedvünk tartja. Szállhatunk a magasban, lehetünk pilóták, szó szerint megvalósíthatjuk legmerészebb álmainkat is” – mesél a különleges állapotról Mészáros Attila tudatos álom szakértő. Kertész Gergellyel együtt kutatnak a témában, segítenek abban, hogy egy kis gyakorlással bárki megtapasztalhassa az élményt.

Érdekesség

Vajon miért töltenénk életünk majdnem egyharmadát tudattalan állapotban? Egyesek szerint ez nem volt mindig így. A tudatos álom a maláj esőerdőkben élő őslakosok, a szenoik körében állítólag természetes jelenség. Kutatók szerint megeshet, hogy a civilizált életforma
feledtette el ezt az egyébként velünk született adottságot.

TIPP

Vezessünk álomnaplót! Felkelés után ne nyissuk ki a szemünket rögtön. Próbáljunk visszaemlékezni álmainkra. Ha beugrik egy kép, idézzük fel az azelőtt lévőt, és így tovább. Próbáljunk meg mindent a legapróbb részletekig leírni. Dátumozzuk meg az álmot, és adjunk neki címet is. Használhatunk különböző színű tollakat is a történések, a különös formák és a környezet leírására. Bármilyen furcsa, szokatlan vagy akár nyomasztó érzést rögzítsünk.

Képességeinket fejleszthetjük vele

„A tudatos álmot számtalan dologra használhatjuk. Szolgálhat puszta szórakozásul, de akár egy plátói szerelmet is fordíthatunk álmunkban valóságossá. Autót vezethetünk, ehetünk, ihatunk, vágyott helyzetekbe kerülhetünk, bármit megtehetünk! Társaloghatunk saját tudatalattinkkal is. Amikor éppen egy álomalakkal beszélünk, tulajdonképpen tudatalattinkat szólítjuk meg. Magasabb szinteken pedig lehetséges agyunkból előszedni az eltemetett emlékeket is, például születéskori vagy csecsemőkori eseményeket”– számol be a szakértő. Arra figyelmeztet, ne mossuk össze a tudatos álmot a különböző ezoterikus módszerekkel! Az agykontrollhoz hasonló, valóban célba érő mentális társalgás egy fizikailag távol lévő emberrel nem kivitelezhető, sem pedig mások gyógyítása, legalábbis ezekre nincs tudományos bizonyíték.

„Nem biztos, hogy valóban kilépünk ilyenkor testünkből – mint ahogyan a technika felfedezője, Paul Tholey is említi könyvében –, bár az álom elképesztően élethű” – teszi hozzá Mészáros Attila.

Elárulja, álmunkban gyakorolhatunk is, például kidolgozhatunk egy sportolás közben használt mozdulatot, amit aztán ébren is egyre ügyesebben hajtunk végre.

„Minden olyan dolgot fejleszthetünk, amit ébren már egy kicsit tudunk, de esetleg kell még rajta dolgozni. Lehet az egy harcművészeti mozdulatsor, egy dal vagy egy tánclépés, egy megtanulandó szöveg. Álmunkban a kreativitásunk is fejleszthető” – állítja a szakértő.

Tudta?

A stresszhelyzetben felerősödő dadogás is enyhíthető tudatos álom terápiával. Képesek vagyunk olyan álomkörnyezetet teremteni magunknak, ahol sok ember előtt kell beszélnünk. Így oldhatjuk az ilyenkor érzett szorongást.

A tudatos álom első lépése: a VALÓSÁGTESZT

Egy mindennapi élethelyzetben, például vásárláskor vagy az utcán sétálva vizsgáljuk meg magunkat, gondolkodásunkat és környezetünket. A cél, hogy olyan körülményeket találjunk, amiket csak álmunkban vagy épp fordítva, kizárólag ébren tapasztalunk. Ez a szokás előbb-utóbb álmainkba is beépül, ahol álom-állapotra utaló jeleket fogunk felfedezni. Ez a tudatos álomba vezető út „bejárata”. Érdemes még felidéznünk az aznapi dátumot, visszaemlékezni, milyen ruhát vettünk fel, mit ettünk, mi vár ránk még ma. Alvás közben ezekre valószínűleg nem vagy csak nehezen emlékszünk, ezért azonnal rájövünk, hogy nem vagyunk ébren.

Középhaladóknak: A gyakorlathoz egy kendőre van szükség, időtartama kb. 1 óra.

Kössük be a szemünket, és járkáljunk egy számunkra jól ismert helyiségben. Minden olyan tárgyat, amibe beleütköztünk, tüzetesen vizsgáljunk meg. Mivel nem látunk, tapintással és hallással kell érzékelnünk a tárgyakat. Színeiket, pontos formájukat nekünk kell felidézni, ezzel is elősegítve a vizualizációt. Ha bármilyen zajt észlelünk, társítsunk hozzá egy képet. (Pl. Ha nevetést hallunk a másik szobából, az egész szobát képzeljük el a személlyel, aki nevet.) A gyakorlatnak köszönhetően hamarosan álomképeink is élesebbek lesznek.

Fontos! A tudatos álom elsajátításának számos technikája van. Folyamatosan gyakorolni kell ahhoz, hogy fenntartsuk a képességet. Nagyon magas szinten megtanulható a tudatos elalvás is, amikor végig tudatunknál maradunk, az ébrenléttől az álomig.

Fotó: istock